Αρχική Ειδήσεις «Πράσινο φως» για παραγωγή καθαρής ενέργειας από το φράγμα Μεσοχώρας

«Πράσινο φως» για παραγωγή καθαρής ενέργειας από το φράγμα Μεσοχώρας

0
Φραγμα Μεσοχώρας
Διαφήμιση

Έπειτα από καθυστερήσεις χρόνων το εμβληματικό υδροηλεκτρικό έργο της Μεσοχώρας Τρικάλων, παίρνει το «πράσινο φως» για την αξιοποίηση του υδατικού δυναμικού και την παραγωγή πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενέκρινε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων και το έργο μπαίνει επισήμως σε τροχιά υλοποίησης.

Η κατασκευή του ΥΗΕ της Μεσοχώρας, για το οποίο η ΔΕΗ έχει δαπανήσει 280 εκατ. ευρώ, ξεκίνησε το 1986 και έως τον Απρίλιο του 2001 οι εργασίες είχαν σχεδόν ολοκληρωθεί. Το έργο καθυστέρησε διότι ήταν αφενός συνδεδεμένο με την εκτροπή του Αχελώου και αφετέρου λόγω της ακύρωσης από το ΣτΕ το 2020 των περιβαλλοντικών όρων που είχαν εγκριθεί το 2017.

Σημειώνεται ότι, η έγκριση νέας ΑΕΠΟ αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων εργασιών, οι οποίες αφορούν στο κλείσιμο του φράγματος και την έναρξη πλήρωσης του Ταμιευτήρα.

Η ταυτότητα του έργου

Το ΥΗΕ Μεσοχώρας αποτελείται από τρεις μονάδες συνολικής ισχύος 161,6 MW και όταν ολοκληρωθεί θα επιφέρει σημαντικά οφέλη τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

  • Θα εξασφαλίσει την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας 362 GWh ετησίως,
  • Θα συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300.000 τόνους κάθε χρόνο και
  • Θα ενισχύσει την επάρκεια ισχύος του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Αναβάθμιση της περιοχής της Πίνδου

«Η ολοκλήρωση του φράγματος της Μεσοχώρας είναι ένα εμβληματικό έργο με πολλαπλά οφέλη» δηλώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ξεδιπλώνοντας τη σημασία που θα έχει η ολοκλήρωση του έργου για τη χώρα και την γύρω περοχη.

«Το νέο υδοροηλεκτικό θα αξιοποιεί το υδατικό δυναμικό το οποίο σήμερα χάνεται για την παραγωγή φθηνής και πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και περιορίζοντας την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα.

Επίσης, θα συμβάλλει στην προστασία της ευρύτερης περιοχής από πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται συχνότερα και με μεγαλύτερη ένταση λόγω της κλιματικής κρίσης, καθώς έχει δυνατότητα αποθήκευσης περισσότερων από 250 εκατ. κυβικών μέτρου νερού.

Τέλος, με τη δημιουργία μιας πανέμορφης λίμνης θα βοηθήσει στην περαιτέρω αναβάθμιση της περιοχής της Πίνδου και των Τρικάλων, που αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης τουριστών».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈτσι θα «πρασινίσει» το λιμάνι Ηρακλείου στην Κρήτη
Επόμενο άρθροCovid-19: Παράταση εμβολιασμού των υγιεινομικών έως 31 Μαρτίου