Αρχική Ειδήσεις Έτσι θα «πρασινίσει» το λιμάνι Ηρακλείου στην Κρήτη

Έτσι θα «πρασινίσει» το λιμάνι Ηρακλείου στην Κρήτη

0
limani Hrakleiou Kriti
Διαφήμιση

Το μεγαλόπνοο αναπτυξιακό έργο που θα μετασχηματίσει το λιμάνι του Ηρακλείου σε «πράσινο Λιμάνι», παρουσιάστηκε στην Ημερίδα, «ELECTRIPORT –Ευκαιρίες και Δυνατότητες σε Λιμενικές Εγκαταστάσεις και Παραλιμένιες Πόλεις», που πραγματοποιήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου(ΟΛΗ) την Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021.

Το «κλειδί» στην πορεία μετασχηματισμού του λιμανιού σε «Πράσινο Λιμένα» είναι η δημιουργία εγκαταστάσεων ηλεκτροδότησης πλοίων, Cold Ironing.

Στην ομιλία του ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΛΗ κ. Μηνάς  Παπαδάκης  τόνισε τις δραματικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής που βιώνουν πολλά κράτη στον πλανήτη και επεσήμανε την ανάγκη για άμεση δράση που θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, με τελικό στόχο τον απόλυτο μηδενισμό τους.

Η απάντηση των λιμένων στην κλιματική κρίση, ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, είναι το Cold Ironing, παρουσιάζοντας τα βασικά του πλεονεκτήματα:

  • Σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου,
  • Ελάττωση των επιπέδων θορύβου στο λιμάνι και στις γύρω περιοχές,
  • Μείωση κόστους συντήρησης των κινητήρων, και
  • Υψηλότερη άνεση στο πλοίο.

«Σημαντικά όμως είναι και τα προβλήματα» οπως διευκρίνισε, «καθώς και οι δυσκολίες, όπως το κόστος μετάβασης, η εξασφάλιση της απαιτούμενης ισχύος, η τιμολόγηγη της παρεχόμενης ενέργειας και η βιωσιμότητα της επένδυσης.

Το timing της επένδυσης

Η χρονική συγκυρία κατά την οποία επιχειρείται η υλοποίηση του έργου κρίνεται εξαιρετική, λόγω της διασύνδεσης της Κρήτης με το ηλεκτρικό δίκτυο της Ηπειρωτικής Ελλάδας, που καθιστά την ανάπτυξη εγκαταστάσεων Cold Ironing στο λιμάνι του Ηρακλείου βιώσιμη και τεχνικά εφικτή.

Σε μία σύντομη παρουσίαση του έργου ELECTRIPORT και των εταίρων του, Wartsila Greece SA, BMG Marine, Premium Consulting , MSI Hellas Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Αλέλιξις Σύμβουλοι Ανάπτυξης ΑΕ και Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αναφέρθηκε στη συνέχεια ο Project Manager του Electriport Δρ.Εμμανουήλ Νικολαίδης, αναφερόμενος στο έργο το οποίο είχε υποβληθεί τον Ιανουάριο του 2021 και εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» , με την ονομασία «Port Electrification –Alternative Maritime Power», και που περιλαμβάνει την εκπόνηση πλήρους σειράς μελετών ωρίμανσης και ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος Cold Ironing στο Λιμάνι του Ηρακλείου με παράλληλη διερεύνηση χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Θεσμικό Πλαίσιο για την μείωση των εκπομπών CΟ2 στο χώρο της Ναυτιλιακής Βιομηχανίας , την ασφάλεια των Λιμενικών εγκαταστάσεων, το Cold Ironing ως ευκαιρία και δυνατότητα σε Λιμενικές Εγκαταστάσεις, ανέπτυξαν στις ομιλίες τους εκπρόσωποι της ΚΑΠΕ, της Wartsila Greece SA, του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, της MSI και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τις εργασίες της Ημερίδας άνοιξε ο Πρόεδρος του ΟΛΗ κ. Ιωάννης Βαρδαβάς και  ακολούθησαν οι διαδικτυακοί χαιρετισμοί από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη, από τον ο Γ.Γ. Ναυτιλίας κ. Ευάγγελο Κυριαζόπουλο και από τον  Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη,  οι οποίοι τόνισαν την σημαντικότητα της Ημερίδας και έδωσαν θερμά συγχαρητήρια στην Διοίκηση του ΟΛΗ για την πρωτοβουλία αυτή.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθρο«Οne-stop-shops»: Ενεργειακές υπηρεσίες μιας στάσης
Επόμενο άρθρο«Πράσινο φως» για παραγωγή καθαρής ενέργειας από το φράγμα Μεσοχώρας