Αρχική Ειδήσεις «Οne-stop-shops»: Ενεργειακές υπηρεσίες μιας στάσης

«Οne-stop-shops»: Ενεργειακές υπηρεσίες μιας στάσης

0
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, commission
Διαφήμιση

Υπηρεσίες μιας στάσης «one–stop–shops» που θα καθοδηγούν τους πολίτες που επιθυμούν να προβούν σε ενεργειακή ανακαίνιση της οικείας τους, συστήνει να οργανωθούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με στόχο την επιτάχυνση αναβάθμισης του κτιριακού αποθέματος της Ένωσης, που ευθύνεται για το 36% των εκπομπών.

Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον προηγούμενο χρόνο, με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Κύμα Ανακαίνισης» να επιδιώκει τον διπλασιασμό του ρυθμού των ενεργειακών ανακαινίσεων. Τώρα η προτεινόμενη αναδιατύπωση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων (EPBD) προωθεί συντονισμένα μέτρα σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να γίνει αυτό πραγματικότητα.

Οδηγίες για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων

Η αναθεωρημένη EPBD επιδιώκει να δώσει ώθηση στην ανακαίνιση του 15% των κτιρίων με τις χειρότερες επιδόσεις, τα οποία θα κατατάσσονται στην κατηγορία «G» σε μια αναθεωρημένη κλίμακα της ΕΕ που θα βαθμολογεί την ενεργειακή τους απόδοση.

Θα διατεθούν έως και 150 δισ. ευρώ σε δημόσια χρηματοδότηση προκειμένου να βοηθηθούν τα φτωχότερα νοικοκυριά να ανακαινίσουν τα κτίριά τους και να εξοικονομήσουν χρήματα από τους ενεργειακούς τους λογαριασμούς, δήλωσαν αξιωματούχοι της ΕΕ.

Αλλά «η χρηματοδότηση από μόνη της δεν θα καλύψει τις ανάγκες ανακαίνισης», αναφέρεται στην αναθεωρημένη πρόταση EPBD που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη Τετάρτη (15 Δεκεμβρίου).

«Η δημιουργία προσβάσιμων και διαφανών συμβουλευτικών εργαλείων και μέσων βοήθειας, όπως οι υπηρεσίες μιας στάσης που παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενεργειακής ανακαίνισης ή οι διαμεσολαβητές… είναι απαραίτητη για την παροχή του κατάλληλου ευνοϊκού πλαισίου και την άρση των φραγμών στην ανακαίνιση», αναφέρει η αναδιατυπωμένη οδηγία.

Υπηρεσίες μιας στάσης

Και ενώ δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως είναι ήδη διαθέσιμα για την ανακαίνιση, η διασφάλιση της απορρόφησης των χρημάτων από τα κυβερνητικά προγράμματα και την αγορά σε εθνικό επίπεδο μπορεί να αποτελέσει πρόκληση.

Η πρακτική υποστήριξη θα ισοδυναμούσε με την επεξεργασία «του τι χρειάζεται για το κτίριό τους, να γίνει η αξιολόγηση, να καταλάβουν ποια μέτρα χρειάζονται, στη συνέχεια να τους βοηθήσουν να βρουν τη σωστή επιδότηση και χρηματοδότηση, και στη συνέχεια να συνεργαστούν με τους τεχνίτες για να γίνουν οι εργασίες», είπε.

Η δημιουργία των υπηρεσιών μιας στάσης φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τους ερευνητές και τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Η εργαλειοθήκη των μηχανισμών ανακαίνισης

Η ιδέα των «υπηρεσιών μιας στάσης» δεν είναι καινούργια, αλλά είναι η πρώτη φορά που η έννοια αυτή αποτυπώνεται στο δίκαιο της ΕΕ. Το άρθρο 9 της αναδιατυπωμένης οδηγίας EPBD ασχολείται με τα «ελάχιστα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης» και αναφέρει ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ υποστηρίζουν τη συμμόρφωση με:

  • παροχή κατάλληλων χρηματοδοτικών μέτρων, ιδίως προς τα ευάλωτα νοικοκυριά, τα άτομα που πλήττονται από ενεργειακή φτώχεια ή ζουν σε κοινωνική στέγαση,
  • παροχή τεχνικής βοήθειας, μεταξύ άλλων μέσω υπηρεσιών μιας στάσης,
  • σχεδιασμός ολοκληρωμένων συστημάτων χρηματοδότησης,
  • άρση των μη οικονομικών εμποδίων, συμπεριλαμβανομένων των διαχωρισμένων κινήτρων- και
  • παρακολούθηση των κοινωνικών επιπτώσεων, ιδίως για τα πιο ευάλωτα άτομα.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες μιας στάσης, μόνο λίγες από αυτές έχουν ανοίξει σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν εκατοντάδες, προκειμένου να συντονίζονται οι ιδιοκτήτες κατοικιών, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και οι ΜμΕ που εμπλέκονται στην εκτέλεση των εργασιών ανακαίνισης.

 

Πηγή: euractiv

Διαφήμιση