Αρχική Ενέργεια Κ. Σκρέκας: Έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο

Κ. Σκρέκας: Έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο

Τη Δευτέρα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα θέσουμε, χωρίς να παραβιάσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το θέμα των πληρωμών για προμήθεια φυσικού αερίου

Σύνταξη: ecozen.gr

0
ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ
Ο ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας
Διαφήμιση

Έτοιμοι για το χειρότερο σενάριο δηλώνει ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ. «Έχουμε εξετάσει ακόμα και τα πιο δυσμενή σενάρια για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας ωστόσο θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε αυτή τη μεγάλη ενεργειακή κρίση».

Ο Κ. Σκρέκας τόνισε ότι επεκτείνεται η αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας με μια νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Έτσι διπλασιάζεται η αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού, ενώ θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκφόρτωσης δύο πλοίων μεταφοράς LNG.

Είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel 4 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW, αξιοποιούμε τον αγωγό ΤΑP, καλύπτοντας το 18% των αναγκών της χώρας μας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και επιταχύνουμε τις επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και την αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας.

Ρεβυθούσα
Νέα πλωτή δεξαμενή τον Ιούλιο στη Ρεβυθούσα

Στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων

Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας.
Η επιδότηση των λογαριασμών μέχρι 300 kWh/μήνα μειώνει τον τελικό λογαριασμό ρεύματος σχεδόν έως 60%. Ένας καταναλωτής θα πλήρωνε τον Απρίλιο, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση 0,44 ευρώ/kWh και μετά την κρατική επιδότηση πέφτει κάτω από 0,16 ευρώ/kWh.
Αν εφαρμόζαμε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, να μειώσουμε δηλαδή στο 50% τους λογαριασμούς, τότε οι καταναλωτές τον Απρίλιο θα είχαν πληρώσει περισσότερο από ότι τώρα. Το μέγεθος του προβλήματος δεν το έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και η αντιπολίτευση.
Επίσης αναφερόμενος στη ρήτρα αναπροσαρμογής που ανεβάσει κατά πολύ τον λογαριασμό ρεύματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Ωστόσο, και τον Μάιο θα καλύψουμε έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής.

ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΔΕΚΟ ΔΕΗ ΚΑΙ ΕΥΔΑΠ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΕΥΡΩ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) - ρεύματος
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Για τους ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ περί Ισπανίας και Πορτογαλίας

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ως παράδειγμα χώρες, στις οποίες ο καταναλωτής πλήρωσε ακριβότερα το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχέση με τον Έλληνα καταναλωτή.
Τον Μάρτιο, η λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά στην Ισπανία ήταν 62% ακριβότερη από τη λιανική τιμή στην Ελλάδα, ενώ στην Πορτογαλία ήταν πιο ακριβή κατά 4%.
Αυτό συνέβη γιατί εμείς επιδοτήσαμε ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2021 όλα τα ελληνικά νοικοκυριά.

Διακοπές ηλεκτροδότησης

Το 2017, επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε 233.000 διακοπές. Το 2018, επίσης επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είχαμε 220.000 διακοπές.
Το 2021, μεσούσης της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης του τελευταίου αιώνα είχαμε 38% λιγότερες αποκοπές, δηλαδή 168.000 διακοπές ηλεκτροδότησης.
Διακοπές ηλεκτροδότησης πελατών με ανεξόφλητους λογαριασμούς, όπως και επανασυνδέσεις μετά από διακανονισμούς γίνονται κάθε χρόνο, παρότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει να το ξεχνάει.

Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας Ε.Ε.

Τη Δευτέρα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα θέσουμε, χωρίς να παραβιάσουμε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, το θέμα των πληρωμών για προμήθεια φυσικού αερίου, τονίζοντας για μια ακόμη φορά την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση.

Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Αναφερόμενος ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος στις ΑΠΕ τόνισε ότι είναι η μόνη και η μόνιμη λύση. «Έχουμε βάλει στόχο το 2030 το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, να προέρχεται από ΑΠΕ. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 έως το 2019, συνδέονταν λιγότερα από 400 MW νέων ΑΠΕ κατά μέσο όρο στο σύστημα».

«Το 2020 συνδέθηκαν 1.000 MW, το 2021 1.500MW και το 2022 εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα 2.000MW.
Στην Ελλάδα, από το 2021 έως και το τέλος του 2022, θα συνδεθούν στο σύστημα περισσότερες ΑΠΕ από ότι στη Γερμανία».
«Στο νέο νομοσχέδιο που βγήκε πρόσφατα σε διαβούλευση, έχουμε προνοήσει ώστε ο ΔΕΔΔΗΕ να αποδώσει στους καταναλωτές το 30% του χώρου που διαθέτει, ώστε να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά στις στέγες τους».

«Εξοικονομώ 2021»

Σήμερα αναρτάται η λίστα προσωρινής ένταξης στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών «Εξοικονομώ 2021». Για πρώτη φορά το 20% των υπαγωγών ανήκουν στην πολύ χαμηλή εισοδηματική κατηγορία.
Στα προηγούμενα «Εξοικονομώ» και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μόλις το 5% των νοικοκυριών με χαμηλά εισοδήματα είχε ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης.

Αυτό το πετύχαμε γιατί η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για πρώτη φορά δημιούργησε ειδική κατηγορία ύψους 100 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για ευάλωτα νοικοκυριά.

 

Διαφήμιση