Αρχική Special Topics Καμία χώρα της Ε.Ε. δε θα πληρώσει σε ρούβλια

Καμία χώρα της Ε.Ε. δε θα πληρώσει σε ρούβλια

Σύνταξη: ecozen.gr

Στο συμβούλιο Υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πώς θα πληρώνει στο εξής την Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο.

0
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ -ΕΚΤΑΚΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION )
(EUROKINISSI / POOL PHOTO EUROPEAN UNION )
Διαφήμιση

Καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης δε θα πληρώσει την Ρωσία απευθείας σε ρούβλια για τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσαν υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνοντας ότι οι επόμενες πληρωμές είναι προγραμματισμένες για τις 20 Μαΐου.

«Αυτό που γνωρίζουμε, και υπάρχει συναίνεση επ΄αυτού μεταξύ όλων των κρατών μελών, είναι ότι κανείς δεν είναι πρόθυμος να πληρώσει σε ρούβλια», δήλωσε ο ένας αξιωματούχος κατά την διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων και προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν γνωρίζει πόσοι αγοραστές έχουν ανοίξει λογαριασμούς για πληρωμές προμήθειας φυσικού αερίου μέσω της Gazprombank.

Gazprombank
Gazprombank building on Balchug street in Moscow

FT: Ανοίγουν λογαριασμούς σε ρούβλια εταιρίες σε Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία και Σλοβακία

Ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν φυσικό αέριο από την Ρωσία εμφανίζονται έτοιμες να συναινέσουν στην ρωσική απαίτηση για πληρωμές σε ρούβλια, αναφέρουν σήμερα οι Financial Times.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα: «Ορισμένες από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν ένα νέο σύστημα πληρωμών για το ρωσικό φυσικό αέριο που απαιτεί το Κρεμλίνο, το οποίο, σύμφωνα με τους επικριτές, θα υπονομεύσει τις κυρώσεις της ΕΕ, θα απειλήσει την ενότητα του μπλοκ και θα προσφέρει δισεκατομμύρια σε μετρητά στη ρωσική οικονομία».

Ως προς το ποιες χώρες ετοιμάζονται για τέτοια κίνηση, οι FT αναφέρουν: «Οι διανομείς φυσικού αερίου στη Γερμανία, την Αυστρία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία σχεδιάζουν να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια στην Gazprombank στην Ελβετία, προκειμένου να ικανοποιήσουν τη ρωσική απαίτηση για πληρωμές στο δικό τους νόμισμα. Στους ομίλους αυτούς περιλαμβάνονται δύο από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου: η Uniper με έδρα το Ντίσλεντορφ και η OMV με έδρα τη Βιέννη».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές «οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ευρωπαίων αγοραστών και της Gazprom, του ρωσικού κρατικά ελεγχόμενου προμηθευτή φυσικού αερίου, έχουν ενταθεί καθώς πλησιάζουν οι προθεσμίες πληρωμής».

Bloomberg: Η ιταλική Eni το σκέφτεται

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni ετοιμάζεται να ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια στη Gazprombank, για να πληρώσει το ρωσικό αέριο.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι η Eni εξακολουθεί να αναμένει οδηγίες από την ιταλική κυβέρνηση και τις αρχές της ΕΕ σχετικά με τους όρους και τη δυνατότητα χρήσης τέτοιων λογαριασμών. Ο ιταλικός κολοσσός χαρακτήρισε «ερμηνεία» τη σχετική είδηση που είχε μεταδώσει νωρίτερα το Bloomberg

Νωρίτερα, η Gazprom είχε διακόψει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στη βουλγαρική εταιρεία Bulgargaz και στην πολωνική PGNiG, λόγω της άρνησής τους να πληρώσουν σε ρούβλια.

ρουβλια
Δε θα πληρώσουν σε ρούβλια τη Ρωσία οι χώρες της Ε.Ε.

Τέσσερις ευρωπαϊκές δημόσιες εταιρίες έχουν πληρώσει σε ρούβλια

Το Bloomberg αποκάλυψε επίσης ότι τέσσερις ευρωπαϊκές δημόσιες εταιρείες έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια για να αγοράσουν φυσικό αέριο, υποκύπτοντας στις πιέσεις της Μόσχας. Τα ονόματα των χωρών που πλήρωσαν σε ρούβλια τη Ρωσία, δεν αναφέρονταν αν και εικαζόταν ότι ανάμεσά τους είναι η Ιταλία και η Αυστρία.

Οι εισαγωγείς φυσικού αερίου στην Πολωνία και τη Βουλγαρία, οι οποίες αρνήθηκαν να υποκύψουν στις εντολές του Κρεμλίνου, σταμάτησαν την Τετάρτη τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία, μια απόφαση που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, περιέγραψε ως ισοδύναμη με εκβιασμό.

Κ. Σκρέκας: Τη Δευτέρα οι αποφάσεις από το συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας

Στο συμβούλιο Υπουργών Ενεργείας τη Δευτέρα θα αποφασίσει η Ευρώπη πώς θα πληρώνει στο εξής την Gazprom για το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αυτό δήλωσε σήμερα μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Skrekas YPEN
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειεας Κώστας Σκρέκας / ΥΠΕΝ

Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, η χώρα μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μήνα. Όπως εξήγησε, η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Μέσα σε ένα μήνα, τόνισε, θα έχουμε μια νέα πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα, ενώ με τη νέα εγκατάσταση υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη το 2023 μπορούμε να πούμε ότι θα ανεξαρτητοποιηθούμε πλήρως από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΜητσοτάκης: Ενημέρωσα τον Στόλτενμπεργκ για την τουρκική προκλητικότητα
Επόμενο άρθροΚ. Σκρέκας: Έτοιμοι και για το χειρότερο σενάριο