Αρχική Special Topics Ιράκ: Νάρκες σκότωσαν και τραυμάτισαν πάνω από 500 παιδιά σε πέντε χρόνια

Ιράκ: Νάρκες σκότωσαν και τραυμάτισαν πάνω από 500 παιδιά σε πέντε χρόνια

“3.225 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης” στο Ιράκ παραμένουν με διάσπαρτα εκρηκτικά. Σύμφωνα με τη UNICEF 519 παιδιά έχουν τραυματιστεί η χάσει τη ζωή τους από αυτά

0
iraq
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Μπορεί ο πόλεμος στην Ουκρανία να μονοπωλεί τα δελτία ειδήσεων και την επικαιρότητα, ωστόσο στοιχεία που ανακοίνωσε η UNISEF, δεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο ότι οι συνέπειες ενός πολέμου συνεχίζουν χρόνια μετά. Δυστυχώς με θύματα τους πλέον αθώους, όπως τα παιδιά.

Πεντακόσια δεκαεννιά παιδιά στο Ιράκ σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν από νάρκες και πυρομαχικά που δεν εξερράγησαν κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, μια μάστιγα που αποτελεί απόρροια των πολλαπλών συγκρούσεων οι οποίες έχουν αιματοκυλήσει το Ιράκ εδώ και 40 χρόνια, ανακοίνωσε η Unicef.

To 80% αυτών είναι αγόρια

“Περισσότερο από το 80% των παιδιών που επλήγησαν είναι αγόρια”, υπογραμμίζουν το Ταμείο του ΟΗΕ για τα παιδιά και η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για Δράση κατά των Ναρκών (Unmas) σε ανακοίνωση που εξέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας.

Και αυτό γιατί τα μικρά αγορά του Ιράκ έχουν πληγεί πολύ περισσότερο από τα ατυχήματα που σημειώνονται στο πλαίσιο της παιδικής εργασίας, όπως η κτηνοτροφία ή συλλογή παλιοσίδερων, προσθέτουν.

Νάρκες και εκρηκτικά υπολείμματα πολέμου υπάρχουν κυρίως κοντά στα σύνορα με το Ιράν, το Κουβέιτ και τη Σαουδική Αραβία. Τόσες πολλές περιοχές όπου το Ιράκ ενεπλάκη σε ένοπλες συγκρούσεις, είτε είναι κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Τεχεράνη (1980-1988), του πρώτου πολέμου στον Κόλπο που ξέσπασε από την εισβολή στο Κουβέιτ το 1990 ή, πιο πρόσφατα, των μαχών μεταξύ των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και του ιρακινού στρατού που είχε την υποστήριξη διεθνούς συνασπισμού.

“3.225 τετρ χιλιόμετρα γης” με εκρηκτικά

“Το Ιράκ θεωρείται μια από τις πλέον μολυσμένες χώρες από εκρηκτικούς μηχανισμούς παγκοσμίως”, υπενθύμισε πρόσφατα η μη κυβερνητική οργάνωση Handicap International που έκανε λόγο για “3.225 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης” όπου παραμένουν τα εκρηκτικά.

Στην ανακοίνωσή τους, η Unicef και η Unmas “καλούν όλες τις πλευρές να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για την αφαίρεση των ναρκών και των υπολειμμάτων εκρηκτικών, να ενισχύσουν τη βοήθεια στα θύματα και να στηρίξουν το δικαίωμα των παιδιών σε ένα ασφαλές και προστατευμένο περιβάλλον”.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διαφήμιση