Αρχική Special Topics Εξαπλώνεται η ραδιενέργεια από το Τσερνόμπιλ

Εξαπλώνεται η ραδιενέργεια από το Τσερνόμπιλ

Σύμφωνα με την έκθεση, τα επικαιροποιημένα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ευρήματα από τα έτη που ακολούθησαν το ατύχημα. Οι ραδιενεργές ουσίες εξαπλώθηκαν από τον αντιδραστήρα, ιδίως προς τα βόρεια και δυτικά.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
Τσερνόμπιλ
Διαφήμιση

Ενώ το Κίεβο ζητά μετρητές ραδιενέργειας και προστατευτικό εξοπλισμό από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας τα αποτελέσματα έρευνας Γερμανών και Ουκρανών εμπειρογνωμόνων δείχνουν εξάπλωση της ραδιενέργειας από το Τσερνόμπιλ.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης στην Ουκρανία, η ζώνη αποκλεισμού γύρω από το Τσερνομπίλ είχε περιέλθει υπό ρωσικό έλεγχο. Στα τέλη Μαρτίου, οι ρωσικές μονάδες αποσύρθηκαν και επέστρεψαν τον έλεγχο στο ουκρανικό προσωπικό. Λίγο αργότερα, υπήρξαν αναφορές ότι οι Ρώσοι στρατιώτες μπορεί να υπέστησαν βλάβη από ακτινοβολία στην περιοχή.

Για πρώτη φορά μετά από 30 και πλέον χρόνια, Γερμανοί και Ουκρανοί εμπειρογνώμονες μετρούν πόσο επικίνδυνη είναι η ραδιενέργεια γύρω από τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ

chernobyl

Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ακτινοπροστασίας (BfS) στο Salzgitter δημοσίευσε τα πρώτα αποτελέσματα σε δύο χάρτες επισκόπησης λίγο πριν από την 36η επέτειο της καταστροφής του αντιδραστήρα που έγινε στις 26 Απριλίου 1986.

Οι εμπειρογνώμονες της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας και της κρατικής υπηρεσίας της Ουκρανίας για τη διαχείριση της ζώνης αποκλεισμού είχαν μετρήσει την ακτινοβολία γύρω από το κατεστραμμένο σοβιετικό πυρηνικό εργοστάσιο για τους χάρτες τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα επικαιροποιημένα στοιχεία επιβεβαιώνουν τα προηγούμενα ευρήματα από τα έτη που ακολούθησαν το ατύχημα. Οι ραδιενεργές ουσίες εξαπλώθηκαν από τον αντιδραστήρα, ιδίως προς τα βόρεια και δυτικά.

Για τη συλλογή δεδομένων σε ολόκληρη την περιοχή, οι επιστήμονες πραγματοποίησαν μετρήσεις από ελικόπτερα μαζί με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις στο έδαφος σε σχεδόν 200 σημεία και λήφθηκαν δείγματα από το έδαφος, καθώς οι ραδιενεργές ουσίες εναποτίθενται στο έδαφος.

μετρήσεις ραδιενεργειας τσερνομπιλ

Οι ερευνητές μέτρησαν το λεγόμενο ρυθμό τοπικής δόσης γάμμα. Αυτό δείχνει πόσο επηρεάζει ένα άτομο η εξωτερική ακτινοβολία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία, η ακτινοβολία οφείλεται κυρίως στο καίσιο-137 με χρόνο ημιζωής 30 ετών. Βραχύβιες ραδιενεργές ουσίες όπως το ιώδιο-131 δεν είναι ανιχνεύσιμες εδώ και χρόνια.

Οι νέες μετρήσεις έδειξαν ότι ο ρυθμός τοπικής δόσης γάμμα στη ζώνη αποκλεισμού κυμαίνεται μεταξύ 0,06 και περίπου 100 μικροδευτερόλεπτα ανά ώρα, ανάλογα με τη θέση.

Στη Γερμανία, ο φυσικός ρυθμός τοπικής δόσης κυμαίνεται μεταξύ 0,06 και 0,2, σύμφωνα με την αρχή. Οι άνθρωποι που βρίσκονταν μόνιμα σε εξωτερικούς χώρους στη ζώνη αποκλεισμού στις τοποθεσίες με τα υψηλότερα επίπεδα ακτινοβολίας θα είχαν φτάσει σε δόση ακτινοβολίας 20. 000 microsieverts μετά από μόλις οκτώ περίπου ημέρες την υψηλότερη δόση που επιτρέπεται να λάβουν οι άνθρωποι στη Γερμανία σε ένα έτος, εάν εκτίθενται σε ραδιενεργό ακτινοβολία.

Τα νέα δεδομένα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του χρόνου που οι άνθρωποι μπορούν να παραμείνουν στη ζώνη αποκλεισμού χωρίς να εκτεθούν σε επικίνδυνα επίπεδα ακτινοβολίας. Αυτό είναι σημαντικό για την πυροσβεστική υπηρεσία, για παράδειγμα, η οποία πρέπει να σβήνει δασικές πυρκαγιές εκεί ξανά και ξανά, δήλωσαν οι ειδικοί σε θέματα ακτινοπροστασίας. Θα μπορούσε επίσης να στηρίξει τον μεταπολεμικό καθαρισμό και τη διάθεση πυρομαχικών.

ΠΗΓΗ: n-tv.de

Διαφήμιση