Αρχική Special Topics Ουκρανία: Πασχαλινή επίσκεψη από ΗΠΑ – Μαύρο Πάσχα για τους Ουκρανούς

Ουκρανία: Πασχαλινή επίσκεψη από ΗΠΑ – Μαύρο Πάσχα για τους Ουκρανούς

Οι Blinken και Austin συναντήθηκαν για 90 λεπτά με τον Zelenskyy, τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, τον υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov και άλλους αξιωματούχους.

Σύνταξη: ecozen.gr

0
BLINKEN
Από τα αριστερά: Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, ο Ουκρανός Πρόεδρος Volodymyr Zelensky και ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατά την συνάντησή τους στο Κίεβο στις 24 Απριλίου, 2022 (US Department of Defense/AFP)
Διαφήμιση

Πασχαλινή επίσκεψη με δώρο άλλα 322 εκατ. δολάρια σε στρατιωτική βοήθεια έκαναν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin στον Ουκρανό πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy. Οι Αμερικανοί Υπουργοί έφτασαν στο Κίεβο αργά την Κυριακή (24 Απριλίου) και είχαν συνομιλίες με τον πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy, δήλωσε σύμβουλος του Ουκρανού ηγέτη, καθώς η εισβολή της Ρωσίας εισήλθε στον τρίτο μήνα.

Ο Ζελένσκι αναμένεται να τους ζήτησε ισχυρότερα όπλα για να αποκρούσει μια ρωσική επίθεση στα νότια και ανατολικά, την οποία έχει ονομάσει μάχη του Ντονμπάς.

Το ταξίδι των Μπλίνκεν και Όστιν, το οποίο ανακοινώθηκε νωρίτερα από τον Ζελένσκι, είναι η υψηλότερου επιπέδου επίσκεψη αξιωματούχων των ΗΠΑ στην Ουκρανία από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Μπλίνκεν και ο Όστιν ταξίδεψαν στην Πολωνία το Σάββατο και στη συνέχεια στην Ουκρανία την Κυριακή, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αργά την Κυριακή, ο Ολέξι Αρέστοβιτς, σύμβουλος του Ζελένσκι, δήλωσε σε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ο Μπλίνκεν και ο Όστιν είχαν φτάσει στο Κίεβο και είχαν συνομιλίες με τον ουκρανό πρόεδρο.

Οι Blinken και Austin συναντήθηκαν για 90 λεπτά με τον Zelenskyy, τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Dmytro Kuleba, τον υπουργό Άμυνας Oleksii Reznikov και άλλους αξιωματούχους.
πασχα Ουκρανία
Μαύρο Πάσχα για τους στρατιώτες και τους αμάχους στην Ουκρανία

Η πρεσβεία των ΗΠΑ θα επιστρέψει στο Κίεβο

Οι διπλωμάτες των ΗΠΑ εγκατέλειψαν την πρεσβεία του Κιέβου σχεδόν δύο εβδομάδες πριν από την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, μεταφέροντας ορισμένες λειτουργίες στη δυτική πόλη Λβιβ, πριν τελικά μεταφερθούν στην Πολωνία.

αξιωματούχοι επιταχύνουν τον προγραμματισμό για την επιστροφή της αποστολής στο Κίεβο, δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο για αυτή την προσωπική επαφή και φυσικά υπάρχει ένας συμβολισμός στο να επιστρέψουμε στη χώρα, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους στην Πολωνία υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Ο αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τη Δευτέρα ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα διορίσει επίσημα την Μπρίτζετ Μπρινκ, που είναι σήμερα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σλοβακία, ως πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Ουκρανία, μια θέση που παρέμενε κενή για περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι Blinken και Austin ενημέρωσαν τον Zelenskyy για παροχή περισσοτέρων από 322 εκατ. δολαρίων σε νέα στρατιωτική χρηματοδότηση για την Ουκρανία, αυξάνοντας τη συνολική αμερικανική βοήθεια σε περίπου 3,7 δισεκατομμύρια δολάρια, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Σχεδόν 400 εκατομμύρια δολάρια σε νέα στρατιωτική χρηματοδότηση θα διατεθούν επίσης σε 15 άλλα έθνη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, δήλωσε ο αξιωματούχος.

«Μαύρο Πάσχα»

Εμπνεόμαστε από την ανθεκτικότητα των ορθόδοξων χριστιανών στην Ουκρανία απέναντι στον κτηνώδη επιθετικό πόλεμο του προέδρου Πούτιν, ανέφερε νωρίτερα στο Twitter ο Blinken.Ο Zelenskyy ευχαρίστησε στο Twitter τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden και τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ηγετική τους θέση στην υποστήριξη της Ουκρανίας.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι το έθνος του θα ξεπεράσει τουςσκοτεινούς καιρούς, σε μια συγκινητική ομιλία στον καθεδρικό ναό της Αγίας Σοφίας του Κιέβου, ηλικίας 1. 000 ετών, για τον εορτασμό του ορθόδοξου Πάσχα, καθώς οι μάχες στα ανατολικά επισκίασαν τους θρησκευτικούς εορτασμούς.

Αφού οι Ουκρανοί μαχητές ανάγκασαν τους Ρώσους να υποχωρήσουν από την περιοχή γύρω από το Κίεβο, η επίθεση της Μόσχας επικεντρώνεται τώρα στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς και στο νότιο τμήμα της χώρας.

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σε πασχαλινή εκεχειρία: “Σταματήστε τις επιθέσεις για να βοηθήσετε τον εξαντλημένο πληθυσμό. Σταμάτα, είπε.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πνευματικός επικεφαλής των Ανατολικών Ορθόδοξων Χριστιανών παγκοσμίως, ζήτησε να δημιουργηθούν ανθρωπιστικοί διάδρομοι στη Μαριούπολη και σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας, όπου, όπως είπε, “εκτυλίσσεται μια απερίγραπτη ανθρώπινη τραγωδία.
EASTERUKRAIN
Ουκρανοί πρόσφυγες στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στη Βουδαπέστη

Οι Ουκρανοί πρόσφυγες γέμισαν τις εκκλησίες σε όλη την κεντρική Ευρώπη

Προσεύχομαι να τελειώσει σύντομα αυτή η φρίκη στην Ουκρανία και να μπορέσουμε να επιστρέψουμε στα σπίτια μας, δήλωσε η Νατάλια Κρασνοπόλσκαγια, η οποία κατέφυγε στην Πράγα από την Οδησσό τον περασμένο μήνα, μία από τους περισσότερους από 5 εκατομμύρια Ουκρανούς που εκτιμάται ότι έχουν διαφύγει από τη χώρα.
Εκατοντάδες πιστοί συνέρρευσαν στην εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ στην πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, για να συμμετάσχουν στη λειτουργία που τέλεσε ένας Ουκρανός ιερέας, ένα κήρυγμα που επικεντρώθηκε στη συνοχή του ουκρανικού λαού και στην προσευχή για όσους έμειναν πίσω.”Καθώς η Ουκρανία γιορτάζει το Πάσχα, για εμάς τους Ουκρανούς Χριστιανούς, είναι επίσης μια γιορτή που μας δίνει ελπίδα ότι με την ανάσταση θα έρθει και η νίκη στην Ουκρανία και ότι το καλό θα επικρατήσει του κακού, δήλωσε ο ιερέας Damien Habory μετά τη μονόωρη λειτουργία.

ΠΗΓΗ: EURACTIV, VOANEWS
Διαφήμιση