Αρχική Περιβάλλον WWF: «Κρίση αξιοπιστίας» των ηγετών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

WWF: «Κρίση αξιοπιστίας» των ηγετών για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας

Την «ανεπαρκή» τήρηση διεθνών δεσμεύσεων για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της από κορυφαιους ηγέτες καταγγέλει η WWF, λίγο πριν τις διαπραγματεύσεις του Μαρτίου στη Γενεύη.

0
assessment image
Διαφήμιση

Για την καταφανή έλλειψη διεθνούς δέσμευσης για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας προειδοποιεί η WWF, μέσω Έκθεσης που αποκαλύπτει ότι το τρέχον σχέδιο της Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Βιοποικιλότητα, το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης από τις 13 έως τις 29 Μαρτίου στη Γενεύη, «είναι ανεπαρκές».

Η «ανεπάρκεια» αφορά στην τήρηση προηγούμενων δεσμεύσεων της παγκόσμιας κοινότητας στις διεθνείς δεσμεύσεις για τη διατήρηση της φύσης και προτρέπει την υιοθέτηση παρόμοιου συμφώνου με αυτό στο Παρίσι για το κλίμα.

Στην έκθεση «Γεφύρωση του χάσματος: Μετατροπή πολιτικών δεσμεύσεων σε ένα φιλόδοξο Παγκόσμιο Πλαίσιο Βιοποικιλότητας», η WWF επισημαίνει ότι το τρέχον προσχέδιο της Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Βιοποικιλότητα είναι «περιορισμένο και δεν αρκεί για να αντιστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας».

Όπως υπογραμμίζεται, οι διαπραγματεύσεις στην Ελβετία είναι η τελευταία ευκαιρία για τις κυβερνήσεις να υπογράψουν ένα «αρκετά φιλόδοξο» σχέδιο πριν φτάσουν στη Διάσκεψη των Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη Βιοποικιλότητα (CBD), η οποία έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί στο Κουνμίνγκ (Κίνα) τον ερχόμενο Μάιο.

Οι ηγέτες αντιμετωπίζουν «κρίση αξιοπιστίας»

Ο γενικός διευθυντής της WWF International, Μάρκο Λαμπερτίνι, διαβεβαίωσε ότι οι ηγέτες αντιμετωπίζουν μια «κρίση αξιοπιστίας» και κινδυνεύουν να μην εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους για τη φύση, εάν δεν ενεργήσουν τώρα για να κλείσουν το χάσμα μεταξύ των θετικών δεσμεύσεων για τη φύση και του σχεδίου μιας συμφωνίας που δεν είναι πολύ φιλόδοξη και περιορισμένη.

Για το λόγο αυτό, οι χώρες θα πρέπει να δώσουν εντολή στους εκπροσώπους τους να εγγυηθούν μια συμφωνία βασισμένη στην επιστήμη, με σαφείς και μετρήσιμους στόχους που υιοθετούν έναν ενοποιητικό παγκόσμιο στόχο που είναι σαφής από τη φύση του, με καθαρό θετικό αντίκτυπο, όπως η Συμφωνία για το Παρίσι για το κλίμα που υπεγράφη το 2015.

Το έγγραφο που συμφωνήθηκε στη Γενεύη θα εγκριθεί στο Κουνμίνγκ, επομένως, η WWF ζητά από τους διαπραγματευτές να «διασφαλίσουν και να εγγυηθούν» την αποτελεσματική εφαρμογή μιας συμφωνίας για τη φύση που περιλαμβάνει ένα «σαφές» σύνολο στόχων, ορόσημων και στόχων με βάση την επιστήμη.

wwf brochure fin

Οι εγγυήσεις διατήρησης της Βιοποικιλότητας

Η Παγκόσμια Συμφωνία για τη Βιοποικιλότητα, σύμφωνα με τη δήλωση του οργανισμού, πρέπει να εγγυηθεί τη διατήρηση του 30% της γης, του γλυκού νερού και των ωκεανών έως το 2030, στόχους που βασίζονται στον σεβασμό των δικαιωμάτων των τοπικών πληθυσμών, καθώς και ένα ορόσημο για το τέλος της δεκαετίας να μειώσει στο μισό το αποτύπωμα παραγωγής και κατανάλωσης.

Η WWF υπογραμμίζει στην έκθεσή της ότι η αξιολόγηση της Συμφωνίας δεν περιλαμβάνει μια φιλόδοξη και μετασχηματιστική δέσμευση ικανή να αναστρέψει την απώλεια της βιοποικιλότητας έως το 2030.

Πρόκειται για ένα σύμφωνο στο οποίο είχαν δεσμευτεί οι παγκόσμιοι ηγέτες και που δεν αντικατοπτρίστηκε στις διαπραγματεύσεις, όπως η ίδια η Διακήρυξη του Κουνμίμγκ, η Δέσμευση των Ηγετών για τη Φύση, ο Συνασπισμός Υψηλής Φιλοδοξίας για τη Φύση και τους Ανθρώπους, η Παγκόσμια Συμμαχία για τους Ωκεανούς, μια δήλωση 113 χωρών ή το ανακοινωθέν των ηγετών της G20.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, για να σταματήσει η αυξανόμενη φυσική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, είναι βασικό να δράσουμε για τον μετασχηματισμό παραγωγικών τομέων που οδηγούν στην απώλεια της βιοποικιλότητας, όπως η γεωργία και τα συστήματα τροφίμων.

Το έγγραφο της WWF προσδιορίζει εννέα τομείς στους οποίους πρέπει να αναληφθεί δράση στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Συμφωνίας για τη Βιοποικιλότητα, συμπεριλαμβανομένων

  • Την υιοθέτηση άμεσων μέτρων έως το 2022 που αποτρέπουν την εξαφάνιση απειλούμενων ειδών,
  • Τη δημιουργία ισχυρού μηχανισμού παρακολούθησης, επανεξέτασης και παρακολούθησης για τη διασφάλιση τακτικής αναθεώρησης της προόδου και
  • Κλιμάκωση των ενεργειών για την επίτευξη των στόχων.

Δείτε εδώ  τις στρατηγικές EU Farm to Fork και 2030 Biodiversity Strategies της ΕΕ, για τα τρόφιμα και τη γεωργία.

What Is Biodiversity

Διαφήμιση