Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε EDPR: Πράσινες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2025

EDPR: Πράσινες επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα μέχρι το 2025

Τα σχέδια της EDPR Ελλάδας για την εγκατάσταση άνω των 600MW  έργων ΑΠΕ σε χερσαία και υπεράκτια αιολικά και φωτοβολταϊκά μέχρι το 2025.

0
windmills
Διαφήμιση

Επενδυτικό πλάνο τουλάχιστον 500 εκ. ευρώ για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα ξεδιπλώνει μέχρι το 2025 η πορτογαλική EDPR που διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο έργων συνολικής ισχύος 1,1 GW, ενώ η εγκατεστημένη ισχύς που διαθέτει σήμερα είναι στα 45 MW. 

Η 4η μεγαλύτερη στον κόσμο παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά, φωτοβολταϊκά και υπεράκτιες ανεμογεννήτριες, στοχεύει στην κατασκευή έργων ΑΠΕ στη χώρα μας συνολικής ισχύος 600 Μεγαβάτ, όπως ανακοίνωσαν χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης Τύπου ο Ντάμιαν Ροντρίγκεζ Πράντο, γενικός διευθυντής της EDPR Ελλάδος και ο Διονύσιος Ανδρωνάς, επικεφαλής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρείας.

Τα στελέχη της χαρακτήρισαν τη χώρα μας ως την τρίτη στην Ευρώπη, μετά την Ισπανία και τη Δανία που έχει θέσει υψηλούς στόχους διείσδυσης των ΑΠΕ μέχρι το 2030. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το υψηλό αιολικό και ηλιακό δυναμικό οδηγούν την EDPR στο να στοχεύει στο να αναπτυχθεί ως ένας κύριος παίκτης.

Στόχος της EDPR, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Ελλάδος, Damian Rodriguez, είναι η ανάπτυξη ετησίως 100/150 MW ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις της εταιρείας θα απαιτηθούν συνολικές επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ.

Η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της εταιρείας θα είναι κυρίως οργανική, αν και όπως τονίστηκε παραμένει ανοιχτή σε πιθανές ευκαιρίες που θα προκύψουν για εξαγορές.

Οι ενεργειακές συμμαχίες

Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο η EDPR προχώρησε στη σύναψη στρατηγικής συμφωνίας με τον όμιλο ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την από κοινού ανάπτυξη και υλοποίηση συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου νέων αιολικών πάρκων της Ελλάκτωρ, ισχύος 900 MW, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, με την εκτιμώμενη αξία της από κοινού επένδυσης, στην πλήρη υλοποίησή της, να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

Επίσης η EDPR έχει υπογράψει το Μάρτιο του 2021 συμφωνία συνεργασίας με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, μέσω της εταιρείας Ocean Winds (50/50 κοινοπραξία των EDPR και ENGIE) για τον τομέα των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Η εταιρεία μάλιστα τελεί εν αναμονή του νέου θεσμικού πλαισίου για τα offshore αιολικά προκειμένου να προχωρήσει στην υλοποίηση επενδύσεων και στη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Σε ό,τι αφορά στο μητρικό όμιλο, το στρατηγικό πλάνο της EDPRS  προβλέπει την ανάπτυξη έργων συνολικής ισχύος 20GW παγκοσμίως και περιλαμβάνει

  • χερσαία αιολικά σε ποσοστό 54%,
  • φωτοβολταϊκά σε ποσοστό 41%,
  • υπεράκτια αιολικά σε ποσοστό 3% και
  • άλλες τεχνολογίες σε ποσοστό 2%.    

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας η Ελλάδα αποτελεί στρατηγική αγορά για την EDPR καθώς διαθέτει ένα από τα πιο φιλόδοξα πλάνα ενεργειακής μετάβασης και ανάπτυξης νέων ΑΠΕ και εμφανίζει ελκυστικές και ανεκμετάλλευτες πηγές πράσινης ενέργειας.

Η Ελλάδα εμφανίζει ισχυρό δυναμικό σε υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Παράλληλα την περίοδο 2018 – 2020 εφαρμόστηκε μια επιτυχημένη πολιτική για τις ΑΠΕ μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών που ενίσχυσαν την ορατότητα για τους επενδυτές, ενώ ελκυστικά χαρτοφυλάκια υπό ανάπτυξη έγιναν αποδεκτά από την αγορά.

Η EDPR δραστηριοποιείται σε 26 διεθνείς αγορές στην Ευρώπη, τη Βόρεια και Λατινική Αμερική και την Ασία και για την πενταετία 2021 – 2025 σκοπεύουν να επενδύσουν 19 δις. ευρώ για την αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ από τα περίπου 12 GW σήμερα, στα 20 GW.

 

 Η λύση της EDPR για την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που συνδυάζει αντλούμενη αποθήκευση υδροηλεκτρικής ενέργειας, αιολική, ηλιακή ενέργεια και νερού για αύξηση της πίεσης.

Διαφήμιση