Αρχική Μεταφορές Με Ελληνική σημαία το πρώτο δεξαμενόπλοιο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα

Με Ελληνική σημαία το πρώτο δεξαμενόπλοιο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα

Το πλοίο καίει συμβατικά καύσιμα, αλλά η μηχανή του μπορεί να μετατραπεί χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος ώστε να καίει αμμωνία ή και LNG.

0
kriti Future
Kriti Future:Το πρώτο δεξαμενόπλοιο παγκοσμίως που κινείται με αμμωνία.
Διαφήμιση

Την ελληνική σημαία ύψωσε την Τρίτη στο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο «Kriti Future» με μηδενικές εκπομπές άνθρακα του ομίλου AVIN, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, παρουσία του γενικού διευθυντή της AVIN, Παύλου Ξαγοράρη, και άλλων στελεχών της διαχειρίστριας εταιρείας.

Το δεξαμενόπλοιο «Kriti Future» είναι το πρώτο πλοίο που έχει πιστοποιηθεί από τον Αμερικανικό Νηογνώμονα Πλοίων ABS με τον υπερσύγχρονο σχεδιασμό αξιοποίησης της αμμωνίας ως εναλλακτικού καύσιμου, με στόχο τη μείωση των εκπομπών αερίων για ένα καθαρότερο περιβάλλον και για μια βιώσιμη ναυτιλία.

Το πλοίο καίει συμβατικά καύσιμα, αλλά η μηχανή του μπορεί να μετατραπεί χωρίς ιδιαίτερα υψηλό κόστος ώστε να καίει αμμωνία ή και LNG.

FNVCtB9XMAEHSz9
Γιάννης Πλακιωτάκης: «Η ύψωση της ελληνικής σημαίας στο KRITI FUTURE, στο πρώτο πλοίο στον κόσμο που μπορεί να χρησιμοποιεί καύσιμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα, αποτελεί σημαντική στιγμή για την ελληνική ναυτιλία».

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που παρευρίσκομαι σήμερα στον αγιασμό και στην τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας στο νεότευκτο δεξαμενόπλοιο, μια σημαντική στιγμή που μας γεμίζει όλους με αισιοδοξία. Για την πλοιοκτησία είναι μία ημέρα χαράς, αφού αυξάνει και επεκτείνει τον στόλο της, αλλά ταυτόχρονα αποδεικνύει έμπρακτα την προσφορά της στην πατρίδα και τη ναυτιλία» είπε ο κ. Πλακιωτάκης.

Όπως συμπλήρωσε, «για τη ναυτιλία μας είναι μία απόδειξη ότι παραμένει πρωτοπόρος σε παγκόσμιο επίπεδο και μας γεμίζει με υπερηφάνεια, αφού η γαλανόλευκη θα κυματίζει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, γιατί αποτελεί δικαίωση της διαχρονικής μας επιλογής να είμαστε κοντά στον Έλληνα ναυτικό κοντά στο Ελληνικό πλοίο».

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ύψωση της γαλανόλευκης στο Kriti Future είναι και συμβολική, καθώς συμπίπτει χρονικά με τη συμπλήρωση ενός έτους «από τότε που λάβαμε τα πρόσθετα μέτρα ανταγωνιστικότητας που έχουν ήδη φέρει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, αφού οι αιτήσεις εγγραφής στο ελληνικό νηολόγιο έχουν αυξηθεί κατά 61% σε σχέση με τον περσινό χρόνο».

Το πρώτο «πράσινο» δεξαμενόπλοιο παγκοσμίως

Όπως επισήμανε ο κ. Πλακιωτάκης, «είναι το πρώτο δεξαμενόπλοιο παγκοσμίως που μπορεί να χρησιμοποιήσει την αμμωνία ως καύσιμο κίνησης, ένα καύσιμο με μηδενικές εκπομπές άνθρακα. Επομένως. μπορούμε όλοι μας να είμαστε αισιόδοξοι ότι οι Έλληνες δεν θα είναι απλά παρόντες την επόμενη μέρα, αλλά θα είναι εκείνοι που θα ανοίγουν δρόμους. Θα είναι πρωτοπόροι, στυλοβάτες του παγκόσμιου εμπορίου, αλλά και της ευημερίας της Ελλάδος. Στόχος μας είναι να παραδώσουμε ένα καθαρότερο περιβάλλον ένα καλύτερο μέλλον» τόνισε.

Παράλληλα, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην οικογένεια Βαρδινογιάννη για την επιλογή της να υψώσει την ελληνική σημαία σε ένα πλοίο που θα το κινούν Έλληνες ναυτικοί, αλλά και γιατί διαχρονικά στηρίζει με πράξεις την ελληνική σημαία.

«Η Ελλάδα αξίζει να έχει υπό τη σημαία της ένα ισχυρό στόλο με τις υψηλότερες προδιαγραφές ασφαλείας και ποιότητας. Αυτόν τον εθνικό στόχο η κυβέρνηση Μητσοτάκη και όλοι εμείς τον υπηρετούμε και σε ήρεμες περιόδους, αλλά και σε δύσκολες όπως είναι η σημερινή και είμαστε μέρα και νύχτα κοντά στο ελληνικό πλοίο κοντά στον Έλληνα ναυτικό» υπογράμμισε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Διαφήμιση