Αρχική Special Topics Σοκάρουν οι εικόνες ταφής θυμάτων της Μαριούπολης σε ομαδικούς τάφους

Σοκάρουν οι εικόνες ταφής θυμάτων της Μαριούπολης σε ομαδικούς τάφους

Μετά την άκαρπη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ο Ουκρανός ΥΠΕΞ είπε ότι η Μόσχα δεν αλλάζει στάση και μάλιστα δεν δεσμεύεται ούτε καν για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Μαριούπολη

0
mariopoli ukrania
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαφήμιση

Μαζικοί θάνατοι μεταξύ των οποίων και παιδιών καταγράφονται σε φακούς διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, μετά το νέο κύμα αεροπορικών βομβαρδισμών που δέχεται η Μαριούπολη, με τις ρωσικές δυνάμεις να λένε πως έχουν υπό τον έλεγχό τους κάποια τμήματα της πόλης.

Μετά από μια δύσκολη νύχτα για πολλές ουκρανικές πόλεις και με τις προσπάθειες για την απομάκρυνση αμάχων να είναι σε εξέλιξη, η ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία ολοένα και χειροτερεύει.

Στο πολιορκημένο ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, μασκοφόροι εργάτες μεταφέρουν πτώματα σε μια τάφρο μήκους 25 μέτρων που έχει σκαφτεί βιαστικά εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις.

mariopoli ukrania2
Ουκρανοί υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης και εθελοντές μεταφέρουν μια τραυματισμένη έγκυο γυναίκα από ένα μαιευτήριο που υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Σε άλλο σημείο της πόλης, τέσσερις άντρες τρέχουν μακριά από ένα μαιευτήριο που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, μεταφέροντας μια αιμορραγία έγκυο σε ένα φορείο. Μια άλλη έγκυος γυναίκα ντυμένη με πιτζάμες και με πληγές στο πρόσωπό της κατεβαίνει μια σκάλα καλυμμένη με συντρίμμια, ενώ στην αυλή, οι υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης διασχίζουν ένα έρημο τοπίο γεμάτο με σπασμένα αυτοκίνητα και θραύσματα γυαλιιών από παράθυρα.

mariopoli ukrania1
Ουκρανοί υπάλληλοι έκτακτης ανάγκης εργάζονται σε ένα μαιευτήριο που έχει υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Η 14η ημέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία επιφυλάσσει περισσότερη αιματοχυσία και καταστροφές, καθώς η αδιάκοπες επιθέσεις αναγκάζουν περισσότερους πολίτες να φύγουν ρισκάροντας τη ζωή τους.

Εικόνες που κατέγραψαν φωτογράφοι του Associated Press δείχνουν μερικούς πρόσφυγες να φεύγουν μέσω ολισθηρών ξύλινων σανίδων ως αυτοσχέδιες γέφυρες, καθώς οι Ουκρανοί ανατίναξαν το άνοιγμα που οδηγεί από την πόλη Urpin στην πρωτεύουσα του Κιέβου πριν από μέρες για να επιβραδύνουν τη ρωσική προέλαση.

Ενώ οι ρωσικές δυνάμεις δεν έδειξαν σημάδια υποχώρησης, οι Ουκρανοί μαχητές στο έδαφος ορκίστηκαν να μην υποχωρήσουν.

Σε σκληρή πολιορκία πλήθος πόλεων

Το πρωί στόχος βομβαρδισμών έγιναν αρκετές ουκρανικές πόλεις, η Σούμι, βορειοανατολικά, όπου κατά το BBC σκοτώθηκαν 3 άνθρωποι, η Οχτίρκα, νοτιότερα, όπου χτυπήθηκαν κατοικημένες περιοχές και τμήμα του δικτύου μεταφοράς φυσικού αερίου, την ώρα που σύμφωνα με το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν την προέλαση για να περικυκλώσουν το Κίεβο, ενισχύουν τις θέσεις τους στο επίνειο της Οδησσού, στη Μικολάιφ, και κάνουν επιθέσεις στο Χάρκοβο και στην Ιζιούμ.

mariopoli ukrania4
Ουκρανοί διασχίζουν ένα αυτοσχέδιο μονοπάτι κάτω από μια κατεστραμμένη γέφυρα ενώ φεύγουν από την Irpin, στα περίχωρα του Κιέβου, Ουκρανία, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Felipe Dana)

Μετά την άκαρπη συνάντηση μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ο Ουκρανός Υπεξ Ντμίτρο Κουλέμπα είπε ότι η Μόσχα δεν αλλάζει στάση και μάλιστα δεν δεσμεύεται ούτε καν για τη διάνοιξη ανθρωπιστικού διαδρόμου από τη Μαριούπολη στην οποία πλέον η κατάσταση είναι απελπιστική.

Από τις 09:00 είχε ανακοινωθεί κατάπαυση του πυρός για το άνοιγμα άλλων τριών ανθρωπιστικών διαδρόμων στη Σούμι, στη Μαριούπολη –όπου παρόμοιες προσπάθειες έχουν αποτύχει τις τελευταίες ημέρες, στη Βολνοβάχα, νοτιοανατολικά και στη Ιζιούμ, στα ανατολικά, στο πλαίσιο συμφωνίας ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο.

mariopoli ukrania3
Μια τραυματισμένη έγκυος γυναίκα περπατά κάτω σε ένα μαιευτήριο που έχει υποστεί ζημιές από βομβαρδισμούς στη Μαριούπολη της Ουκρανίας, Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022. (AP Photo/Evgeniy Maloletka)
Διαφήμιση