Αρχική Special Topics Λαβρόφ-Κουλέμπα: «Καμία πρόοδος για εκεχειρία» στο ουκρανικό μέτωπο

Λαβρόφ-Κουλέμπα: «Καμία πρόοδος για εκεχειρία» στο ουκρανικό μέτωπο

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών διήρκεσαν μία ώρα και σαράντα λεπτά, χωρις ωστόσο να σημειώσουν κάποια αξιόλογη πρόοδο.

0
attaleia
Διαφήμιση

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν οι συνομιλίες που είχαν στην Αττάλεια της Τουρκίας οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα παρουσία τουΜε βλούτ Τσαβούσογλου.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα κατέστησε σαφές ότι δεν υπήρξε ιδιαίτερη πρόοδος, αφού ο Σεργκέι Λαβρόφ δεν άλλαξε τη ρωσική στάση, καθώς δεν έδωσε εγγυήσεις ούτε για το ζήτημα των ανθρωπιστικών διαδρόμων.

Συγκρατημένα αισιόδοξος δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του στην Αττάλλεια.

Κουλέμπα: Έκανα ό,τι μπορούσα αλλά…

«Έκανα ό,τι μπορούσα. H Ουκρανία ζήτησε κατάπαυση του πυρός, έλαβε ωστόσο άρνηση. Ήρθα για να συμφωνήσουμε για έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για τη Μαριούπολη. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Δυστυχώς ο Λαβρόφ δεν ήταν σε θέση να δεσμευτεί. Θέσαμε το θέμα μιας 24ωρης κατάπαυσης πυρός για να λυθούν κάποια ανθρωπιστικά ζητήματα αλλά ούτε σε αυτό συμφωνήσαμε. Μάλλον πρέπει να αποφασίσουν άλλοι στη Ρωσία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουλέμπα.

«Η Ουκρανία δεν θα παραδοθεί», προειδοποίησε επίσης ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών. «Είμαστε ανοιχτοί στη διπλωματία, αλλά αν αυτό δεν προχωράει, θα προστατεύσουμε τη χώρα μας και τον λαό μας», σημείωσε.

«Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους», διευκρίνισε, εκφράζοντας την ελπίδα για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για την απομάκρυνση αμάχων από την Μαριούπολη στη νότια Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών ένας από τους οποίους έπληξε νοσοκομείο παίδων.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις περιοχές ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων και εγκαταστάσεων φυσικού αερίου αποκαλύπτοντας ότι είπε στον Ρώσο ομόλογό του πως η Ουκρανία δεν είχε θέματα με την πυρηνική ασφάλεια προτού εισβάλει η Ρωσία.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών διήρκεσαν μία ώρα και σαράντα λεπτά και έγιναν παρουσία του Τούρκου ομολόγου τους Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Λαβρόφ: Η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση προχωρά βάσει σχεδίου, τονίζοντα ότι η χώρα του είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την τριμερή, ο κ.Λαβρόφ επεσήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και πρόσθεσε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους».

Παράλληλα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν χθες Τετάρτη ένα νοσοκομείο παίδων στη Μαριούπολη, μετά την κατάληψή του από ένα εθνικιστικό ουκρανικό τάγμα που το χρησιμοποιούσε ως βάση του, αλλά όπως τόνισε δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό.

«Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

 

Πριν από τη συνάντηση

Πριν την έναρξη της τριμερούς συνάντησης, ο Τσαβούσογλου συναντήθηκε ξεχωριστά με τον Ρώσο και τον Ουκρανό υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι είχαν φθάσει χθες Τετάρτη το βράδυ στην Αττάλεια και διέμεναν σε διαφορετικά ξενοδοχεία.

Αρχικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε με τον χαμογελαστό Κουλέμπα, τον οποίο χαιρέτισε αγκαλιάζοντάς τον. Ο Λαβρόφ αντίθετα εμφανίστηκε βλοσυρός.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, φέρεται να επέμεινε σε «τρία σημεία κλειδί» στη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου του,

  • Άμεση κατάπαυση του πυρός,
  • Βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Μαριούπολη, τη Χάρκιβ, τη Σούμι, τη Βολνοβάχα και άλλες ουκρανικές πόλεις,
  • Απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από το έδαφος της Ουκρανίας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν – Ζελένσκι;

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντιμίτρι Πεσκόφ, το Κίεβο πιέζει για συνάντηση κορυφής μεταξύ των προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, προσθέτοντας ότι πρόκειται για ζήτημα το οποίο συζητήθηκε στη συνάντηση των ΥΠΕΞ Λαβρόφ και Κουλέμπα στην Αττάλεια.

Ο κ.Λαβρόφ είπε ότι οι δηλώσεις του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δείχνουν ότι γίνεται κατανοητή η προσέγγιση της Ρωσίας στο θέμα της αποστρατιωτικοποιησης.

Για το ενδεχόμενο συνάντησης κορυφής Ρωσίας – Ουκρανίας, είπε ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν αρνείται συνάντηση με τον Ζελένσκι, ωστόσο πρέπει να γίνουν προετοιμασίες.

Διαφήμιση