Αρχική Special Topics Στις 10:00 η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας – Το κλίμα...

Στις 10:00 η συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας – Το κλίμα και οι προσδοκίες

Αρκετοί αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των ΥΠΕΞ Ρωσίας – Ουκρανίας με τη διαμεσολήβηση του Τούρκου ΥΠΕΞ. Αλλωστε και άλλοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης,χωρίς το παραμικρό απτό αποτέλεσμα προς το παρόν.

0
Ukrania Rosia
Διαφήμιση

Στον απόηχο των σκληρών μαχών που μαίνονται στην Ουκρανία και μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό παιδιατρικού νοσοκομείου στην Μαριούπολη, σήμερα, Πέμπτη 10 Μαρτίου συναντώνται στο τουρκικό θέρετρο της Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας, για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο από το ξέσπασμα του πολέμου.

Τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Ντμίτρο Κουλέμπα θα υποδεχθεί ως οικοδεσπότης ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φέρεται ως εγγυητής των μεσολαβητικών προσπαθειών, έχοντας ήδη δεσμευτεί για απευθείας συνομιλία με τον Λευκό Οίκο και τον Τζο Μπάιντεν με το πέρας των διαπραγματεύσεων στις 17:00 το απόγευμα.

 

«Εύθραυστη» η εκεχειρία

Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν την Τετάρτη να κηρυχθεί εκ νέου κατάπαυση του πυρός για δώδεκα ώρες  προκειμένου να αναπτυχθούν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

Ακόμα και από ρωσικής πλευράς επιβεβαιώνεται ότι μόνο τρεις από τους δέκα διαδρόμους κατέστη εφικτό να αναπτυχθούν, με αποτέλεσμα να εξακοκολουθούν να παραμένουν εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, κυρίως, στην χωρίς νερό και ρεύμα Μαριούπολη.

 

Η ατζέντα και οι προσδοκίες των ΥΠΕΞ

Ο Ουκρανός υπουργός Ντμίτρο Κουλέμπα διαβεβαίωσε χθες μέσω socia media ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου οι συνομιλίες να είναι «όσο πιο αποτελεσματικές είναι δυνατόν», επισημαίνοντας ωστόσο πως οι προσδοκίες του είναι «περιορισμένες».

«Δεν τρέφω μεγάλες ελπίδες, αλλά θα κάνουμε τα πάντα για να αποσπάσουμε το μέγιστο», ανέφερε προειδοποιώντας πως «όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες» δήλωσε ο κ.Κουλέμπα.

Η ατμόσφαιρα αναμένεται να είναι πολύ τεταμένη, μετά την  προσφώνηση του Ρώσου ομόλογού του στο CNN ως «σύγχρονο Ρίμπεντροπ», αναφερόμενος στον υπουργό του καθεστώτος του Χίτλερ κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Επιλέγοντας να ξεκινήσει το ταξίδι του δίνοντας στη δημοσιότητα στιγμιότυπα της ρωσικής θηριωδίας στη χώρα του.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ θα κάνει στην Αττάλεια το πρώτο του ταξίδι από το ξέσπασμα του πολέμου, καθώς η Μόσχα υφίσταται ομοβροντίες δυτικών κυρώσεων και μοιάζει ολοένα πιο απομονωμένη.

Οι δύο πλευρές προσέρχονται στο τραπέζι του διαλόγου εξαιρετικά συγκρατημένες για το αποτέλεσμα, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να έχει θέσει ως βασικά αιτήματα την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονιέτσκ και του Λουγκάντσκ, τη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, και την αποστρατικοποίηση της.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί πως η λύση είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός και ο διάλογος, με τον Ρώσο πρόεδρο. Όσον αφορά στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, έχει δηλώσει ότι πλέον δεν ασκεί πιέσεις.

Τους δύο υπουργούς θα συναντήσει επίσης αργότερα σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ), ενόψει των συνομιλιών με σκοπό να «υπάρξει πρόοδος στο επείγον ζήτημα της ασφάλειας» των ουκρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενημέρωσε μέσω Twitter ο Ραφαέλ Γκρόσι.

Η Τουρκία, χώρα μέλος του NATO, θεωρείται σύμμαχος της Ουκρανίας, της έχει άλλωστε προμηθεύσει οπλισμένα τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs). Διατηρώντας ταυτόχρονα σχέσεις με τη Ρωσία, από όπου προσελκύει πολλούς τουρίστες και από όπου προμηθεύεται σιτηρά και ενέργεια.

 

Υπό το βλέμμα Ρωσίας και ΗΠΑ

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να συνομιλήσει με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν σήμερα το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε χθες το βράδυ, ο Λευκός Οίκος.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η «Τουρκία μπορεί να μιλά ταυτόχρονα στην Ουκρανία και στη Ρωσία» και πρόσθεσε ότι στόχος είναι «να αποφύγουμε η κρίση να εξελιχθεί σε τραγωδία».

Οι δύο εμπόλεμες πλευρές συμφώνησαν σε κατάπαυση του πυρός 12 ωρών, περιμετρικά των ανθρωπιστικών διαδρόμων προκειμένου να απομακρυνθούν οι άμαχοι.

«Ολα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα έχει λάβει ο Λαβρόφ πριν από τις συνομιλίες», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα σε βίντεο που ανάρτησε στο Facebook, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι «συνομιλίες να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές», λέγοντας παράλληλα ότι έχει «περιορισμένες προσδοκίες».

«Έκπληξη αν επιτευχθεί συμφωνία»

Αρκετοί αναλυτές διατηρούν πάντως τις επιφυλάξεις τους, εν μέσω του πολέμου που ήδη μετέτρεψε πάνω από δύο εκατομμύρια Ουκρανούς σε πρόσφυγες.

«Κάθε προσπάθεια μπορεί να βοηθήσει, αλλά δεν πιστεύω πως πρέπει να περιμένουμε κάποια άμεση επιτυχία» στις διαπραγματεύσεις των Σεργκέι Λαβρόφ και Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του προγράμματος για τη Μέση Ανατολή στο Foreign Policy Research Institute.

«Για να καταλήξουν σε συμφωνία, τα δύο μέρη θα χρειαστεί να κάνουν οδυνηρούς συμβιβασμούς», προειδοποιεί ο Μπερκ Έσεν του γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων και Ασφάλειας.

Ο κ. Ερντογάν μπορεί να καυχιέται ότι μπόρεσε να οργανώσει αυτή τη συνάντηση «σε ουδέτερο έδαφος», σημειώνει ο Σονέρ Καγκαπτάι, ερευνητής του Washington Institute, αν και ομολογεί πως θα του προκαλούσε «αληθινή έκπληξη» εάν επιτυγχανόταν οποιαδήποτε συμφωνία στην Αττάλεια.

Υπενθύμισε πως και άλλοι ηγέτες ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την επίλυση της κρίσης, ανάμεσά τους ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ, χωρίς το παραμικρό απτό αποτέλεσμα προς το παρόν. 

Διαφήμιση