Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Το ράλι πετρελαίου εκτοξεύει σε ιστορικά υψηλά τις τιμές γεωργικών προϊόντων

Το ράλι πετρελαίου εκτοξεύει σε ιστορικά υψηλά τις τιμές γεωργικών προϊόντων

Σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν όλες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων, με το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Την πτωτική πορεία των διεθνών μετοχικών αγορών, ως βασική απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία και των δυτικών κυρώσεων στη ρωσική οικονομία, προσδιορίζει η Τράπεζα Πειραιώς ως κύρια αιτία της ξέφρενης ανόδου τιμών που αποτυπώνεται στο Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων για τον Μάρτιο του 2022.

Η σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας οδήγησε σε ιστορικά υψηλά τις τιμές της ενέργειας και των εμπορευμάτων, προκαλώντας περαιτέρω ανησυχίες, τόσο στην πλευρά του πληθωρισμού όσο και στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αναταραχή που δημιουργήθηκε εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με την αγορά, θα χρειαστεί καιρό για να ομαλοποιηθεί. Ωστόσο, στο μεσοδιάστημα, οι προκλήσεις είναι πολλές, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα, το αυξημένο κόστος λιπασμάτων και την ενέργεια να αποτρέπουν την πιθανή συνέχιση των καλλιεργειών.

Σημαντική ενίσχυση κατέγραψαν όλες οι τιμές των αγροτικών προϊόντων,
με το σιτάρι, το καλαμπόκι και τη σόγια να καταγράφουν νέα ιστορικά υψηλά.
sitari
Σιτηρά

Ειδικότερα, για τα σιτηρά, η αγορά αναμένει ενίσχυση των ανοδικών πιέσεων, καθώς ανησυχεί για την έκταση της διαταραχής στην Ουκρανία και την ανοιξιάτικη φύτευση καλλιεργειών στην περιοχή.

Ρύζι

Το ρύζι, δύναται να υποκαταστήσει το ακριβό σιτάρι, λόγω της σχετικά χαμηλής τιμής του, στο πλαίσιο της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας.

Ζάχαρη

Για τη ζάχαρη, η αγορά εκτιμά πιθανό έλλειμμα ζάχαρης το 2022/23, ευνοώντας την τιμή της. Η μειωμένη παραγωγή και η αυξημένη κατανάλωση, λαμβανομένου του covid-19, συνεχίζει να υποστηρίζει θετικά την τιμή του χυμού.

Βαμβάκι

Για το βαμβάκι, η αυξημένη ζήτηση από την Κίνα και η παρατεταμένη ξηρασία στη Νότια Αμερική επιδρούν θετικά στην τιμή του.

Ζωοτροφές

Το υψηλό κόστος ζωοτροφών πιθανά να περιορίσει την προσφορά βόειου κρέατος, με ενίσχυση της τιμής του.

ktinotrofia stijn te strake unsplash
Stijn te Strake / Unsplash

Σε ιστορικά υψηλά τα αγροτικά προϊόντα

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων σε μηνιαίο επίπεδο (+12,05%), όπως και ο δείκτης των εμπορευμάτων (+6,62%).

Ο λόγος της ανόδου ήταν η σύρραξη Ρωσίας-Ουκρανίας,
οδηγώντας σε νέα ιστορικά υψηλά την τιμή του.

 

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία, από πλευράς Κίνας φαίνεται να ανακόπτεται ο επιβραδυνόμενος ρυθμός ανάπτυξης, με ενδείξεις κάποιας ενίσχυσης, η οποία, ωστόσο, αναμένεται να επιβεβαιωθεί το επόμενο διάστημα. Ανασταλτικό παράγοντα πιθανά να αποτελέσει η αναζωπύρωση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Ταυτόχρονα, η ενίσχυση του δολαρίου, στον απόηχο της απόφασης της Fed, αλλά και η επερχόμενη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση αναμένονται να δράσουν αρνητικά, ανακόπτοντας την ανοδική κίνηση στις τιμές των εμπορευμάτων μεσοπρόθεσμα.

Το Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων 2022, το οποίο υλοποιείται, για τον Αγροτικό Τομέα της Τράπεζας Πειραιώς από τη Μονάδα Οικονομικής Ανάλυσης & Επενδυτικής Στρατηγικής, απευθύνεται σε εξαιρετικά ευρύ κοινό, που δραστηριοποιείται στον αγροδιατροφικό τομέα.

deltio timwn

Διαφήμιση