Αρχική Ελλάδα Σταϊκούρας: «Το ουκρανικό δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία»

Σταϊκούρας: «Το ουκρανικό δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία»

Ο Υπουργός Οικονομίας εξηγεί πως θα καταφέρουμε να βγούμε από τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν.

0
Staikouras
Ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην εκτίμηση ότι η ουκρανική κρίση δεν θα εκτροχιάσει την ελληνική οικονομία, προέβη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε ομιλία του στο συνέδριο «Banking Summit: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τον υπουργό, «αυτό που κάναμε ήταν να εκμεταλλευθούμε την απόδοση του 2021 για να μετριάσουμε τον αντίκτυπο του 2022. Δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο, για να τον αξιοποιήσουμε».

«Η δεύτερη κρίση που βιώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει σημαντικές επιπτώσεις, αυξάνεται η αβεβαιότητα, δημιουργούνται κίνδυνοι» παραδέχτηκε ο κ.Σταϊκούρας.

Ο αντίκτυπος στην Ελληνική Οικονομία

Στην περίπτωση της Ελλάδας, πρόσθεσε, ο αντίκτυπος θα προέρχεται από τον πληθωρισμό, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας. Δυστυχώς, ανέφερε, κανένα κράτος δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως το κόστος, και επανέλαβε ότι χρειάζονται αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

H δημοσιονομική στόχευση

«Χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο, αλλά και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Χρησιμοποιούμε τον δημοσιονομικό χώρο με σύνεση», τόνισε και δήλωσε, παράλληλα, ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι σημαντική, προστατεύονται οι επενδύσεις που περιλαμβάνουν και τα θέματα άμυνας, δεδομένου το ρευστού γεωπολιτικού περιβάλλοντος.

Επεσήμανε δε, ότι οι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους εξωτερικούς παράγοντες και πως «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί ως προς τις τεχνικές πτυχές αυτών των κανόνων. Οι μηχανισμοί παροχής θετικών κινήτρων είναι πιο αποτελεσματικοί».

Έξοδος από τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας

«Το θέμα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη και φαίνεται ότι επιτυγχάνουμε αυτόν τον στόχο», ανέφερε για να καταλήξει επισημαίνοντας πως «θέλουμε να βγούμε από τον μηχανισμό αυξημένης εποπτείας. Πρέπει να πετύχουμε δημοσιονομική βιωσιμότητα και ρεαλιστικά πρωτογενή πλεονάσματα για το 2023, αν οι συνθήκες μας το επιτρέψουν».

Banking Summit

Η Ελληνική Οικονομία στο επίκεντρο του Banking Summit

Στο πάνελ του Banking Summit, μαζί με τον κ.Σταϊκούρα, βρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Luis de Guindos, ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Rolf Strauch και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Christian Kettel Thomsen.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Luis de Guindos, σημείωσε ότι μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας, ήρθε το δεύτερο σοκ, αυτό του πολέμου. Πριν την εισβολή στην Ουκρανία, όπως τόνισε, υπήρχε ανάκαμψη στον ευρωπαϊκό χώρο, καθώς και προοπτική ανάπτυξης για το 2022. Ταυτόχρονα, ωστόσο, υπήρχε μια ανησυχία για τον πληθωρισμό. Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή φέρνει αβεβαιότητα και θα αυξήσει τον πληθωρισμό στο 5% το 2022, ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 0,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ως προς το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο, προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί πάνω από 7%.

Απάντηση στις προκλήσεις η πράσινη ενέργεια

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Christian Kettel Thomsen, ανέφερε ότι μία από τις βασικές προκλήσεις είναι ο ενεργειακός τομέας, καθώς γνωρίζουμε δεν θέλουμε να χρησιμοποιούμε πλέον τόσο τους ρωσικούς πόρους. Όπως τόνισε, η απάντηση είναι η πράσινη ενέργεια, ενώ υπενθύμισε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ασχολείται ενεργά με αυτό το κομμάτι. Ανέφερε επιπλέον ότι η Ελλάδα έχει λάβει επιδοτήσεις για αποδέσμευση από τον άνθρακα ύψους 1,5 δισ. ευρώ που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρόμοια έργα.

Τα αισιόδοξα σημάδια

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Rolf Strauch, σημείωσε ότι η Ελλάδα, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έπρεπε να λάβει μέτρα για να στηρίξει την οικονομία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κάτι που οδήγησε σε αύξηση του επιπέδου χρέους σε όλη την Ευρώπη. Αυτό, όπως διευκρίνισε, δεν σημαίνει ότι δεν είναι βιώσιμο το ελληνικό χρέος. Ο ίδιος χαρακτήρισε αρκετά καλή τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Είπε επίσης ότι η ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία είναι σχετικά υψηλή και είναι αισιόδοξα τα σημάδια, αλλά προφανώς υπάρχουν νέοι κίνδυνοι που προκύπτουν, ενώ καλωσόρισε το γεγονός πως η Αθήνα προγραμματίζει έναν προϋπολογισμό που θα οδηγήσει σε πρωτογενές πλεόνασμα το 2023, κάτι που όπως είπε, είναι σημαντικό για να διατηρηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Δείτε εδώ Live Moneyreview Banking Summit

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤο ράλι πετρελαίου εκτοξεύει σε ιστορικά υψηλά τις τιμές γεωργικών προϊόντων
Επόμενο άρθρο«Κόκκινη κάρτα» ΣτΕ σε Cosco – Παγώνουν τα έργα επέκτασης του λιμένα Πειραιά