Αρχική Special Topics Το “μήνυμα” της Μόσχας σε Ουκρανία και Δύση με χρήση υπερηχητικών πυραύλων

Το “μήνυμα” της Μόσχας σε Ουκρανία και Δύση με χρήση υπερηχητικών πυραύλων

Επίδειξη δύναμης και υπεροπλίας από τη Μόσχα το χτύπημα με υπερηχητικό πύραυλο Kinzhal και προειδοποίηση προς Ουκρανία και Δύση ότι «έχει τα μέσα για να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση»

0
russ
Διαφήμιση

Σύνταξη:ecozen.gr

Η γνωστοποίηση από τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε υπερηχητικά όπλα για να καταστρέψει μια υπόγεια στρατιωτική αποθήκη στη δυτική Ουκρανία, δημιουργεί ερωτηματικά και προβληματισμό στα δυτικά κέντρα για την παραδοχή αυτή της Ρωσίας.

Σημειώνεται ότι οι υπερηχητικοί πύραυλοι είναι γρήγορα όπλα που μπορούν να αποφύγουν τον εντοπισμό από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε το Σάββατο ότι κατέστρεψε μια μεγάλη υπόγεια αποθήκη πυραύλων και πυρομαχικών αεροσκαφών στην περιοχή Ιβάνο-Φρανκίβσκ της Ουκρανίας, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Δημοσίευσε ένα βίντεο με αυτό που είπε ότι ήταν η πυραυλική της επίθεση στην αποθήκη όπλων στο Deliatyn, ένα χωριό στη νοτιοδυτική Ουκρανία μόλις 100 χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Ρουμανία.

Επίδειξη δύναμης από Μόσχα

Η ανάπτυξη υπερηχητικών πυραύλων από τη Ρωσία ήταν μια προειδοποίηση για την Ουκρανία και τη Δύση ότι «έχει τα μέσα για να κλιμακώσει περαιτέρω τη σύγκρουση», δήλωσε ένας ειδικός στον τομέα της άμυνας.

Ο Δρ Τζέιμς Μποσμποτίνης, ειδικός σε θέματα άμυνας και διεθνών υποθέσεων, είπε στο BBC ότι δεν ήταν δυνατό για τον ουκρανικό στρατό να αμυνθεί σε επιθέσεις από αυτούς τους πυραύλους. «Η ταχύτητα του Kinzhal το καθιστά πέρα ​​από την εμβέλεια οποιουδήποτε ουκρανικού συστήματος αεράμυνας και οι πλατφόρμες εκτόξευσης μπορούν να εκτοξευθούν από βεληνεκές πέρα ​​από την εμβέλεια της Ουκρανίας», είπε, προσθέτοντας ότι ο υπερηχητικός πύραυλος πιθανότατα εκτοξεύτηκε από τη νότια Ρωσία .

Ο Μποσμποτίνης είπε ότι το χτύπημα του «στόχου υψηλής αξίας» μιας υπόγειας στρατιωτικής αποθήκης «έστελνε το μήνυμα στην Ουκρανία ότι η Ρωσία έχει τα μέσα να κλιμακώσει περαιτέρω αυτή τη σύγκρουση… Είναι επίσης μια προειδοποίηση προς τη Δύση ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει χρήση Kinzhal  εάν ο πόλεμος κλιμακωθεί και προσελκύσει εξωτερικές δυνάμεις». Είπε ότι ήταν «μηνύμα» ότι η Ρωσία θα μπορούσε να χτυπήσει στόχους σε άλλα μέρη της Ευρώπης .

«Δεν αλλάζει το παιχνίδι»

Ο Ρώσος ηγέτης αποκάλυψε το Kinzhal πριν από τέσσερα χρόνια ως ένα από μια σειρά «αήττητων» όπλων που, όπως είπε, θα απέφευγαν τις εχθρικές άμυνες. Τα άλλα υπερηχητικά βλήματα είναι το Zirkon και το Avangard, το οποίο είναι και πιο γρήγορο και έχει πολύ μεγαλύτερο βεληνεκές.

Το Kinzhal μπορεί να φέρει και πυρηνική κεφαλή καθώς και  συμβατική. Πρόσφατες αναφορές μάλιστα σημείωναν ότι μαχητικά MiG-31 είχαν σταλεί στο Καλίνινγκραντ, . Δεν υπάρχει καμία ένδειξη από πού εξαπολύθηκε η επίθεση στην αποθήκη όπλων.

«Είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση, γιατί ο Πούτιν είναι ενοχλημένος που η Δύση τολμά να μεταφέρει όλα αυτά τα όπλα [στην Ουκρανία]», είπε η κ. Kunertova στο BBC. «Είναι αμφίβολο ότι είναι τόσο ακριβές, επομένως δεν αλλάζει το παιχνίδι».

Ο Πρόεδρος Πούτιν είχε καυχηεθί τον περασμένο Δεκέμβριο ότι η Ρωσία ηγείται του κόσμου σε υπερηχητικούς πυραύλους, οι οποίοι είναι δύσκολο να εντοπιστούν, επειδή μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης, ότι κατέστρεψε  ουκρανικά στρατιωτικά κέντρα ασυρμάτου και αναγνώρισης κοντά στο λιμάνι της Οδησσού χρησιμοποιώντας ένα παράκτιο πυραυλικό σύστημα, σύμφωνα με το Interfax, το οποίο επικαλείται δημοσίευμα του Reuters.

Διαφήμιση