Αρχική Special Topics Απόλυτο ρεκόρ: Θερμοκρασίες 40°C πάνω από το μέσο όρο στην Ανταρκτική

Απόλυτο ρεκόρ: Θερμοκρασίες 40°C πάνω από το μέσο όρο στην Ανταρκτική

Το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, ένα από τα πιο κρύα μέρη στη Γη, γνώρισε έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα τις τελευταίες ημέρες. Το θερμόμετρο έδειξε θερμοκρασίες έως και 40°C πάνω από το μέσο όρο.

0
λιώσιμο πάγων
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το στρώμα πάγου της Ανατολικής Ανταρκτικής, ένα από τα πιο κρύα μέρη στη Γη, γνώρισε έναν άνευ προηγουμένου καύσωνα τις τελευταίες ημέρες. Το θερμόμετρο έδειξε θερμοκρασίες έως και 40°C πάνω από το μέσο όρο.

Οι επιστήμονες «δεν είχαν δει ποτέ κάτι παρόμοιο στην Ανταρκτική» . Την Παρασκευή, αρκετοί μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν θερμοκρασίες ρεκόρ εκεί. Ο σταθμός Concordia, που βρίσκεται πάνω από 3.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, έδειξε έτσι 12,2°C, ή περίπου 40°C περισσότερο από το κανονικό.

Ίδια παρατήρηση για τον σταθμό Vostok, γνωστός για το ότι έχει καταγράψει τη χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη (-89,2°C στις 21 Ιουλίου 1983). Εκεί, η μέση θερμοκρασία είναι περίπου μείον -53°C τον Μάρτιο. Όμως την Παρασκευή, η θερμοκρασία «πήδησε» στους -17,7°C.

Ποτέ δεν σημειώθηκε τόσο υψηλή θερμοκρασία από τον Vostok από την έναρξη της τήρησης των κλιματικών μητρώων πριν από εξήντα πέντε χρόνια, με το προηγούμενο απόλυτο ρεκόρ να καταρρίπτεται κατά περίπου 15°C. Ορισμένες προσομοιώσεις υποδηλώνουν ότι οι θερμοκρασίες μπορεί να έχουν ανέβει ακόμη και στους 50°C πάνω από το κανονικό σε μέρη της ηπείρου. Όσον αφορά τον κόλπο Terra Nova, μεταξύ του Ακρωτηρίου Ουάσιγκτον και της Γλώσσας του Πάγου Drygalski, η ένδειξη θερμοκρασίας ήταν πολύ πάνω από το μηδέν, στους 7°C.

“Είναι σίγουρα ένα ασυνήθιστο γεγονός”

Οι μη φυσιολογικές αυτές τιμές, που δημοσιοποιήθηκαν από την Washington Post την Παρασκευή , εξέπληξαν τους αξιωματούχους στο Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου στο Μπόλντερ του Κολοράντο. Οι τελευταίοι έδιναν ήδη ιδιαίτερη προσοχή στις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν στην Αρκτική, όπου είναι 50°C υψηλότερες από το μέσο όρο και όπου οι περιοχές γύρω από τον Βόρειο Πόλο πλησίαζαν ή έφταναν στο σημείο τήξης (τη θερμοκρασία από την οποία λιώνει ο πάγος). 

Πραγματικά ασυνήθιστο για τα μέσα Μαρτίου: «Είναι αντίθετες εποχές. Δεν βλέπετε τον Βορρά και τον Νότο πόλο να λιώνουν ταυτόχρονα , επέμεινε το βράδυ της Παρασκευής ο επιστήμονας του κέντρου πάγου Walt Meier σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Associated Press. Αυτό είναι σίγουρα ένα ασυνήθιστο γεγονός».

Αυτές οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες έχουν οδηγήσει σε επεισόδια τήξης πάγου στην περιοχή. Ένα μάλλον ασυνήθιστο φαινόμενο σε αυτό το μέρος της Ανταρκτικής, το οποίο δεν βιώνει συχνά πολλά φαινόμενα αυτού του είδους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν αρκεί το φαινόμενο αυτό για να επηρεάσει τη σταθερότητα των παγετώνων σε αυτή την περιοχή. Σημειώνουν, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να συνδέσουμε αυτό το γεγονός με την κλιματική αλλαγή. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι αυτές οι μη φυσιολογικές θερμοκρασίες στην Ανταρκτική είναι προς το παρόν μόνο ένα τυχαίο μετεωρολογικό γεγονός. Εάν συμβεί ξανά, θα μπορούσε να εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία.

Διαφήμιση