Αρχική Ειδήσεις «Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού

«Ποτέ ξανά, Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου η φετινή πορεία μνήμης για τους 50.000 θεσσαλονικείς, εβραϊκής καταγωγής που οδηγήθηκαν στα κρεματόρια του Άουσβιτς

0
2
Διαφήμιση

Πορεία Μνήμης 2022

Με το ίδιο πάντα κεντρικό σύνθημα «ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ Θεσσαλονίκη-Άουσβιτς – 79 χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού» διεξάγεται την Κυριακή 20 Μαρτίου 2022 η σιωπηλή πορεία στη μνήμη των σχεδόν 50.000 θεσσαλονικιών, εβραϊκής καταγωγής που χάθηκαν στα κρεματόρια των στρατοπέδων συγκέντρωσης των ναζί.

Μια εκδήλωση που ξεκίνησε δειλά-δειλά με συνδιοργανωτές την Α΄Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την Ισραηλιτική Κοινότητα της πόλης, αγκαλιάστηκε τόσο από τους φορείς όσο και από τον απλό κόσμο λαμβάνοντας προοδευτικά τη μαζικότητα και την αξία που της αρμόζει.

Πλέον, στη φετινή εκδήλωση συνδιοργανωτές θα είναι η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας.

Από την Πλατεία Ελευθερίας , στον Παλιό Σταθμό

Η Πορεία Μνήμης θα ξεκινήσει στις 11:00 το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στις 12:00 στο χώρο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού εκεί από όπου έφυγε ο πρώτος σειρμός για την Πολωνία στις 15 Μαρτίου 1943. Εκεί θα πραγματοποιηθεί σύντομη τελετή ενώ εκτός από τις ομιλίες θα υπάρξει και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Σύνολο Εγχόρδων του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» από την Κέρκυρα και την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου.

1

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθούν στο Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης τα εγκαίνια της εκθεσιακής σειράς «Στην ίδια πόλη: χριστιανοί και εβραίοι στη Θεσσαλονίκη». Την πρώτη θεματική ενότητα της σειράς με τίτλο «Μουσική, Θέατρο, Πολιτισμός», που αφιερώνεται στη μνήμη των εβραίων μαθητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (1915-1943), θα εγκαινιάσει η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λίνα Μενδώνη.

Η έκθεση συνδιοργανώνεται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Έδρα Εβραϊκών Σπουδών), το Αρχείο Γεωργίου Κωνσταντινίδη, την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης/Εβραϊκό Μουσείο Θεσσαλονίκης και το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης. Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 20 Μαρτίου έως 15 Απριλίου 2022.

Επικεφαλής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στη φετινή διοργάνωση επικεφαλής της πορείας θα είναι η Α.Ε. η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την πορεία αναμένεται να ακολουθήσει και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.Μαργαρίτης Σχοινάς.

«Το ότι έρχεται η Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι κάτι συμβολικό και πολύ σπουδαίο γιατί εκπροσωπεί όλη την Ελλάδα και είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι πίσω από την Πρόεδρο, θα περπατήσουμε μαζί όλοι από το μνημείο της Πλατείας Ελευθερίας στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό», είπε ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης (ΙΚΘ) και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου (ΚΙΣΕ) Δαυίδ Σαλτιέλ σε συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος εκδηλώσεων, στο πλαίσιο της Πορείας Μνήμης, που συνδιοργανώνουν

«Καλούμε τους Θεσσαλονικείς με τα παιδιά τους, τους φίλους τους, να έλθουν να περπατήσουμε όλοι μαζί. Θα κάνει κρύο αλλά δεν πειράζει», είπε ο κ. Σαλτιέλ, θυμίζοντας ότι «στο Άουσβιτς φορούσαν μία φανελίτσα, τις πυτζάμες με τις γραμμές, κι εμείς έχουμε και το παλτό μας, οπότε ας θυμηθούμε λίγο αυτούς που τους τιμούμε», κατέληξε ο κ. Σαλτιέλ.

afisa

Διαφήμιση