Αρχική Ανακύκλωση Το ελληνικό πρόγραμμα ανακύκλωσης BlueCycle στις υποψηφιότητες για το Earthshot Prize 2022

Το ελληνικό πρόγραμμα ανακύκλωσης BlueCycle στις υποψηφιότητες για το Earthshot Prize 2022

Σύνταξη: ecozen.gr

Το διεθνές βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε το 2020 από τον Πρίγκηπα Γουίλιαμ και το Βασιλικό Ίδρυμα του Δούκα και της Δούκισσας του Cambridge, απονέμεται κάθε χρόνο σε 5 προσπάθειες που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις και έχουν σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον του πλανήτη.

0
Fishing gear 1024x576
Υλικό από αλιείς, από καθαρισμούς κλπ συγκεντρώνεται και η μπαίνει σε επεξεργασία στο BlueCycle Lab, στον Πειραιά.
Διαφήμιση

Το μοναδικό πρόγραμμα ανακύκλωσης και αναβάθμισης θαλάσσιων πλαστικών απορριμάτων στην Ελλάδα , BlueCycle, βρίσκεται στις υποψηφιότητες για το πιο σημαντικό βραβείο παγκοσμίως για περιβαλλοντικά θέματα, το Earthshot Prize 2022.
Το διεθνές βραβείο, το οποίο θεσπίστηκε το 2020 από τον Πρίγκηπα Γουίλιαμ και το Βασιλικό Ίδρυμα του Δούκα και της Δούκισσας του Cambridge, απονέμεται κάθε χρόνο σε 5 προσπάθειες που αντιμετωπίζουν κάποιες από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις και έχουν σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον του πλανήτη.

Δίχτυα-φαντάσματα (ghost nets), κάβοι, πετονιές και άλλα αλιευτικά εργαλεία συλλέγονται μέσω ενός διαρκώς επεκτεινόμενου πανελλαδικού δικτύου με περισσότερα από 30 σημεία συλλογής.

H BlueCycle εστιάζει κυρίως στην αξιοποίηση του πλαστικού αλιευτικού και ναυτιλιακού εξοπλισμού, εφαρμόζοντας ένα ολιστικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης και αξιοποίησης αυτών των απορριμμάτων. Ασχολείται με όλα τα στάδια της διαδικασίας, από τη συλλογή του υλικού μέχρι την επεξεργασία του και τη δημιουργία νέων προϊόντων.
Δίχτυα-φαντάσματα (ghost nets), κάβοι, πετονιές και άλλα αλιευτικά εργαλεία συλλέγονται μέσω ενός διαρκώς επεκτεινόμενου πανελλαδικού δικτύου με περισσότερα από 30 σημεία συλλογής. Υλικό από αλιείς, ιχθυοκαλλιέργειες, μυδοκαλλιέργειες, κατασκευαστές, από καθαρισμούς, περιβαλλοντικές οργανώσεις και τοπικούς φορείς συγκεντρώνεται και η μπαίνει σε επεξεργασία στο BlueCycle Lab, στον Πειραιά.

bluecycleprinter
3D printer στο εργαστήριο της Blue Cycle / https://www.facebook.com/bluecycle.official/

Ρομποτικό εργαστήριο 3D εκτύπωσης

Πρόκειται για το μόνο εξειδικευμένο εργαστήριο για την αξιοποίηση θαλάσσιων απορριμμάτων στην Ελλάδα, όπου λειτουργεί και το μοναδικό ρομποτικό εργαστήριο τρισδιάστατης εκτύπωσης μεγάλων διαστάσεων (large scale 3D printing lab). Στηριζόμενη στην έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, η BlueCycle σχεδιάζει και δημιουργεί 100% ανακυκλώσιμα προϊόντα υψηλής ποιότητας, από ιχνηλάσιμη πρώτη ύλη, αποδεικνύοντας έμπρακτα ότι ο δρόμος για τη βιωσιμότητα περνάει από την εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας.
Την υποψηφιότητα της BlueCycle για το Earthshot Prize 2022 στηρίζουν τρεις από τους 250 σημαντικούς φορείς παγκοσμίως, οι οποίοι έχουν επιλεγεί ως εισηγητές για το βραβείο: το Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του EPLO, ο οργανισμός Common Seas και η πρωτοβουλία PCAI.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροἩ ἂγνοια τῶν ὑποκοριστικῶν « ἒφαγαν» τόν πρωθυπουργό στό φανάρι
Επόμενο άρθρο“Ασφαλές λιμάνι” για όλους τους εργαζόμενους της η Vodafon