Αρχική Ενέργεια Στο μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ νέα γεωθερμικά πεδία άντλησης ενέργειας

Στο μικροσκόπιο της ΕΑΓΜΕ νέα γεωθερμικά πεδία άντλησης ενέργειας

Η γεωθερμία μπορεί να αποτελέσει μια σταθερή πηγή καθαρής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

0
geothermia matt palmer unsplash
EIKONA APXEIOY; Matt Palmer / Unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Στην εθνική προσπάθεια αξιοποίησης του γεωθερμικού δυναμικού της χώρας που εκκινεί επισήμως μετά την υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, αναλαμβάνει πρωταγωνιστικό ρόλο η ΕΑΓΜΕ και η ειδική μονάδα έρευνας και εντοπισμού νέων γεωθερμικών πεδίων, ικανών να συμβάλουν καθοριστικά στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Η απόφαση που υπογράφηκε από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα» διευκρινίζει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ), Διονύσιος Γκούτης, «αναφορικά με τους όρους των δικαιωμάτων έρευνας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης γεωθερμικού δυναμικού της χώρας, σηματοδοτεί μια νέα αρχή για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης πηγής ενέργειας.

Η ΕΑΓΜΕ με το έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό της προσωπικό, θα διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην εφαρμογή αυτής της απόφασης. Η ειδικά καταρτισμένη ομάδα εργασίας της ΕΑΓΜΕ ήδη συλλέγει όλη τη διαθέσιμη πληροφορία που έχει στα χέρια της και το αμέσως προσεχές διάστημα σε στενή συνεργασία με τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου αλλά και τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΝ αναμένεται να προσδιορισθούν και να οριοθετηθούν οι πλέον ενδεδειγμένοι και ώριμοι χώροι για την αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων, με πρωταρχικό γνώμονα πάντα την προστασία του περιβάλλοντος».

geothermiaΕθνικό Μητρώο Γεωθερμικών Σημείων

Η ΕΑΓΜΕ προχωρά ήδη στη δημιουργία Εθνικού Μητρώου Καταγραφής και Παρακολούθησης Γεωθερμικών Σημείων, στο οποίο συγκεντρώνονται όλα τα δεδομένα και πληροφορίες για τα γεωθερμικά σημεία της χώρας.

Άλλωστε, το ερευνητικό και επιστημονικό πεδίο όλης αυτής της πρωτοβουλίας ανήκει στην ΕΑΓΜΕ και στο επιστημονικό προσωπικό της.

Η Γεωθερμία «κλειδί» στην ενεργειακή κρίση

Όπως επισημαίνει ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Διονύσιος Γκούτης ,«Η γεωθερμία πέρα από κάθε αμφιβολία μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια σταθερή πηγή καθαρής ενέργειας, με πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον.

Θα συμβάλλει στη μείωση του ενεργειακού κόστους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τον αγροτικό τομέα έως τον ιαματικό τουρισμό.

Θα συμβάλλει, επίσης, στην επίτευξη των εθνικών κλιματικών στόχων για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και τη μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

Dionysios Gkoutis
Ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών κ. Διονύσιος Γκούτης

ΕΑΓΜΕ: Γεωμαγνητικός Σταθμός Πεντέλης

Ο μοναδικός Γεωμαγνητικός Σταθμός της χώρας βρίσκεται στην Πεντέλη και ανήκει στην ΕΑΓΜΕ. Ιδρύθηκε το 1957 με ενέργειες του τότε Ινστιτούτου Γεωλογίας και Ερευνών Υπεδάφους (ΙΓΕΥ) και αποτελεί συνέχεια του κατεστραμμένου από βομβαρδισμό (1941), μαγνητικού σταθμού της Γεωδαιτικής και Γεωφυσικής Επιτροπής του Κράτους στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τατοΐου.

Εκεί εκτελούνται απόλυτες μετρήσεις της απόκλισης, έγκλισης, οριζόντιας και κατακόρυφης συνιστώσας του γεωμαγνητικού πεδίου στον Ελλαδικό χώρο.

Το γεωμαγνητικό πεδίο αποτελεί την «ασπίδα» του πλανήτη από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου και μεταβάλλεται χρονικά συνεχώς σε ένταση και διεύθυνση. Παράλληλα τα δεδομένα των μετρήσεων χρησιμοποιούνται και για τον εντοπισμό και χαρακτηρισμό των λεγόμενων ταχέων φαινομένων όπως είναι οι μαγνητικές καταιγίδες και οι ηλιακές εκλάμψεις.

Σε ειδικά κατασκευασμένο κτίριο, απαλλαγμένο μαγνητικών επιδράσεων (π.χ. πυλώνες υψηλής τάσης, αυτοκίνητα κ.α.) και μέσα σε στοά μήκους 10 m (με ιδανική θερμική μόνωση) που έχει διανοιχτεί σε μάρμαρα είναι τοποθετημένα δυο τριαξονικά μαγνητόμετρα συνεχούς μέτρησης των τριών συνιστωσών του γεωμαγνητικού πεδίου, καθώς και ένα μαγνητόμετρο συνεχούς μέτρησης της έντασης του ολικού γεωμαγνητικού πεδίου. Τα τρία όργανα είναι συνδεδεμένα με ψηφιακό σύστημα ελέγχου και καταγραφής, που εγγυάται την πλήρη αξιοπιστία των μετρήσεων. Στον ευρύτερο χώρο μάλιστα υπάρχουν και ειδικά βάθρα βαθμονόμησης οργάνων μέτρησης της ραδιενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια ο Γ.Σ.Π. αναβαθμίστηκε με τηλεμετρική μετάδοση δεδομένων. Μάλιστα στις 17 Νοεμβρίου 2010 το διεθνές κέντρο μαγνητικών σταθμών και παρατηρητηρίων INTERMAGNET, συμπεριέλαβε στα συνεργαζόμενα μέλη του τον Γ.Σ.Π.

Η δραστηριότητα του Γεωμαγνητικού Σταθμού Πεντέλης

  • Υποστηρίζει διεθνείς γεωφυσικές μελέτες με δυνατότητα απόκτησης γεωμαγνητικών δεδομένων απ’ ευθείας από το διαδίκτυο (www.intermagnet.org).
  • Παρέχει γεωμαγνητικά δεδομένα σε διεθνή ινστιτούτα και εταιρίες.
  • Συνεργάζεται στενά με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού, η οποία εκδίδει ανά πενταετία μαγνητικούς χάρτες του Ελληνικού χώρου.
  • Παραχωρεί επιλεγμένα στοιχεία σε ερευνητικές ομάδες π.χ. στην ψυχιατρική επιτροπή του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, που αφορούσε την επίδραση των μεταβολών του μαγνητικού πεδίου στην έκκριση μελατονίνης, βασικής ορμόνης που επηρεάζει άμεσα την ψυχοσωματική συμπεριφορά του ανθρώπου.
  • Πραγματοποιεί συχνά, κατ’ αποκλειστικότητα, μαγνητικές έρευνες σε αεροδρόμια για τον εντοπισμό ή έλεγχο «καθαρών» περιοχών ρύθμισης πυξίδων αεροσκαφών και στρατιωτικών ελικοπτέρων (π.χ. Κοτρώνι Μαραθώνα, ελικόπτερα πολεμικού ναυτικού).
  • Χρησιμοποιεί στοιχεία στην προσπάθεια συσχετισμού των γεωμαγνητικών μεταβολών με τους σεισμούς και το ύψος των βροχοπτώσεων.
  • Εφαρμόζει διορθώσεις ημερήσιας μεταβολής του γεωμαγνητικού πεδίου κατά τη διάρκεια γεωφυσικών μαγνητικών ερευνών υπαίθρου.
  • Συνεργάστηκε με Α.Π.Θ και Πανεπιστήμιο Τιράνων, για την κατασκευή γεωμαγνητικού δικτύου της Αλβανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος «Αλβανικό Γεωδαιτικό Σύστημα Αναφοράς».
  • Προσφέρει σε συνεργασία με Πανεπιστήμια, δεδομένα σε φοιτητές για την εκπόνηση διπλωματικών εργασιών

 

Διαφήμιση