Αρχική COVID-19 Covid-19: Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται – Είναι 30.000 κρούσματα το «ταβάνι» της έξαρσης;

Covid-19: Οι προβλέψεις επιβεβαιώνονται – Είναι 30.000 κρούσματα το «ταβάνι» της έξαρσης;

Πλησιάζουν τις 30.000 τα ημερήσια κρούσματα της Covid-19. Είναι αυτή η κορυφή του 5ου κύματος της πανδημίας στη χώρα μας και πότε προσδιορίζεται χρονικά η πολυπόθητη αποκλιμάκωση;

0
anti vaccism unsplash
anti vaccism / unsplash
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το φράγμα των 30.000 ημερήσιων κρουσμάτων απειλεί να φτάσει η πανδημία της Covid στη χώρας μας, για το οποίο έχει προ πολλού προειδοποιήσει, πρώτος, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ecozen και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης. Θα είναι όμως αυτή η κορυφή του 5ου κύματος και πότε προσδιορίζεται χρονικά η πολυπόθητη αποκλιμάκωση;

Ελάχιστα κάτω από τις 29 χιλιάδες ήταν οι νέες μολύνσεις το προηγούμενο 24ωρο, την ώρα που ο αριθμός των απωλειών και των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ παραμένει υψηλός.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ που αποτυπώνει καθημερινά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 28.933 νέα κρούσματα, 49 ακόμη θάνατοι από κορονοϊό και 351 διασωληνωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Ο καθηγητής ανάλυσης δεδομένων, Γιώργος Ατσαλάκης, προειδοποιεί  ότι τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα φτάσουν κοντά στις 30.000.

Η μετάλλαξη Όμικρον 2 ξυπνά τον εφιάλτη της υπερμεταδοτικότητας

Ο καθηγητής ανάλυσης δεδομένων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης, είχε  προειδοποιήσει  ότι «τις επόμενες ημέρες τα κρούσματα θα φτάσουν κοντά στις 30.000», απευθύνοντας έκκληση για επιβεβλημένη χρήση μάσκας στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου.

Ενώ, για την ραγδαία εξάπλωση της «επίμονης» μετάλλαξης Όμικρον 2 στη χώρα μας και το ακριβές χρονοδιάγραμμα αποκλιμάκωσης, ο καθηγητής Ατσαλάκης έχει ήδη αρθρογραφήσει στο Ecozen την προηγούμενη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, αποτυπώνοντας παράλληλα τα δυσοίωνα δεδομένα που διαμορφώνονται σε όλο τον πλανήτη.

Η μετάλλαξη Όμικρον στον κόσμο

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί ραγδαία στο Χονγκ Κονγκ και την Νέα Ζηλανδία με πολύ υψηλό αριθμό κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες. Το Χονγκ Κονγκ έχοντας κρατήσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο την πανδημία τα τελευταία 2 έτη, βλέπει σε λιγότερο από ένα μήνα τα ημερήσια κρούσματα να φτάνουν σε κορυφή περίπου στα 80.000.

Εντός 1,5 μήνα οι θάνατοι έφθασαν σωρευτικά τους 7.100 οι οποίοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, ξεπερνώντας την Φιλανδία, την Νορβηγία, την Αυστραλία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα και την Σιγκαπούρη που και αυτές γνώρισαν πρόσφατα πολύ υψηλούς θανάτους.

Ο μεγάλος αριθμός θανάτων στο Χονγκ Κονγκ οφείλεται στο μη εμβολιασμό του 66% των πολιτών ηλικίας πάνω από 80 ετών. Το αντίστοιχο ποσοστό στην Νέα Ζηλανδία είναι 2% και για αυτό έχει σωρευτικά 217 θανάτους, παρά το πρόσφατο ημερήσιο υψηλό των 24.000 κρουσμάτων.

Η Κίνα τώρα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη φάση της πανδημίας διότι όπως και στο Χονγκ Κονγκ, έχει 48% μη εμβολιασμένους στην ηλικία άνω των 80 ετών που αντιστοιχούν σε περίπου 15 εκατομμύρια. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που είχε το τελευταίο μήνα υψηλό ημερήσιων κρουσμάτων στα 3.602.

Πότε έρχεται η πολυπόθητη αποκλιμάκωση;

Όπως επισημαίνει ο καθηγητής Γιώργος Ατσαλάκης, «Η πρόβλεψη μας της 2ας Δεκεμβρίου 2021, η οποία αποκάλυπτε ότι η κορυφή θα έρχονταν στις αρχές Ιανουαρίου έχει επιβεβαιωθεί. Πλέον, θα υπάρχουν εξάρσεις υπό-κυμάτων της Covid με σημαντική εξασθένιση του κύματος να αναμένεται τον μήνα Μάιο».

Όπως είχε σοφά προειδοποιήσει από αρχές Μαρτίου

Το πρόσφατο υπό-κύμα που ξεκίνησε από της 6 Μαρτίου στην χώρα μας
θα κορυφωθεί περίπου όταν φτάσει στο 60% της κορυφής των κρουσμάτων της 4ης Ιανουαρίου (50.126), δηλαδή στα 30.075 κρούσματα ημερησίως.

Κομβικό σημείο το Πάσχα των Ορθοδόξων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε την πλέον απευκταία πιθανότητα, αλλά εξόχως δυνατή, νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού κατά τη διάρκεια και μετά το πέρας του Ορθόδοξου Πάσχα.
«Ενόψει της περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων, της αύξησης της κινητικότητας λόγου Πάσχα και έναρξης τουριστικής περιόδου, ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους θα πολλαπλασιαστεί» αναφέρει ο κ.Ατσαλάκης.

 

Μόνο το 71% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις τουλάχιστον. Η χώρας μας εξακολουθεί να έχει υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων άνω των 65 ετών και ευάλωτων ατόμων τα οποία δεν έχουν αποκτήσει ούτε φυσική ανοσία. Ενόψει της απελευθέρωσης πολλών από τα μέτρα, είναι θέμα χρόνου τα άτομα αυτά να τα «επισκεφτεί» ο ιός, οπότε έχουν μεγάλη πιθανότητα βαριάς νόσησης, διασωλήνωσης ή θανάτου.

Απαιτείται ο άμεσος εμβολισμός αυτών των ατόμων διότι ο ιός δεν είναι εποχιακός, δεν έχει εξαφανιστεί και από ότι φαίνεται θα τον αντιμετωπίζουμε για πολύ καιρό ακόμαΜόνο η αύξηση των εμβολιασμένων και τα νέα αντι-ιικά φάρμακα για αυτούς που δεν μπορούν αν αποκτήσουν ανοσία από τα εμβόλια, μπορούν να αποτρέψουν την βαριά νόσηση.

Διαφήμιση