Αρχική Επιστήμη Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πρόγνωση ηλιακής καταιγίδας πρωτονίων

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: Πρόγνωση ηλιακής καταιγίδας πρωτονίων

Επιτυχής πρόβλεψη σε πραγματικό χρόνο για μία Ηλιακή Καταιγίδα πρωτονίων από την  Επιχειρησιακή Μονάδα Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ)

 

0
ηλιακή κατιγίδα
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Η Επιχειρησιακή Μονάδα Διαστημικού Καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προέβλεψε με επιτυχία σε πραγματικό χρόνο μια Ηλιακή Καταιγίδα πρωτονίων με ενέργειες 30-50 MeV στην τροχιά της Γης.

Σε κατάσταση συναγερμού

Τα εργαλεία ΗESPERIA REleASE των Ελλήνων ερευνητών εξέπεμψαν χθες κόκκινο συναγερμό (Alert Status) σχετικά με τα προβλεπόμενα υψηλά επίπεδα σωματιδιακής ακτινοβολίας και παρέμειναν διαρκώς στην κατάσταση συναγερμού για περίπου δύο ώρες. Αμέσως μετά, το σχετικό εργαλείο πρόγνωσης μίας ώρας των σχετικιστικών ηλεκτρονίων από τα διαστημικά σκάφη SOHO και ACE έδωσε σήμα πρόγνωσης για την επικείμενη άφιξη μεγάλης ροής ενεργειακών πρωτονίων στην τροχιά της Γης.

Το σήμα αυτό στάλθηκε εγκαίρως σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς όπως εταιρείες δορυφόρων και 40 έως 45 λεπτά αργότερα τα ενεργειακά πρωτόνια πράγματι κατέφθασαν στην τροχιά της Γης και ανιχνεύτηκαν από το SOHO.

Η Επιχειρησιακή Μονάδα Διαστημικού Καιρού του ΕΑΑ απαρτίζεται από την Δρα Όλγα Ε. Μαλανδράκη, κύρια ερευνήτρια, την Δρα Γεωργία Τσιροπούλα, διευθύντρια ερευνών, τον Δρα Κωνσταντίνο Τζιότζιου, ειδικό λειτουργικό επιστήμονα και τους μηχανικούς λογισμικού Μιχάλη Καράβολο και Δημήτρη Κοκκίνη. Επόπτης του συστήματος είναι ο Νίκος Μήλας από την Τεχνική Υπηρεσία του ΕΑΑ.

Τα εργαλεία HESPERIA έχουν επιλέγει από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και έχουν συμπεριληφθεί στην Ευρωπαϊκή υποδομή Διαστημικού Καιρού του προγράμματος Space Situational Awareness Programme, καθώς και από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ως η πρώτη προτεραιότητα διεθνώς για την χρήση τους στην αποστολή επανδρωμένων αποστολών στη Σελήνη και τον πλανήτη ‘Αρη, ώστε να παρέχεται ασφάλεια στους αστροναύτες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Διαφήμιση