Αρχική Ειδήσεις Πότε αλλάζει επισήμως η ώρα – Από 20 Μαρτίου η εαρινή ισημερία

Πότε αλλάζει επισήμως η ώρα – Από 20 Μαρτίου η εαρινή ισημερία

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα, μεταξύ άλλων, την εξοικονόμηση ενέργειας.

0
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Παρά το τσουχτερό κρύο και τις αλλεπάλληλες ψυχρές εισβολές του Μαρτίου, η Άνοιξη σηματοδοτήθηκε και επισήμως από την εαρινή ισημερία μόλις χτες, Κυριακή 20 Μαρτίου 2022. Η αλλαγή των ρολογιών στη θερινή ώρα, θα πραγματοποιηθεί όπως πάντα τα ξημερώματα της τελευταίας Κυριακής του Μαρτίου, καθώς οι συζητήσεις ακύρωσης του «πήγαινε έλα» των ωρολογιακών δεικτών από πλευράς ΕΕ, δεν κατέστησαν γόνιμες.

Φέτος, η τελευταία Κυριακή του μήνα είναι στις 27 Μαρτίου 2022. Εκείνη την ημέρα οι δείκτες των ρολογιών θα πάνε μία ώρα μπροστά.

Πιο συγκεκριμένα, όταν το ρολόι μας δείξει 03:00, θα το γυρίσουμε μία ώρα μπροστά, ώστε να δείξει 04:00.

Αλλαγή της ώρας και εξοικονόμηση ενέργειας

Το μέτρο της αλλαγής της ώρας έχει ως βασικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση ενέργειας. Συνολικά, κατά τους επτά μήνες της θερινής ώρας εξοικονομούμε 210 ώρες ηλεκτρικής ενέργειας εκμεταλλευόμενοι τον Ήλιο.

Τη δεκαετία του ’70, υπό την επήρεια της πετρελαϊκής κρίσης, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να εκμεταλλευθούν το φως της ημέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την Άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το Φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, την Κυριακή 27 Μαρτίου 2022 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/1/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα.

Διαφήμιση