Αρχική Ελλάδα Οι προσδοκίες και η ατζέντα της κυριακάτικης συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν

Οι προσδοκίες και η ατζέντα της κυριακάτικης συνάντησης Μητσοτάκη Ερντογάν

Όπως παραδέχτηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός το ταξίδι στην Τουρκία την Κυριακή γίνεται με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα.

0
erdogan tsavousoglou
(EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
Διαφήμιση

Το σαφές περίγραμμα της επικείμενης συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή, περιέγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός στο πλαίσιο της συνεδρίασης του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου, αποκαλύπτοντας την «πατρότητα» της πρόσκλησης αλλά και τις προσδοκίες.

«Στο νέο γεωπολιτικό περιβάλλον, πέραν του εθνικού και του ευρωπαϊκού πλαισίου, σε ένα άλλο επίπεδο, επισκέπτομαι την Κυριακή την Κωνσταντινούπολη για να τιμήσω τον Οικουμενικό Πατριάρχη, την Κυριακή της Ορθοδοξίας.

Θα συναντηθώ επίσης με τον Πρόεδρο Ερντογάν, την πρόσκληση του οποίου αποδέχθηκα. Πάγια θέση μου, άλλωστε, είναι ότι “τα παράθυρα” του διαλόγου μένουν πάντα ανοιχτά, όπως κλειστές μένουν και οι πόρτες μας απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Όπως μάλιστα διαβεβαίωσε, το ταξίδι στην Τουρκία την Κυριακή «γίνεται με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα.

Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ,
καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία.
Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας
μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση

 

…και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων.

Όπως έχω πει, το γεγονός ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία, δεν πρέπει να συζητούμε. Η Ελλάδα μάλιστα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα.

Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές.

Γι’ αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις» πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης.

 

Η συνάντηση των ηγετών από τουρκικής «ματιάς»

Την πληροφορία για συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομερ Τσελίκ με πρόσφατες δηλώσεις του, ο οποίος μάλιστα προσδιόρισε και την μεταξύ τους ατζέντα.

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην Γαλάζια πατρίδα λέγοντας ότι πρέπει να καταλάβουν όλοι την ευαισθησία της Τουρκίας στο θέμα αυτό και ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Ενώ σημείωσε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ στην Κωνσταντινούπολη Μ.Κωστίδη, ότι υπάρχει και ένας διάλογος για την υφαλοκρηπίδα και για το ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, ενώ έκανε λόγο για ύπαρξη δύο κρατών στην Κύπρο.

Όπως δήλωσε, όλα τα ζητήματα αυτά θα τεθούν από τον Τούρκο πρόεδρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

 

Διαφήμιση