Αρχική Ελλάδα Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή για τετ α τετ και...

Συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν την ερχόμενη Κυριακή για τετ α τετ και γεύμα

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κυρίως για τον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, χωρίς να αποκλείεται να βρεθούν και οι διμερείς σχέσεις στην ατζέντα της συνάντησης.

0
Mitsotakis Erdogan
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)
Διαφήμιση

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη την Κυριακή 13 Μαρτίου, όπως επιβεβαιώνουν όλο και περισσότερα ελληνικά και τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έφτασαν στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών το 2020, αφού η Τουρκία έστειλε σεισμικό ερευνητικό σκάφος Oruç Reis, συνοδευόμενο από πολεμικά πλοία, στα ύδατα που διεκδικεί η Ελλάδα για αναζήτηση φυσικού αερίου. Η Ελλάδα απάντησε αναπτύσσοντας το ναυτικό της και η αντιπαράθεση ώθησε την ΕΕ να επιβάλει προσωρινά κυρώσεις κατά ανώτερων αξιωματούχων του τουρκικού υπουργείου Ενέργειας.

Όπως γίνεται γνωστό ο Έλληνας πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη προκειμένου να παραστεί στη λειτουργία στο Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Φενέρ ​​την Κυριακή και στη συνέχεια θα επισκεφτεί τον Τούρκο Πρόεδρο.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν κυρίως τον πόλεμο μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, χωρίς να αποκλείεται να βρεθούν και οι διμερείς σχέσεις στην ατζέντα της συνάντησης, που θα ολοκληρωθεί με γεύμα.

Mitsotakis Erdogan London
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ Ρ.Τ. ΕΡΝΤΟΓΑΝ (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Που βρίσκεται η επικοινωνία Μητσοτάκη Ερντογάν

Η πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις Εθνικές εκλογές και την ανάληψη της πρωθυπουργίας, τον Σεπτέμβριο του 2019, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Αν και επρόκειτο για διερευνητική συνάντηση, το κλίμα που επικράτησε ήταν καλό, κάτι, ωστόσο, που δεν επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια.

Δυο μήνες αργότερα, το Νοέμβριο του 2019 το τουρκολυβικό μνημόνιο έβαλε «φωτιά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Παρά ταύτα, τον επόμενο μήνα Μητσοτάκης και Ερντογάν είχαν τη δεύτερη συνάντησή τους στο Λονδίνο στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Αυτή τη φορά το κλίμα της συνάντησης ήταν βαρύ και το διάστημα που ακολούθησε έγινε ακόμη βαρύτερο όταν στις αρχές Μαρτίου του 2020 σημειώθηκαν τα επεισόδια στον Έβρο όπου πρόσφυγες και μετανάστες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας για κατάλυση των συνόρων.

Το τρίτο τετ α τετ των δύο ανδρών έγινε τον Ιούνιο του 2021 στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και έγινε στη σκιά μιας ακόμη έξαρσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων που είχε δημιουργηθεί με τις παράνομες εξόδους του Oruc Reis στο Αιγαίο που είχαν βάλει στο ευρωπαϊκό τραπέζι το θέμα των κυρώσεων έναντι της Άγκυρας.

Διαφήμιση