Αρχική Περιβάλλον Μετά τα κούλουμα… χειμώνας – Έρχεται χιονιάς εφάμιλλος της «ΕΛΠΙΔΑ»

Μετά τα κούλουμα… χειμώνας – Έρχεται χιονιάς εφάμιλλος της «ΕΛΠΙΔΑ»

«Στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και πάλι ο νομός Αττικής και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες ενδέχεται να χρειαστούν και πάλι».

0
kakokairia
Διαφήμιση

Νέα σφοδρή κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών με κύρια χαρακτηριστικά το πολικό ψύχος και χιόνια από την Μακεδονία μέχρι την Κρήτη. Μάλιστα, όπως αναφέρει σε  ανάρτησή του στο Facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, είναι πολύ πιθανόν να θυμίσει την κακοκαιρία «Ελπίς».

Παρατεταμένη παγωνιά και χιόνια προς τα μέσα της εβδομάδας προβλέπει και ο μετεωρολόγος Σάκης Αρναούτογλου. «Ο χειμωνιάτικος καιρός επιστρέφει σε όλη την Ελλάδα. Κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα» όπως σημειώνει.

Σύμφωνα με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία, τα χιόνια θα κατέβουν προς τα τέλη αυτής της εβδομάδας εκτός από την Αττική και στα νησιά του Αιγαίου – Κυκλάδες, αλλά πιθανότατα και σε περιοχές της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο.

Χειμωνιάτικος καιρός από Τρίτη σε σχήμα ΩΜΕΓΑ

Χειμωνιάτικος αναμένεται ο καιρός τη νέα εβδομάδα και κυρίως από Τρίτη και μετά. Αιτία γι’ αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μανουσάκη είναι «το ατμοσφαιρικό βουνό σε σχήμα ΩΜΕΓΑ (Ωμέγα εμποδιστής) που αναμένεται να αναπτυχθεί προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, ωθώντας πολικές αέριες μάζες από την περιοχή της Ρωσίας που μέσω της Ουκρανίας θα φτάσουν και στη χώρα μας.

 

Τα χαρακτηριστικά της επικείμενης κακοκαιρίας

Μερικά από τα χαρακτηριστικά της νέας κακοκαιριας που αναμένεται να πλήξει από αύριο Τρίτη 8 Μαρτίου τη Χώρα θα είναι

  • Βίαιη μεταφορά πολύ ψυχρών αερίων μαζών, που σημαίνει ότι σε μικρό χρονικό διάστημα μπορεί να παρατηρηθεί χιονόστρωση μεγάλου πάχους.
  • Μεγάλης διάρκειας χιονοπτώσεις, με αυξημένες πιθανότητες για πολλά και εκτεταμένα προβλήματα.
  • Ασυνήθιστα χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες όπου στη βόρεια Ελλάδα ίσως ο υδράργυρος αγγίξει τους -15° με -18°, με τον ολικό παγετό να αυξάνει γεωμετρικά τις πιθανότητες εμφάνισής του.
  • Χιονοπτώσεις σε περιοχές της κεντρικής, ανατολικής και νότιας χώρας. Πολύ πιθανό  πολλά νησιά του Αιγαίου να ντυθούν και πάλι στα λευκά.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μανουσάκη, «στο επίκεντρο των χιονοπτώσεων θα βρεθεί και πάλι ο νομός Αττικής και δεν θα ήταν υπερβολή να λέγαμε ότι οι αντιολισθητικές αλυσίδες ενδέχεται να χρειαστούν και πάλι».

 

Διαφήμιση