Αρχική Ειδήσεις Νέο δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι – Μπάιντεν «ο Πούτιν θα πληρώσει»

Νέο δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι – Μπάιντεν «ο Πούτιν θα πληρώσει»

Έβδομη μέρα μαίνονταν οι μάχες επί ουκρανικού εδάφους, επιδεινώνοντας δραματικά την ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Περίπου 660.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και αμέτρητοι άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγεια.

0
Zelenski
Διαφήμιση

Ο ηγέτης της Ουκρανίας με νέο διάγγελμά του κατήγγειλε την κλιμάκωση των επιθέσεων από τη Ρωσία σε πολυσύχναστες πόλεις ως κραυγαλέα τρομοκρατική εκστρατεία, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι εάν ο Ρώσος ηγέτης δεν «πληρώσει το τίμημα» για την εισβολή, η επιθετικότητα δεν θα σταματήσει στη χώρα.

«Κανείς δεν θα συγχωρήσει. Κανείς δεν θα ξεχάσει», δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντόμιρ Ζελένσκι μετά την αιματοχυσία της Τρίτης στην κεντρική πλατεία στο Χάρκοβο, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, και τον βομβαρδισμό ενός νέου τηλεοπτικού πύργου στην πρωτεύουσα, χαρακτηρίζοντας την επίθεση έγκλημα πολέμου.

Ολομέτωπη επίθεση Μπάιντεν κατά Πούτιν από το Κονγκρέσο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επιτέθηκε στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την ανακοίνωση της  απαγόρευσης των ρωσικών πτήσεων από τον αμερικανικό εναέριο χώρο, εξασφαλίζοντας τη σύμπνοια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων νομοθετών σε μια σπάνια επίδειξη ενότητας την Τρίτη.

«Αφήστε τον καθένα μας, αν είναι σε θέση να σταθεί, να σταθεί και να στείλει ένα αλάνθαστο μήνυμα στην Ουκρανία και στον κόσμο», προέτρεψε ο Μπάιντεν τους Δημοκρατικούς και τους Ρεπουμπλικάνους

Οι νομοθέτες που προηγούμενα ήταν βαθιά διχασμένοι σχετικά με τους φόρους, τα δικαιώματα ψήφου και την ασφάλεια των όπλων στάθηκαν μαζί για να χειροκροτήσουν την Ουκρανία, πολλοί κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και ζητωκραύγαζαν στην αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Πολλές γυναίκες μέλη του Κογκρέσου φορούσαν τα χρώματα της σημαίας, κίτρινο και μπλε.

Σε μια απόκλιση από τις προετοιμασμένες δηλώσεις του, ο Μπάιντεν είπε για τον Πούτιν,  «Δεν έχει ιδέα τι έρχεται».

«Η ιστορία μας έχει δείξει ότι όταν οι δικτάτορες δεν πληρώνουν το τίμημα για την επιθετικότητά τους, προκαλούν περισσότερο χάος», είπε ο Μπάιντεν.

 

Καθώς μιλούσε ο Μπάιντεν, μια συνοδεία εκατοντάδων ρωσικών τανκ και άλλων οχημάτων μήκους 40 μιλίων (64 χιλιομέτρων) προχωρούσε αργά προς το Κίεβο, την πρωτεύουσα των σχεδόν 3 εκατ. Κατοίκων. Οι δυνάμεις εισβολής ενέτειναν επίσης τις επιθέσεις και σε άλλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών λιμανιών της Οδησσού και της Μαριούπολης στο νότο.

Εισβολή Ρωσίας στην ΟυκρανίαΗ Ρωσία στη δίνη των κυρώσεων κατά την 7η μέρα εισβολής

Καθώς η έβδομη μέρα του πολέμου ξημέρωσε την Τετάρτη, η Ρωσία βρέθηκε πλαισιωμένη από τις κυρώσεις που έχουν φέρει την οικονομία της σε περιδίνηση και απομάκρυναν περισσότερους φίλους της χώρας, εκτός από μερικά έθνη όπως η Κίνα, η Λευκορωσία και η Βόρεια Κορέα. Η κορυφαία ρωσική τράπεζα Sberbank ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι αποχωρεί από τις ευρωπαϊκές αγορές εν μέσω των αυστηρότερων δυτικών κυρώσεων.

Καθώς μαίνονταν οι μάχες, η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώθηκε. Περίπου 660.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία και αμέτρητοι άλλοι έχουν βρει καταφύγιο σε υπόγεια.

Ο αριθμός των νεκρών ήταν λιγότερο σαφής, καθώς ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία αποκαλύπτουν τον αριθμό των στρατευμάτων που χάθηκαν. Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ είπε ότι έχει καταγράψει 136 θανάτους αμάχων, αν και ο πραγματικός απολογισμός είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερος.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των δυτικών μυστικών υπηρεσιών υπολόγισε ότι 5.000 Ρώσοι στρατιώτες είχαν αιχμαλωτιστεί ή σκοτωθεί στον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πολλοί στρατιωτικοί αναλυτές  ανησυχούν ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάζει τακτική. Η στρατηγική της Μόσχας στην Τσετσενία και τη Συρία ήταν να χρησιμοποιήσει πυροβολικό και αεροπορικούς βομβαρδισμούς για να «κονιορτοποιήσει» τις πόλεις και να συντρίψει την αποφασιστικότητα των μαχητικών.

Το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας δήλωσε ότι έχει δει μια αύξηση των ρωσικών αεροπορικών και πυροβολικών επιδρομών σε κατοικημένες αστικές περιοχές τις τελευταίες δύο ημέρες. Ανέφερε επίσης ότι το Χάρκοβο και η Μαριούπολη περικυκλώθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις και ότι τα στρατεύματα φέρεται να μετακινήθηκαν στο κέντρο μιας τρίτης πόλης, της Χερσώνας. Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι κατέλαβε τη Χερσώνα, αν και ο ισχυρισμός διαψεύδεται από την Ουκρανική πλευρά.

 

Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση πύργου της τηλεόρασης κοντά στο κέντρο του Κιέβου. Το γραφείο του Ζελένσκι ανέφερε ότι χτυπήθηκε επίσης το μνημείο του Ολοκαυτώματος, Μπάμπι Γιαρ, που βρίσκεται δίπλα στον τηλεοπτικό πύργο.

Ο Ζελένσκι εξέφρασε την οργή του την Τετάρτη για την επίθεση στο Μπάμπι Γιαρ και την ανησυχία του για επιπλέον ιστορικά μνημεία και σημαντικούς θρησκευτικούς χώρους, όπως ο καθεδρικός ναός της Αγίας Σοφίας.

Η Ρωσία είχε προειδοποιήσει προηγουμένως στους ανθρώπους που ζούσαν κοντά σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνται από την υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ ισχυρίστηκε την Τετάρτη ότι η αεροπορική επιδρομή στον πύργο της τηλεόρασης δεν έπληξε κανένα κτήριο κατοικιών. Δεν αναφέρθηκε στους αναφερόμενους θανάτους ή τις ζημιές στον Μπάμπι Γιαρ.

Στο Χάρκοβο, με πληθυσμό περίπου 1,5 εκατομμυρίου, τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν το διοικητικό κτίριο της περιοχής στην Πλατεία Ελευθερίας χτυπήθηκε με πύραυλο. Το σλοβενικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι το προξενείο του στο Χάρκοβο, που βρίσκεται σε ένα άλλο μεγάλο κτίριο στην πλατεία, καταστράφηκε.

Oukrania
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανηλεείς βομβαρδισμοί στο Χάρκοβο AP PHOTO/PAVEL DOROGOY

Η επίθεση στην πλατεία -ο πυρήνας της δημόσιας ζωής στην πόλη- θεωρήθηκε από πολλούς Ουκρανούς ως αυθάδης, απόδειξη ότι η ρωσική εισβολή δεν ήταν μόνο να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους αλλά και να «λυγίσει» το πνεύμα τους.

Άλλη μια ρωσική αεροπορική επιδρομή έπληξε μια κατοικημένη περιοχή στην πόλη Ζιτόμιρ. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Ουκρανίας δήλωσαν ότι το χτύπημα της Τρίτης σκότωσε τουλάχιστον δύο ανθρώπους, έκαψε τρία σπίτια και έσπασαν τα τζάμια ενός κοντινού νοσοκομείου.

ADDITION APTOPIX Ukraine Invasion
(AP Photo/Marienko Andrew)

Aνελέητες επιθέσεις με βόμβες διασποράς

«Μας ισοπεδώνουν ασταμάτητα εδώ και 12 ώρες», δήλωσε ο δήμαρχος της Μαριούπολης Μποϊτσένκο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Δεν μπορούμε να βγάλουμε τους τραυματίες από τους δρόμους, από σπίτια και διαμερίσματα, αφού οι βομβαρδισμοί δεν σταματούν».

Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις ενέργειες της Ρωσίας ως «γενοκτονία» — χρησιμοποιώντας την ίδια λέξη που χρησιμοποίησε ο Πούτιν για να δικαιολογήσει την εισβολή.

Ο Ζελένσκι χλεύασε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι επιδιώκει μόνο στρατιωτικούς στόχους, σημειώνοντας ότι 16 παιδιά σκοτώθηκαν τη Δευτέρα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δήλωσε ότι κατέγραψε μια επίθεση με βόμβα διασποράς έξω από νοσοκομείο στην ανατολική Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες. Κάτοικοι ανέφεραν επίσης τη χρήση τέτοιων όπλων στο Χάρκοβο και στο χωριό Κιγιάνκα. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς.

Οι βόμβες διασποράς εκτοξεύουν μικρότερες «βομβίδες» με μεγαλύτερη διασπορά, πολλές από τις οποίες δεν εκρήγνυνται μετά την ρίψη τους. Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση τους, αυτό θα αντιπροσωπεύει ένα νέο επίπεδο βαρβαρότητας στον πόλεμο.

Υπονομεύονται οι συνομιλίες

Οι πρώτες συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μετά την εισβολή διεξήχθησαν τη Δευτέρα, αλλά ολοκληρώθηκαν μόνο με μια συμφωνία για εκ νέου συνομιλία. Την Τρίτη, ο Ζελένσκι είπε ότι η Ρωσία πρέπει να σταματήσει πρώτα τους βομβαρδισμούς.

Αντίθετα, η Μόσχα εξέφρασε νέες απειλές κλιμάκωσης την Τρίτη, μέρες μετά την αύξηση του φάσματος του πυρηνικού πολέμου. Ανώτατος αξιωματούχος του Κρεμλίνου προειδοποίησε ότι ο «οικονομικός πόλεμος» της Δύσης εναντίον της Ρωσίας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε «πραγματικό».

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι έχει στοιχεία ότι η Λευκορωσία, σύμμαχος της Ρωσίας, ετοιμάζεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. Σε δήλωση του υπουργείου που δημοσιεύτηκε νωρίς την Τετάρτη στο Facebook ανέφερε ότι τα λευκορωσικά στρατεύματα έχουν τεθεί σε ετοιμότητα μάχης και είναι συγκεντρωμένα κοντά στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι η χώρα του δεν σκοπεύει να συμμετάσχει στον αγώνα.

 

Διαφήμιση