Αρχική Ειδήσεις H Κομισιόν ενεργοποιεί «πέπλο» προστασίας για τους πληγέντες Ουκρανούς

H Κομισιόν ενεργοποιεί «πέπλο» προστασίας για τους πληγέντες Ουκρανούς

Με σαφείς κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ δημιουργούνται ειδικές ζώνες υποστήριξης έκτακτης ανάγκης για τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

0
ee
Ursula von der Leyen. Closely coordinating the international response to the invasion of Ukraine with @POTUS Biden, 🇪🇺, @NATO SG @jensstoltenberg and other leaders.
Διαφήμιση

Πρωτοφανή ευέλικτα αντακλαστικά επιδεικνύει για τους πληγέντες, από την ρωσική εισβολή Ουκρανούς, ενεργοποιώντας την Οδηγία Προσωρινής Προστασίας που προνοεί για την αποκατάσταση όσων εγκαταλείπουν την φλεγόμενη Ουκρανία. Βάσει αυτής της πρότασης, σε όσους διαφεύγουν από τον πόλεμο θα χορηγηθεί προσωρινή προστασία στην ΕΕ, που σημαίνει ότι θα τους δοθεί άδεια παραμονής και θα έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και στην αγορά εργασίας.

Ταυτόχρονα, η Επιτροπή προτείνει επίσης επιχειρησιακές κατευθυντήριες γραμμές με σκοπό να βοηθήσει τους συνοριοφύλακες των κρατών μελών να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τις αφίξεις στα σύνορα με την Ουκρανία, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ασφάλειας. Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν επίσης στα κράτη μέλη να δημιουργήσουν ειδικές λωρίδες υποστήριξης έκτακτης ανάγκης για τη διοχέτευση της ανθρωπιστικής βοήθειας.


Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen , δήλωσε: «Η Ευρώπη στέκεται δίπλα σε όσους χρειάζονται προστασία. Όλοι όσοι φεύγουν από τις βόμβες του Πούτιν είναι ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη. Θα παρέχουμε προστασία σε όσους αναζητούν καταφύγιο και θα βοηθήσουμε όσους αναζητούν έναν ασφαλή δρόμο για το σπίτι».

«Σε μια ιστορικά πρωτοφανή κίνηση, η Επιτροπή προτείνει σήμερα την παροχή άμεσης προστασίας στην ΕΕ για όσους φεύγουν από την Ουκρανία» δήλωσε και ο Αντιπρόεδρος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς και διευκρίνισε «Όλοι όσοι θα φύγουν από τον πόλεμο θα έχουν ασφαλές καθεστώς και πρόσβαση σε σχολεία, ιατρική περίθαλψη και εργασία. Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε για τη διευκόλυνση των αποτελεσματικών διελεύσεων στα σύνορα για τους ανθρώπους και τα κατοικίδια ζώα τους, με τους απαραίτητους ελέγχους ασφαλείας. Οι καιροί μας επιβαρύνουν βαριά, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθε ένα από τα κράτη μέλη της δείχνουν χωρίς αμφιβολία ότι είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε στο πιάτο και να σταθούμε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία».


Η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, δήλωσε: «Είμαι περήφανη για το πώς η ΕΕ και τα κράτη μέλη παρέχουν άμεση υποστήριξη σε όσους προέρχονται από τις φρικτές απειλές του πολέμου. Με τις σημερινές μας προτάσεις, θα δώσουμε στα κράτη μέλη περαιτέρω ικανότητα να διαχειριστούν αυτήν την κρίση με τακτικό και αποτελεσματικό τρόπο. Θα παραχωρήσουμε δικαιώματα διαμονής, πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στέγαση σε άτομα που έχουν ανάγκη και, τέλος, με τις κατευθυντήριες γραμμές θα διασφαλίσουμε ότι όσοι δραπετεύουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία μπορούν να φτάσουν γρήγορα στην ΕΕ, χωρίς να περάσουν από μακροχρόνιες διατυπώσεις στα σύνορα».

Οδηγία Προσωρινής Προστασίας

Από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, περισσότεροι από 650.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει σε γειτονικά κράτη μέλη της ΕΕ. Η Οδηγία για την Προσωρινή Προστασία σχεδιάστηκε ειδικά για να παρέχει άμεση προστασία στα άτομα που τη χρειάζονται και για να αποφευχθεί η συντριβή των συστημάτων ασύλου των κρατών μελών.

Βάσει αυτής της πρότασης, οι Ουκρανοί υπήκοοι και τα άτομα που ζούσαν στην Ουκρανία, καθώς και τα μέλη των οικογενειών τους που εκτοπίστηκαν λόγω της σύγκρουσης, θα έχουν δικαίωμα προστασίας σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι μη Ουκρανοί υπήκοοι και οι απάτριδες που διαμένουν νόμιμα στην Ουκρανία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα ή την περιοχή καταγωγής τους, όπως οι αιτούντες άσυλο ή οι δικαιούχοι διεθνούς προστασίας και τα μέλη των οικογενειών τους, θα έχουν επίσης προστασία στην ΕΕ. Άλλοι που είναι νόμιμα παρόντες στην Ουκρανία για σύντομο χρονικό διάστημα και μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα καταγωγής τους δεν θα εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής αυτής της προστασίας. Ωστόσο, θα πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση στην ΕΕ για διέλευση πριν από την επιστροφή στις χώρες καταγωγής τους.

Δεδομένης της έκτακτης και εξαιρετικής φύσης αυτής της επίθεσης και της κλίμακας των νέων αφίξεων στην ΕΕ, η Οδηγία Προσωρινής Προστασίας προσφέρει την κατάλληλη απάντηση στην παρούσα κατάσταση με:

 • Παροχή άμεσης προστασίας και δικαιωμάτων: περιλαμβάνει δικαιώματα διαμονής, πρόσβαση στην αγορά εργασίας, πρόσβαση στη στέγαση, βοήθεια κοινωνικής πρόνοιας, ιατρική ή άλλη βοήθεια και μέσα διαβίωσης. Για τα ασυνόδευτα παιδιά και εφήβους, η προσωρινή προστασία παρέχει δικαίωμα σε νόμιμη κηδεμονία και πρόσβαση στην εκπαίδευση.
 • Μείωση της πίεσης στα εθνικά συστήματα ασύλου με τη δημιουργία καθεστώτος προστασίας με μειωμένες διατυπώσεις. Αυτό θα αποφύγει τα συντριπτικά εθνικά συστήματα ασύλου και θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να διαχειρίζονται τις αφίξεις με τακτικό και αποτελεσματικό τρόπο, με πλήρη σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των διεθνών υποχρεώσεων.
  – Ενισχυμένη αλληλεγγύη και κατανομή ευθυνών: Οι κανόνες βάσει της οδηγίας για την προσωρινή προστασία προωθούν την ισορροπία των προσπαθειών μεταξύ των κρατών μελών για τη φιλοξενία εκτοπισθέντων από την Ουκρανία. Μια «πλατφόρμα αλληλεγγύης», όπου τα κράτη μέλη μπορούν να ανταλλάσσουν πληροφορίες σχετικά με την ικανότητα υποδοχής θα συντονίζεται από την Επιτροπή.
 • Περαιτέρω υποστήριξη από τους οργανισμούς της ΕΕ: Ο Frontex, ο Οργανισμός Ασύλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Europol μπορούν να παράσχουν περαιτέρω επιχειρησιακή υποστήριξη κατόπιν αιτήματος των κρατών μελών για να διασφαλίσουν την ομαλή εφαρμογή αυτής της απόφασης.
ukrania
Αυτή η δορυφορική φωτογραφία δείχνει αυτοκίνητα να περιμένουν για να διασχίσουν τα σύνορα που χωρίζουν την Ουκρανία από την Ουγγαρία, στο συνοριακό πέρασμα Vilok-Tiszabecs.

Κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των συνόρων

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων διευκρινίζουν τις διευκολύνσεις που παρέχονται στους συνοριοφύλακες των κρατών μελών βάσει των κανόνων Σένγκεν κατά τη διεξαγωγή συνοριακών ελέγχων. Αυτό θα συμβάλει στη διασφάλιση της αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων για να βοηθήσει όσους φεύγουν από τον πόλεμο να βρουν καταφύγιο χωρίς καθυστέρηση, διατηρώντας παράλληλα υψηλό επίπεδο ελέγχων ασφαλείας.

Το σύνολο των διευκολύνσεων

Απλοποίηση των συνοριακών ελέγχων στα σύνορα της ΕΕ με την Ουκρανία. Σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν, οι συνοριοφύλακες μπορούν να χαλαρώσουν προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους σε εξαιρετικές περιπτώσεις για ορισμένες κατηγορίες προσώπων.

Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν κριτήρια για να βοηθήσουν τα κράτη μέλη να αποφασίσουν σε ποιον θα μπορούσε να ισχύει, καλύπτοντας τις ανάγκες ευάλωτων ταξιδιωτών, όπως τα παιδιά.

Σε περίπτωση που δεν μπορεί να εξακριβωθεί η ταυτότητα του ατόμου που φθάνει, θα πρέπει να εφαρμόζεται ο τακτικός συνοριακός έλεγχος. Επιπλέον, τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να αποφασίσουν να πραγματοποιούν συνοριακούς ελέγχους κατά τη διάρκεια ή μετά τη μεταφορά των ταξιδιωτών σε ασφαλή τοποθεσία και όχι στο σημείο διέλευσης των συνόρων.

Αυτά τα δύο μέτρα θα συμβάλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής στα σύνορα, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να φτάσουν σε ασφαλές μέρος χωρίς καθυστέρηση.

refugees

Ευελιξία στους όρους εισόδου

Σύμφωνα με τους κανόνες Σένγκεν,

 • οι συνοριοφύλακες μπορούν να επιτρέψουν σε υπηκόους τρίτων χωρών να εισέλθουν στην επικράτεια ενός κράτους μέλους για ανθρωπιστικούς λόγους, ακόμη και αν δεν πληρούν όλες τις προϋποθέσεις εισόδου (για παράδειγμα, ακόμη και αν δεν διαθέτουν έγκυρο διαβατήριο ή βίζα μαζί τους).
 • Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εφαρμόσουν αυτήν την παρέκκλιση για να επιτρέψουν την είσοδο σε όλους όσους διαφεύγουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
 • Επιτρέπονται οι διελεύσεις σε προσωρινά σημεία διέλευσης των συνόρων , εκτός των επίσημων συνοριακών σημείων διέλευσης: Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των καθυστερήσεων στα σύνορα υπό την παρούσα κατάσταση, για παράδειγμα σε περίπτωση που οι δρόμοι προς τα επίσημα συνοριακά σημεία διέλευσης είναι αποκλεισμένοι από εγκαταλελειμμένα αυτοκίνητα.
 • Εύκολη πρόσβαση για υπηρεσίες διάσωσης και ανθρωπιστική βοήθεια : Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προβούν σε ειδικές ρυθμίσεις για να διευκολύνουν την είσοδο και την έξοδο των υπηρεσιών διάσωσης, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ιατρικής βοήθειας, τροφής και νερού σε άτομα που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα.
 • Τα κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να δημιουργήσουν ειδικές λωρίδες στα συνοριακά σημεία διέλευσης για να εξασφαλίσουν την πρόσβαση και την επιστροφή των οργανισμών που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια σε άτομα στην Ουκρανία.
 • Προσωπικά αντικείμενα και κατοικίδια : Όσοι εκτοπίστηκαν από την Ουκρανία μπορούν να φέρουν προσωπικά αντικείμενα χωρίς τελωνειακούς δασμούς. Οι οδηγίες διευκρινίζουν επίσης τις διευκολύνσεις που είναι διαθέσιμες για όσους έρχονται με τα κατοικίδιά τους.

Οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν σθεναρά στα κράτη μέλη να κάνουν χρήση της υποστήριξης που μπορούν να παρέχουν οι οργανισμοί της ΕΕ – με τον Frontex να μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και την καταγραφή των ατόμων που φτάνουν και η Europol να είναι διαθέσιμη για την αποστολή αξιωματικών που υποστηρίζουν τα κράτη μέλη με δευτερεύοντες ελέγχους.

Σήμερα η ΕΕ και η Ουκρανία είναι ήδη πιο κοντά από ποτέ. Υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μπροστά. Πρέπει να τελειώσουμε αυτόν τον πόλεμο. Και πρέπει να μιλήσουμε για τα επόμενα βήματα. Κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ένας λαός που υπερασπίζεται τόσο γενναία τις ευρωπαϊκές μας αξίες ανήκει στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο εξέφρασε ήδη ευρεία υποστήριξη και για τα δύο μέτρα στην έκτακτη συνεδρίαση της Κυριακής 27 Φεβρουαρίου και δεσμεύτηκε να συζητήσει τα δύο έγγραφα στο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων την Πέμπτη 3 Μαρτίου. Μόλις εγκριθεί, η προσωρινή προστασία θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως και θα ισχύει για 1 έτος. Η περίοδος αυτή παρατείνεται αυτόματα κατά έξι μηνιαίες περιόδους για ένα ακόμη έτος.

Η Επιτροπή μπορεί να προτείνει ανά πάσα στιγμή στο Συμβούλιο τον τερματισμό της προσωρινής προστασίας, με βάση το γεγονός ότι η κατάσταση στην Ουκρανία επιτρέπει την ασφαλή και διαρκή επιστροφή όσων έχουν λάβει προσωρινή προστασία ή την παράτασή της κατά ένα ακόμη έτος. Εάν η αρχική περίοδος θεωρείται ανεπαρκής για να επιτρέψει στα ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να διαχειριστούν αποτελεσματικά την κατάσταση ή στα άτομα που απολαμβάνουν προσωρινής προστασίας να επιστρέψουν με ασφάλεια στην Ουκρανία.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση των εξωτερικών συνόρων είναι ένα μη δεσμευτικό έγγραφο που προορίζεται να υποστηρίξει τους συνοριοφύλακες στο έργο τους. Οι συνοριοφύλακες των κρατών μελών μπορούν να αρχίσουν αμέσως να χρησιμοποιούν τις διευκρινίσεις που παρέχει.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΝέο δραματικό διάγγελμα Ζελένσκι – Μπάιντεν «ο Πούτιν θα πληρώσει»
Επόμενο άρθροΣτη δίνη της κακοκαιρίας η Αυστραλία – Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων