Αρχική Ειδήσεις Ευροκοινοβούλιο: Ψήφισμα για καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία

Ευροκοινοβούλιο: Ψήφισμα για καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία

Με συντριπτική πλειοψηφία, μετά από μία συγκινητική ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας, το ευρωκοινοβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

eu
Διαφήμιση

Με συντριπτική πλειοψηφία (637 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 26 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο καταδικάζει την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και απαιτεί από το Κρεμλίνο να τερματίσει κάθε στρατιωτική δραστηριότητα στη χώρα. Παράλληλα, ζητά να χορηγηθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην ΕΕ.

Η συγκινητική ομιλία Ζελένσκι

Λίγο νωρίτερα ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy απηύθυνε ομιλία σε ειδική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εν μέσω της ρωσικής επίθεσης. Ο Ζελένσκι είπε ότι ήταν πεπεισμένος ότι οι συμπατριώτες του κέρδισαν το δικαίωμα να θεωρούνται ίσοι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος μίλησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω σύνδεσης βίντεο, λέγοντας ότι η Ουκρανία έχει κερδίσει το δικαίωμα να γίνει άμεσα αποδεκτή ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο Ζελένσκι απηύθυνε ένα συγκινητικό μήνυμα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εξηγώντας ότι το έκανε εν μέσω διακοπής των βομβαρδισμών. Περιέγραψε την πεποίθησή του ότι η Ουκρανία αξίζει να είναι μέρος της ΕΕ και ότι το έχει δείξει με τον αγώνα της για επιβίωση.

Τόνισε τα δεινά της πόλης του Χάρκοβο, η οποία επλήγη από πυραυλικές επιθέσεις τη Δευτέρα και την Τρίτη. Αλλά πρόσθεσε: “Κανείς δεν πρόκειται να μας σπάσει. Είμαστε δυνατοί. Είμαστε Ουκρανοί”.

Η υποστήριξη στην ένταξη της Ουκρανίας

Οι πρόεδροι της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας, της Σλοβακίας και της Σλοβενίας υπέγραψαν τη Δευτέρα ανοιχτή επιστολή καλώντας η Ουκρανία να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Ιωάννης υποστήριξε σήμερα την έκκληση για ένταξη της Ουκρανίας, καθώς και για τη Μολδαβία και τη Γεωργία.

Ωστόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τάχθηκε μεν υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά η απόφασημ, όπως τόνισε θα πρέπει να ληφθεί ομόφωνα από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Στον αντίποδα, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ προειδοποίησε τη Δευτέρα για μια βιαστική ένταξη της Ουκρανίας.

Ζήλεψε ο Ερντογάν

Μεταχείριση ανάλογη της Ουκρανίας ζήτησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την ΕΕ, εκφράζοντας απορίες για την μη ένταξη της Άγκυρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Δείξτε στην Τουρκία την ίδια ευαισθησία που δείχνετε και στην Ουκρανία», είπε ο Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα μαζί με την πρόεδρο του Κοσόβου Βιόσα Οσμάνι.

«Χειροκροτούν τον (πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ) Ζελένσκι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολύ ωραία. Χρειαζόταν λοιπόν μια καταστροφή για να γίνει αυτό… Αλλά η Τουρκία δεν θα περιμένει μια καταστροφή».

Διαφήμιση