Αρχική COVID-19 Με εκτεταμένα lockdown «απαντούν» οι κινέζοι στο χειρότερο ξέσπασμα της Covid-19

Με εκτεταμένα lockdown «απαντούν» οι κινέζοι στο χειρότερο ξέσπασμα της Covid-19

Οι αρχές ανέφεραν υπερτριπλάσια νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα την Κυριακή, από το σύνολο της προηγούμενης ημέρας.

0
skynews shanghai china covid
Διενέργεια rapid test για την είσοδο πολιτών στη Σαγκάη (@skynews)
Διαφήμιση

Τα κρούσματα κορωνοϊού στην Κίνα έχουν τριπλασιαστεί μετά την αύξηση των μολύνσεων στα βορειοανατολικά και έχουν επιβληθεί οι αυστηρότεροι από ποτέ έλεγχοι για την πρόσβαση στη Σαγκάη, καθώς η χώρα παλεύει με το χειρότερο ξέσπασμα της πανδημίας εδώ και δύο χρόνια.

Τα δρομολόγια λεωφορείων στην ανατολική πόλη και λιμάνι της Σαγκάης των 24 εκατομμυρίων ανθρώπων έχουν ανασταλεί και απαιτείται αρνητικό τεστ COVID-19 από όποιον θέλει να εισέλθει.

Οι αρχές ανέφεραν υπερτριπλάσια νέα κρούσματα κορωνοϊού στην ηπειρωτική Κίνα την Κυριακή, από το σύνολο της προηγούμενης ημέρας.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίστηκαν αρχικά στην επαρχία Jilin στα βορειοανατολικά, και ακολούθως απαγορεύτηκε η είσοδος στη βιομηχανική πόλη Changchun με εντολή κατ’ οίκον περιορισμού όλων των οικογενειών.

Ο Zhang Yan, αναπληρωτής διευθυντής της επαρχιακής επιτροπής υγείας, δήλωσε ότι «Ο μηχανισμός απόκρισης έκτακτης ανάγκης σε ορισμένες περιοχές δεν είναι αρκετά επαρκής». Λόγος για τον οποίο η δημοτική αρχή κάλεσε τον κόσμο να μην μετακινείται, εκτός από περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Το Χονγκ Κονγκ κατακλύζεται από την «επίθεση» του πέμπτου κύματος μολύνσεων

Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί από περίπου 100 στις αρχές Φεβρουαρίου σε περισσότερα από 1.300 στις 13 Φεβρουαρίου και έχουν αφήσει τις αρχές να αγωνίζονται να ελέγξουν την έξαρση της επιδημίας, με την πόλη να στοχεύει σε μηδενικά κρούσματα COVID.

Συγκεκριμένα, η τοπική κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, αναφέρει 15.789 νέα κρούσματα καθημερινά, σχεδόν κατά το ήμισυ από το σύνολο του Σαββάτου. Ενώ, η διευθύνουσα σύμβουλος Κάρι Λαμ, προειδοποίησε το Σάββατο ότι η τελευταία αύξηση των μολύνσεων ενδέχεται να μην έχει ακόμη φτάσει το αποκορύφωμά της.

Υπάρχουν προειδοποιήσεις για τις καθημερινές λοιμώξεις ότι θα μπορούσαν να ανέλθουν έως και τις 28.000, με τις νοσοκομειακές κλίνες για ασθενείς με COVID είναι ήδη στο 90% της χωρητικότητας, σύμφωνα με στοιχεία της Νοσοκομειακής Αρχής.

Η ηπειρωτική Κίνα, εργάζεται σε μια πολιτική «μηδενικού COVID» και προσπαθεί να περιορίσει τυχόν κρούσματα μόλις εμφανιστούν. Οι αυστηροί περιορισμοί στι πτήσεις έχουν ουσιαστικά μετατρέψει το Χονγκ Κονγκ σε μια από τις πιο απομονωμένες πόλεις του κόσμου και το Πεκίνο δεν θα αφήσει τα σύνορα προς την ηπειρωτική Κίνα να ανοίξουν ξανά, εκτός εάν η πόλη φτάσει σε μηδενικά κρούσματα.

Επίσης, στους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ απαγορεύονται οι δημόσιες συγκεντρώσεις άνω των δύο ατόμων, ενώ οι περισσότεροι χώροι – συμπεριλαμβανομένων σχολείων, εκκλησιών και γυμναστηρίων – είναι όλοι κλειστοί. Το φαγητό σε εστιατόρια απαγορεύεται από τις 6 το απόγευμα και οι περισσότεροι άνθρωποι συνεχίζουν να εργάζονται από το σπίτι.

Σε lockdown πολλές μεγάλες πόλεις

Και οι κάτοικοι της Cangzhou, μιας πόλης 7,3 εκατομμυρίων κατοίκων νότια του Πεκίνου, βρισκονται επίσης σε αυστηρό lockdown και κατ’ οίκον περιορισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Επιχειρήσεις και συγκοινωνιακές συνδέσεις έχουν ανασταλεί στο Cangzhou και οι κάτοικοι πρέπει να μένουν σπίτι, με ένα μόνο μέλος της οικογένειας να επιτρέπεται να φεύγει για να αγοράζει είδη πρώτης ανάγκης κάθε δύο ημέρες.

Στην ηπειρωτική χώρα, 831 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν στο Changchun, 571 στην κοντινή πρωτεύουσα της επαρχίας Jilin, 150 στο ανατολικό λιμάνι Qingdao και 60 στο Shenzhen, ένα επιχειρηματικό κέντρο δίπλα στο Χονγκ Κονγκ.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έδειξαν ότι έξι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πλέον πεθάνει από κορωνοϊό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Διαφήμιση