Αρχική Special Topics 18η ημέρα της εισβολής: Συντριπτικά ρωσικά χτυπήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις

18η ημέρα της εισβολής: Συντριπτικά ρωσικά χτυπήματα σε όλες τις μεγάλες πόλεις

Κύματα ρωσικών πυραύλων πλήττουν από τα ξημερώματα της 18ης ημέρας πολέμου στην Ουκρανία στρατηγικούς στόχους νοτιοανατολικά αλλά και δυτικά της πρωτεύουσας.

0
Marioupoli
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ
Διαφήμιση
Κύματα ρωσικών πυραύλων πλήττουν από τα ξημερώματα της 18ης ημέρας πολέμου στην Ουκρανία στρατηγικούς στόχους νοτιοανατολικά αλλά και δυτικά της πρωτεύουσας, με κορυφαία την στρατιωτική βάση εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ, κοντά στα δυτικά σύνορα με την Πολωνία, σκοτώνοντας 35 ανθρώπους. Το χτύπημα ακολούθησε τις ρωσικές απειλές να στοχοποιήσουν ξένες αποστολές όπλων που βοηθούν τους Ουκρανούς μαχητές να υπερασπιστούν τη χώρα τους ενάντια στη ρωσική εισβολή.

Το εκπαιδευτικό κέντρο στο Γιαβορίβ φαίνεται να είναι ο πιο δυτικός στόχος που χτυπήθηκε μέχρι στιγμής στην εισβολή των 18 ημερών. Η εγκατάσταση, γνωστή και ως Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας, που χρησιμοποιείται εδώ και καιρό για την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού, συχνά με εκπαιδευτές από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ .

Περισσότεροι από 30 ρωσικοί πύραυλοι κρουζ στόχευσαν την εκτεταμένη εκπαιδευτική εγκατάσταση που απέχει λιγότερο από 25 χιλιόμετρα (15 μίλια) από το πλησιέστερο συνοριακό σημείο με την Πολωνία, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της δυτικής περιοχής Λβιβ της Ουκρανίας. Η Πολωνία είναι μια βασική τοποθεσία για τη δρομολόγηση δυτικής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία.

Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το Λβιβ είχε σε μεγάλο βαθμό γλιτώσει από την μεγάλη κλίμακα καταστροφών που εκτυλίσσονταν πιο ανατολικά και έγινε προορισμός για τους κατοίκους που δραπέτευαν από τις βομβαρδισμένες πόλεις.

Στόχος της Ρωσίας έγινε το Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας (IPSC), στην περιοχή Γιαβορίβ, το οποίο επλήγη με τουλάχιστον οκτώ πυραύλους, σύμφωνα με την περιφερειακή στρατιωτική διοίκηση του Λβιβ.

Εφιαλτική νύχτα για την πλειοψηφία των μεγάλων πόλεων

Μάχες μαίνονταν επίσης σε πολλές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές σε μοναστήρι και παιδικό θέρετρο στην ανατολική περιοχή του Ντόνετσκ έπληξαν σημεία όπου βρίσκονταν καταφύγια με μοναχούς και πρόσφυγες, τραυματίζοντας 32 άτομα.

Μια άλλη αεροπορική επιδρομή έπληξε ένα τρένο με κατεύθυνση προς τα δυτικά που απομακρύνει ανθρώπους από τα ανατολικά, σκοτώνοντας ένα άτομο και τραυματίζοντας ένα άλλο, δήλωσε ο επικεφαλής περιφερειακός διοικητής του Ντόνετσκ.

Γύρω από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, σημαντικό πολιτικό και στρατηγικό στόχο για την εισβολή, οι μάχες εντάθηκαν επίσης, με βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας στα βορειοδυτικά προάστια και ένα χτύπημα πυραύλων την Κυριακή που κατέστρεψε μια αποθήκη στα ανατολικά.

Στο Ιρπίν, ένα προάστιο περίπου 12 μίλια (20 χιλιόμετρα) βορειοδυτικά του κεντρικού Κιέβου, πτώματα απλώνονταν το Σάββατο σε δρόμους και σε ένα πάρκο.

«Όταν ξύπνησα το πρωί, όλα ήταν καλυμμένα από καπνό, όλα ήταν σκοτεινά. Δεν ξέρουμε ποιος πυροβολεί και πού», είπε ο κάτοικος Serhy Protsenko καθώς περπατούσε στη γειτονιά του. Από μακριά ακούστηκαν εκρήξεις. «Δεν έχουμε ραδιόφωνο ή πληροφορίες».

Ο επικεφαλής περιφερειακός διοικητής Oleksiy Kuleba είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται να προσπαθούν να αποκλείσουν και να παραλύσουν την πρωτεύουσα με βομβαρδισμούς ημέρας και νύχτας στα προάστια. Ο Κουλέμπα είπε ότι Ρώσοι πράκτορες βρίσκονταν στην πρωτεύουσα και τα προάστια της, επισημαίνοντας πιθανούς μελλοντικούς στόχους.

«Ετοιμαζόμαστε να υπερασπιστούμε το Κίεβο και είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε με αντίτιμο τη ζωή μας» δήλωσε διαβεβαιώνοντας οποιαδήποτε ολική επίθεση θα συναντήσει σκληρή αντίσταση.

Η λαίλαπα μετά την αμερικανική αρωγή – Ρωσικά αντίποινα στη Μαριούπολη

Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας απέτυχαν και πάλι το Σάββατο και οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σχέδια να δώσουν άλλα 200 εκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία για όπλα. Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε τα άλλα έθνη ότι η αποστολή εξοπλισμού για την ενίσχυση του στρατού της Ουκρανίας ήταν «μια ενέργεια που καθιστά αυτές τις νηοπομπές νόμιμους στόχους».

Ρώσοι στρατιώτες λεηλάτησαν μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή που προσπαθούσε να φθάσει στην κακοποιημένη και περικυκλωμένη πόλη λιμάνι της Μαριούπολης, όπου περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, δήλωσε ουκρανός αξιωματούχος.

Το βίντεο του AP δείχνει πυρά τανκ και ελεύθερων σκοπευτών στην πολιορκημένη Μαριούπολη

Ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τα ανατολικά προάστια της Μαριούπολης, σφίγγοντας την πολιορκία του στρατηγικού λιμανιού. Η κατάληψη της Μαριούπολης και άλλων λιμανιών στην Αζοφική Θάλασσα θα μπορούσε να επιτρέψει στη Ρωσία να δημιουργήσει έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία, τον οποίο κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy κατηγόρησε τη Ρωσία ότι προσπαθεί να διαλύσει τη χώρα του, καθώς και ότι ξεκίνησε «ένα νέο στάδιο τρόμου» με την υποτιθέμενη κράτηση ενός δημάρχου από μια πόλη δυτικά της Μαριούπολης.

«Η Ουκρανία θα αντέξει σε αυτή τη δοκιμασία. Χρειαζόμαστε χρόνο και δύναμη για να σπάσουμε την πολεμική μηχανή που έχει έρθει στη γη μας», είπε ο Ζελένσκι κατά τη νυχτερινή του ομιλία στο έθνος το Σάββατο.

Ο Zelenskyy ανέφερε ότι 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

 

Τοποθέτηση φιλορώσων αξιωματούχων – «Η ψευτοδημοκρατία δεν έχει θέση εδώ»

Η πρώτη μεγάλη πόλη που έπεσε, νωρίτερα αυτό το μήνα, ήταν η Χερσώνα, ένα ζωτικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας με 290.000 κατοίκους.

Ο Ζελένσκι είπε το Σάββατο ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν εκβιασμό και δωροδοκία σε μια προσπάθεια να αναγκάσουν τους τοπικούς αξιωματούχους να σχηματίσουν μια «ψευδοδημοκρατία» στη νότια περιοχή Χερσώνα, όπως αυτές στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, δύο ανατολικές περιοχές όπου οι φιλορώσοι αυτονομιστές άρχισαν να πολεμούν την Ουκρανία το 2014.

Ένα από τα προσχήματα που χρησιμοποιούσε η Ρωσία για να εισβάλει ήταν ότι έπρεπε να προστατεύσει τις αυτονομιστικές περιοχές.

275494430 1168815403853736 5440096783094514997 n

Ο Ζελένσκι εξέφρασε και πάλι τη λύπη του για την άρνηση του ΝΑΤΟ να κηρύξει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και είπε ότι η Ουκρανία έχει αναζητήσει τρόπους για να προμηθευτεί μέσα αεράμυνας, αν και δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ΝΑΤΟ έχει πει ότι η επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν ευρύτερο πόλεμο με τη Ρωσία.

 

Στο έλεος ρωσικών πυρών οι Ανθρωπιστικοί διάδρομοι

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χτυπήσει τουλάχιστον 20 νοσοκομεία και ιατρικές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ενώ η Μόσχα έχει πολλάκις δεσμευτεί να δημιουργήσει ανθρωπιστικούς διαδρόμους έξω από τις ζώνες συγκρούσεων, Ουκρανοί αξιωματούχοι την καταγγέλουν ότι διακόπτει όλες τις διαδρομές και πυροβολεί αμάχους.

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας Iryna Vereshchuk είπε ότι μόνο 9 από τους 14 διαδρόμους που είχαν συμφωνηθεί ήταν ανοιχτοί το Σάββατο και ότι περίπου 13.000 άνθρωποι τους χρησιμοποίησαν για να απομακρυνθούν από τη χώρα.

 

Ο Πάπας καταγγέλλει τη δολοφονία παιδιών, αμάχων

Ο Πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε τον «βαρβαρισμό» της δολοφονίας παιδιών και άλλων ανυπεράσπιστων αμάχων στην Ουκρανία και ζήτησε να σταματήσουν οι επιθέσεις «προτού οι πόλεις μετατραπούν σε νεκροταφεία».

Σε μερικές από τις πιο έντονες καταγγελίες του για τον πόλεμο στην Ουκρανία και σε προφανή αναφορά στη Ρωσία, η οποία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ο ποντίφικας είπε ότι «δεν υπάρχουν στρατηγικοί λόγοι που να αντέξουν» μπροστά σε μια τέτοια ένοπλη επίθεση.

«Στο όνομα του Θεού, ζητώ: «Σταματήστε αυτή τη σφαγή», είπε ο Φραγκίσκος.

Χιλιάδες στρατιώτες και από τις δύο πλευρές πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν μαζί με πολλούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 79 παιδιών από την Ουκρανία, δήλωσε η κυβέρνηση.

Νεκροί από αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Νικολάεφ

Η πόλη που θεωρείται κλειδί για οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση στο λιμάνι της Οδησσού, στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, έχει ερημωθεί και σχεδόν όλα τα καταστήματά της έχουν κλείσει.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εναντίον της πόλης – λιμάνι Νικολάεφ όπως αναφέρεται στο Telegram.

Χθες, επλήγησαν από τις επιδρομές κατοικημένες περιοχές, μεταξύ άλλων ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου από το σημείο.

Οχυρώνονται στην Οδησσό

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου η Ρωσία προχωρά μεν, αλλά καταγράφει μεγάλες απώλειες λόγω της ουκρανικής αντίστασης.

Το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελευταία ενημέρωση αναφέρει ότι τα στρατεύματα προσπαθούν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στα ανατολικά και να προελαύνουν από το Χάρκοβο και τη Μαριούπολη. 

Προσθέτει ότι Ρώσοι στρατιώτες προελαύνουν επίσης από την ελεγχόμενη από τη Ρωσία περιοχή της Κριμαίας προς τα νότια σε μια κατεύθυνση προς την Οδησσό, το μεγαλύτερο λιμάνι και τρίτη πόλη της χώρας.

Στρατιώτες και κάτοικοι οχυρώνονται, καθώς φοβούνται ότι η πόλη θα περικυκλωθεί και εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν οι επιθέσεις. 

Σε διάφορες τοποθεσίες της πόλης, εθελοντές ετοιμάζουν σάκους με άμμο που θα χρησιμοποιηθούν στα οδοφράγματα, ενώ μια αγορά στο κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε κέντρο εθελοντικής προσφοράς.

Σε εικόνες που ολοένα πληθαίνουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτυπώνονται εκτεταμένες ζημιές σε αστικές υποδομές και σε πολυκατοικίες σε όλη την πόλη της Μαριούπολης, ενώ φαίνονται πυρκαγιές στο δυτικό τμήμα της πόλης-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και δεκάδες πολυώροφες πολυκατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Χθες χτυπήθηκε και τζαμί στη Μαριούπολη, στο οποίο είχαν βρει καταφύγιο περίπου 80 άτομα. Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Μαριούπολη πολιορκείται από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στη χώρα του, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Παρά το ρωσικό σφυροκόπημα, η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο, αλλά είναι αντιμέτωπη με την ανθρωπιστική καταστροφή καθώς υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό και φάρμακα.

Διαφήμιση