Αρχική Ελλάδα Χωρίς γραβάτες με θέα το Βόσπορο το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν |...

Χωρίς γραβάτες με θέα το Βόσπορο το γεύμα Μητσοτάκη – Ερντογάν | Τι συζήτησαν [Video]

Με φιλική διάθεση και ενδυματολογικούς συμβολισμούς, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

0
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)
Διαφήμιση

Ολοκληρώθηκε προ ολίγου το γεύμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης.

Το γεύμα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγες, διήρκεσε περίπου δύο ώρες, με τους τους δύο ηγέτες να προσέρχονται στη συνάντηση χωρίς γραβάτες.

O πρόεδρος της Τουρκίας δεν άφησε να περάσει απαρατήρητη η σπορ εμφάνιση του κ.Μητσοτάκη, με τον Ελληνα πρωθυπουργό να σχολιάζει ότι προτιμά τη χαλαρή ενδυμασία για ουσιαστικές συζητήσεις και να ανταποδίδει στο ίδιο ύφος τον σχολιασμό. «Κι εγώ προτιμώ χαλαρή ενδυμασία τα Σαββατοκύριακα» απάντησε ο κ.Ερντογάν.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Τούρκο Πρόεδρο για το πλούσιο μενού που είχε προβλεφθεί για το γεύμα τους, ενώ τον ρώτησε για τις διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην Αττάλεια. 

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι είναι αρκετά ευχαριστημένος από τα αποτελέσματα σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες. 

Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός παρενέβη τονίζοντας ότι συμβαίνουν πολλά κρίσιμα γεγονότα στην περιοχή μας. «Έχουμε να συζητήσουμε πολλά σε αυτή τη συνάντησή μας», δήλωσε χαρακτηριστικά κι αμέσως μετά πήγαν για το γεύμα.

 

Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Στο «Κυρίως πιάτο» των συνομιλιών, με φόντο πάντα τον πόλεμο στην Ουκρανία, φέρεται να κυριάρχησε η συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας και ειδικότερα η μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Ενώ, όπως διαρέεται, συζητήθηκε και η δυνατότητα συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας στο πλαίσιο του East Med, η κατασκευή του οποίου φαίνεται πως επανέρχεται τώρα στο προσκήνιο με αμερικανικες ευλογίες. Αλλά και η συνεργασία των δύο χωρών με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα, καθώς και στο θέμα της προμήθειας και μεταφοράς υγροποιημένου φυσικου αερίου (LNG) απο την ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή προς την ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία η πρώτη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο είχε πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο του 2019 στη Νέα Υόρκη και η δεύτερη συνάντηση τον Δεκέμβριο του 2019 στο Λονδίνο. Η τρίτη συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2021 στο περιθώριο Συνόδου του ΝΑΤΟ και είχε σταθεί αφορμή για ένα μορατόριουμ μετά το θερμό καλοκαίρι του 2020.

Η σημερινή συνάντηση κρίνεται ιδιαίτερα κρίσιμη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη. Πηγές κοντά στο Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

 

Ο «σκόπελος» των ελληνοτουρκικών

Σε ό,τι αφορά στα ελληνοτουρκικά, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν.

Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Μετά τη συνάντηση με τον κ.Ερντογάν, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister's Office)
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

Με πληροφορίες από Skai, newsit και news247

Διαφήμιση