Αρχική Ειδήσεις Μαζική φυγή πλούσιων Ρώσων τονώνει το real estate σε Τουρκία και Εμιράτα

Μαζική φυγή πλούσιων Ρώσων τονώνει το real estate σε Τουρκία και Εμιράτα

Η ζήτηση από τους Ρώσους για ακίνητα στο Ντουμπάι έχει αυξηθεί κατά 40%, κατά το μήνα Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

0
dubai 2
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Πλούσιοι Ρώσοι ρίχνουν χρήματα σε ακίνητα στην Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αναζητώντας ένα οικονομικό καταφύγιο μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία και τις δυτικές κυρώσεις που καταδιώκουν τα «παχυλά» ρωσικά πορτοφόλια.

Στο Ντουμπάι, εταιρείες ακινήτων προσλαμβάνουν ρωσόφωνους πράκτορες για να καλύψουν το ρωσικό ενδιαφέρον, το οποίο, όπως λένε στο διεθνές πρακτορείο Reuters, έχει δεκαπλασιαστεί.

Ενώ, στην Κωνσταντινούπολη επιβεβαιώνουν ότι οι Ρώσοι «Αγοράζουν ακίνητα με μετρητά ή μεταφέροντας χρυσό».

Υπενθυμίζεται ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα SWIFT και τη στόχευση πλούσιων ατόμων όπως ολιγάρχες που θεωρείται ότι βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πτήσεις

Απευθείας πτήσεις με Ρωσία εν μέσω «απαγορευτικών»

Ενώ η Τουρκία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επέκριναν τη ρωσική επίθεση, η Άγκυρα διατηρεί σχετικά καλούς δεσμούς με τη Μόσχα, με την οποία εξακολουθούν να εκτελούν απευθείας πτήσεις, προσφέροντας πιθανώς δρομολόγια προς τους Ρώσους και τα μετρητά τους.

«Είναι πλούσιοι Ρώσοι, αλλά όχι ολιγάρχες», είπε ο ιδρυτής της εταιρείας real estate, Golden Sign, μία από τις δεκάδες εταιρείες ακινήτων που έδωσε συνέντευξη στο Reuters.

«Υπάρχουν πελάτες που αγοράζουν τρία έως πέντε διαμερίσματα. Απλά, βρίσκουν τρόπους να φέρουν τα χρήματά τους στην Τουρκία», πρόσθεσε.

 

Οι Ρώσοι είναι μεγάλοι αγοραστές τουρκικών ακινήτων εδώ και χρόνια, πίσω από Ιρανούς και Ιρακινούς, ωστόσο οι παίκτες του real estate είπαν ότι υπήρξε μια απότομη αύξηση της ζήτησης τις τελευταίες εβδομάδες.

 

Τον Φεβρουάριο, καθώς τα στρατεύματα συγκεντρώθηκαν στα σύνορα της Ουκρανίας, οι Ρώσοι αγόρασαν 509 σπίτια στην Τουρκία, σχεδόν διπλάσιο αριθμό ακινήτων από πέρυσι, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Και αυτά τα δεδομένα, αφορούν στο διάστημα πριν επιβληθούν οι δυτικές κυρώσεις. Οι κτηματομεσίτες δηλώνουν ότι περιμένουν οι αριθμοί να αυξηθούν περαιτέρω.

Dubai fredrik ohlander unsplash

Κίνητρα διαμονής

Τόσο η Τουρκία όσο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προσφέρουν κίνητρα διαμονής σε αγοραστές ακινήτων. Στην Τουρκία οι αλλοδαποί που πληρώνουν 250.000 δολάρια για ένα ακίνητο και το διατηρούν για τρία χρόνια μπορούν να πάρουν τουρκικό διαβατήριο. Για ένα ελαφρώς μικρότερο ποσό, το Ντουμπάι προσφέρει βίζα διαμονής τριών ετών.

«Οι επενδυτές αναζητούν τόσο προστασία κεφαλαίου όσο και την ευκαιρία να λάβουν βίζα κατοικίας στα ΗΑΕ για προσωρινή μετεγκατάσταση», δήλωσε η Έλενα Μιλισένκοβα της μεσιτείας ακινήτων Tranio, με έδρα τη Μόσχα και το Βερολίνο, η οποία εστιάζει σε Ρώσους πελάτες που αγοράζουν ακίνητα στο εξωτερικό.

Η εταιρεία της έλαβε σχεδόν τρεις φορές περισσότερα αιτήματα για διαμερίσματα στο Ντουμπάι τους πρώτους τρεις μήνες του 2022 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, είπε.

Η ζήτηση από τους Ρώσους για ακίνητα στο Ντουμπάι έχει αυξηθεί κατά 40% κατά το μήνα Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη την εταιρεία ακινήτων Golden Brown Group.

Ενώ σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων διαμονής και ιθαγένειας Henley & Partners του Ντουμπάι, Αν μιλάμε σε απόλυτους αριθμούς, η ζήτηση διαμονή στα ΗΑΕ έχει αυξηθεί κατά 100% από τους Ρώσους».

Επενδύσεις με μετρητά ή κρυπτονομίσματα

Για τους Ρώσους που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Ντουμπάι, η διαδικασία είναι σχετικά απλή, είπε η Έλενα Τιμτσένκο της μεσιτικής εταιρείας Royal Home Real Estate, η οποία εδρεύει στο εμιράτο.

Άλλοι έχουν στραφεί σε φίλους ή επαφές για βοήθεια, αλλά για κάποιους η πρόκληση να συγκεντρώσουν τα χρήματα για μια αγορά ήταν μέχρι στιγμής δύσκολη, πρόσθεσε αναφερόμενη στις δυσκολίες άντλησης κεφαλαίων στο κράτος του Κόλπου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πέρυσι, εξέδωσαν κατευθυντήριες προς τις τράπεζες για να ενισχύσουν τις διαδικασίες για τον εντοπισμό ύποπτων συναλλαγών σε μια προσπάθεια να σταματήσουν τις παράνομες χρηματοοικονομικές ροές.

Στην Κωνσταντινούπολη, εν τω μεταξύ, εταιρεία πώλησης ακινήτων Babacan διαβεβαιώνει ότι μέχρι στιγμής οι Ρώσοι πελάτες με τους οποίους συναλλάσσονται πληρώνουν μέσω τραπεζών χωρίς προβλήματα.

Άλλοι μεσίτες που επίσης εδρεύουν στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, είπαν ότι ορισμένοι Ρώσοι χρησιμοποιούν μετρητά που μετατρέπονται από κρυπτονομίσματα, τώρα που οι κυρώσεις έχουν κάνει τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές πιο περίπλοκες.

«Θα έλεγα ότι οι περισσότερες από τις συναλλαγές που βλέπουμε γίνονται σε κρυπτονομίσματα», σχολιάζουν. «Το Crypto, ειδικά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, είναι το κύριο κανάλι άντλησης κεφαλαίων που χρησιμοποιούν».

 

Διαφήμιση