Αρχική Special Topics Συμφωνία με αστερίσκους «ανοίγει» τον δρόμο για συνάντηση Πούτιν Ζελένσκι

Συμφωνία με αστερίσκους «ανοίγει» τον δρόμο για συνάντηση Πούτιν Ζελένσκι

Η Ουκρανία προσφέρθηκε να αποδεχτεί το ουδέτερο καθεστώς της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία.

0
diapragmateyseis
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr 

Ολοκληρώθηκαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες διάρκειας τριών ωρών στην Κωνσταντινούπολη, με τις διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας να διαβεβαιώνουν αποχωρώντας ότι παρά τους αστερίσκους υπήρξε «λευκός καπνός», ικανός να φέρει τους ηγέτες των δύο χωρών στο ίδιο «τραπέζι».

Μετά τη συνάντηση και την αποχώρηση της ουκρανικής αντιπροσωπείας, ο Ουκρανός διαπραγματευτής Podolyak διαβεβαίωσε ότι «Τα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης στην Κωνσταντινούπολη είναι επαρκή για μια συνάντηση σε επίπεδο ηγετών».

Ουκρανοί διαπραγματευτές δήλωσαν ότι η Ουκρανία προσφέρθηκε να αποδεχτεί το ουδέτερο καθεστώς της με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας στον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ενταχθεί σε στρατιωτικές συμμαχίες ούτε θα φιλοξενήσει στρατιωτικές βάσεις.

Οι διαπραγματευτές είπαν ότι οι προτάσεις θα περιλαμβάνουν μια 15ετή διαδικασία διαβούλευσης για το καθεστώς της προσαρτημένης Κριμαίας και θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ μόνο σε περίπτωση πλήρους κατάπαυσης του πυρός. «Το ζήτημα της Κριμαίας πρέπει να επιλυθεί. Η Κριμαία είναι κατεχόμενη περιοχή. Από το 1991, μιλάμε για την ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» δήλωσαν.

«Η ασφάλεια της Ουκρανίας είναι το πιο σημαντικό μας αίτημα», είπε η αντιπροσωπεία, διευκρινίζοντας

«Δεν θα ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε την ΕΕ. Τίποτα στη συμφωνία δεν θα εμποδίσει την είσοδο στην ΕΕ».

«Μην χρησιμοποιείτε βία όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις»

Η ουκρανική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τη Ρωσία να μην χρησιμοποιήσει βία όσο συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις, ότι ενημέρωσαν την άλλη πλευρά για τις θέσεις τους και περίμεναν απάντηση.

Το «μπαλάκι» στους ΥΠΕΞ για συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι

Η ρωσική αντιπροσωπεία ανακοίνωσε ότι οι συνομιλίες με την ουκρανική πλευρά στην Κωνσταντινούπολη ήταν εποικοδομητικές, ρίχνοντας πλέον το «μπαλάκι» στους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.

«Καταφέραμε να συμφωνήσουμε σε ορισμένα θέματα. Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα μελετήσουν αυτά τα θέματα με περισσότερες λεπτομέρειες» δήλωσαν.

Ο Μεντίνσκι από τη ρωσική αντιπροσωπεία εξήγησε ότι η συνάντηση Πούτιν και Ζελένσκι είναι δυνατή μόνο εάν επιτευχθεί συμφωνία αποδεκτή από τα υπουργεία Εξωτερικών.

Τσαβούσογλου: Σημειώθηκε η πιο ουσιαστική πρόοδος

Μετά τη συνάντηση των ρωσο-ουκρανικών αντιπροσωπειών διαπραγμάτευσης στην Κωνσταντινούπολη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχτηκε σε δηλώσεις του ότι η προσέγγιση των μερών έχει αυξηθεί σε κάθε στάδιο

«Έχει σημειωθεί η πιο ουσιαστική πρόοδος από την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Βλέπουμε ότι πιο δύσκολα ζητήματα θα διευθετηθούν σε υψηλότερα επίπεδα. Προβλέπεται ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών και των δύο χωρών θα συνέλθουν και θα οριστικοποιήσουν την κοινή συνεννόηση το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης οι Ουκρανοί αναζητούν 8 εγγυήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας,  για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Διαφήμιση