Αρχική Ελλάδα Κ. Μητσοτάκης από 4μερή: «Νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα η ενεργειακή κρίση»

Κ. Μητσοτάκης από 4μερή: «Νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα η ενεργειακή κρίση»

Κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας, ζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της τετραμερούς συνόδου Ελλάδας-Ιταλίας-Ισπανίας-Πορτογαλίας που έγινε στην Ιταλία. 

0
Grab Screen Video
Διαφήμιση

Σημαντικό βήμα για τη διαμόρφωση κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στη δραματική αύξηση των τιμών ενέργειας, χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετραμερή διάσκεψη με τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, που πραγματοποιήθηκε στη Ρώμη.

«Χρειάστηκε να συμμετάσχω μέσω τηλεδιάσκεψης εξαιτίας της ασθένειάς μου αλλά αυτό δεν εμπόδισε καθόλου τον συντονισμό με τους πρωθυπουργούς για την κοινωνική συνοχή των χωρών μας και μιλώ για τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής και των ανατιμήσεων», είπε ο πρωθυπουργός.

Τα «θεμέλια» της Συμμαχίας του Νότου για την ενέργεια

«Πεποίθησή μου είναι ότι απαιτείται κοινή ευρωπαϊκή απάντηση και δράσεις που θα προστατεύουν τις κοινωνίες μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνη της μια τέτοια κρίση. Όταν οι τιμές ρεύματος αυξάνονται 6 φορές κανείς προϋπολογισμός δεν μπορεί να τις καλύψει.

Συμφωνήσαμε ότι οι λύσεις δεν μπορεί να είναι μόνο εθνικές. Κάθε χώρα έχει το δικό της εθνικό πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Θα επαναλάβω αυτό που είπαν οι υπόλοιποι, ότι οι εθνικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Πρέπει να υπάρξουν εναρμονισμένες ευρωπαϊκές πολιτικές παρεμβάσεις σε κερδοσκοπικές τάσεις για να επανέλθει η αγορά σε λογικές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού».

«Όταν οι αγορές γίνονται έρμαια των κερδοσκόπων χρειάζεται κεντρική παρέμβαση. Δεν πρέπει απλά να γίνει αντιληπτή η κρισιμότητα αλλά να πάρουμε άμεσα αποφάσεις».

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμα ότι αν δεν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στον τομέα της οικονομίας τότε θα ξυπνήσει και πάλι ο εφιάλτης του λαϊκισμού. «Δεν γίνεται», είπε, «σε επίπεδο διπλωματίας να απαντάμε από κοινού και σωστά και να μην υπάρχει ενιαίο μέτωπο στον τομέα της οικονομίας.

Είναι μια νάρκη στην ευρωπαϊκή ιδέα.

Μπορεί να ξυπνήσει ο εφιάλτης του λαικισμού κι εμείς πληρώσαμε βαρύ τίμημα. Δεν πρέπει να ξαναδούμε τα ίδια φαινόμενα.

Τέλος, συμφωνήσαμε ότι το κείμενο που θα εγκρίνουμε στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο θα είναι φιλόδοξο και τα γεγονότα στην Ουκρανία επιβεβαιώνουν την ανάγκη μιας ισχυρής ευρωπαϊκής ένωσης και τους επόμενους μήνες θα μας απασχολήσει η αύξηση των εθνικών αμυντικών προϋπολογισμών».

Πρέπει να δώσουμε έμφαση στις διασυνδέσεις και στο LNG και στην εξοικονόμηση ενέργειας»

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου. Οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού (στα ελληνικά) στο 22:40”

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροCOSMOTE‌ ‌Neo:‌ ‌Διπλάσια‌ ‌data‌ ‌και‌ ‌περισσότερος‌ ‌χρόνος‌ ‌ομιλίας‌ ‌προς‌ ‌όλους‌ ‌
Επόμενο άρθροMITT: Αποχωρεί από τη Μόσχα ο διοργανωτής της Διεθνούς Έκθεσης Τουρισμού