Αρχική Ελλάδα Την Παρασκευή τα «θεμέλια» της Συμμαχίας του Νότου για την ενέργεια

Την Παρασκευή τα «θεμέλια» της Συμμαχίας του Νότου για την ενέργεια

Συνομιλίες για μία πολιτική παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας θα έχουν την Παρασκευή οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας. 

0
mitsotakis dragki
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Συνομιλίες για μία πολιτική παρέμβαση στις τιμές της ενέργειας θα έχουν σύμφωνα με τον Ιταλικό Τύπο την Παρασκευή οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας.

«Πρόκειται για μια συμμαχία των χωρών του Νότου, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς αυξήσεις της τιμής της ενέργειας», γράφει σήμερα η ιταλική εφημερίδα Domani. Είναι ο στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, ο οποίος την Παρασκευή θα συνομιλήσει, στη Ρώμη, με τον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ, τον πορτογάλο Αντόνιο Κόστα και μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το κύριο ζητούμενο είναι να μην τεθεί σε κίνδυνο η οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης και ακόμη περισσότερο των μεσογειακών χωρών, λόγω των επιπτώσεων της ουκρανικής κρίσης.

Στην συνάντηση της Παρασκευής θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί μια λεπτομερής πρόταση που να αφορά την διαμόρφωση ανώτατης τιμής της ενέργειας, την αύξηση των αποθεμάτων και της αποθήκευσης και την δυνατότητα να προχωρούν από κοινού σε αγορές ενεργειακών αγαθών οι χώρες της ΕΕ, ώστε να περιορίζεται και η τελική τιμή.

Η Ελλάδα, βεβαίως, έχει ήδη καταθέσει την πρόταση των έξι σημείων για την συγκράτηση των τιμών. Ενώ η Ιταλία, με τον τρόπο αυτό, θα προσπαθήσει να αναλάβει μια ουσιαστική πρωτοβουλία, για να βγει από την απομόνωση της τελευταίας περιόδου.

Πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι ο Ντράγκι δεν κατάφερε να παίξει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις της κρίσιμης αυτής φάσης και άφησε κάθε σημαντική πρωτοβουλία στην Γερμανία και στην Γαλλία.

mitsotakis dragki1
(POOL ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ/EUROKINISSI)

Η Ιταλία προτάσσει την αποθήκευση

Σε ό,τι αφορά τις αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, ο στόχος είναι να περιοριστούν, χάρη σε αποφασιστικότητα των αγοραστών. Οι ευρωπαϊκές χώρες, θα προσπαθήσουν να καθορίσουν, σε μεγάλο βαθμό το κόστος, βασιζόμενες στην αγοραστική τους ισχύ.

Ενώ, η Ιταλία προτείνει να χρησιμοποιηθεί κάθε περιθώριο για αποθήκευση ενέργειας, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπισθεί πιο εύκολα μια ενδεχόμενη διακοπή της παροχής από την Ρωσία.

Το κύριο ζητούμενο, ασφαλώς, είναι να δοθεί ένα ουσιαστικό χέρι βοήθειας στα νοικοκυριά, αλλά και τις επιχειρήσεις που βλέπουν τους προϋπολογισμούς τους να τινάσσονται στον αέρα.

Στην Ιταλία μάλιστα, όπως επισημαίνει σε σημερινό της άρθρο η Deutsche Welle, οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πλέον το δίλλημα εάν θα πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ή τους μισθούς των εργαζομένων τους.

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΈρευνα Forbes: Πώς πλούτισαν οι Ρώσοι ολιγάρχες που «κυνηγά» η Δύση
Επόμενο άρθροΕπαναπροσδιορίζεται η τουριστική ροή με απευθείας πτήσεις – Οι χώρες στόχος