Αρχική Special Topics Η Μαριούπολη στην «στρατηγική πυξίδα» του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Η Μαριούπολη στην «στρατηγική πυξίδα» του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας εξήγησε στο Συμβούλιο «πώς μπορεί να προχωρήσει η ενωσιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων».

0
275990233 1819926171544163 3987384829367613463 n
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Το μέγα ζήτημα των Ελλήνων της Διασποράς στη Μαριούπολη και της ολοκληρωτικής καταστροφής της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα, δεσμεύτηκε να θέσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε επίσης ότι «η ελληνική κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει το μέλλον της ελληνικής κοινότητας» στην πολιορκούμενη πόλη την οποία οι Ουκρανικές δυνάμεις αρνούνται να παραδώσουν. Οι επαφές του Νίκου Δένδια ξεκίνησαν με πρόγευμα εργασίας για τα δυτικά Βαλκάνια και σύμφωνα με τις δηλώσεις του εξήγησε στο Συμβούλιο και στους παριστάμενους Ευρωπαϊους ομολόγους του «πώς μπορεί να προχωρήσει η ενωσιακή διαδικασία των Δυτικών Βαλκανίων».

Στο πρόγευμα εργασίας που παρέθεσε στον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο Νίκος Δένδιας, συμμετείχε και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέι.

Η «Στρατηγική πυξίδα» στην ημερήσια διάταξη

Ο κ.Δένδιας επανέλαβε ότι «είναι πολύ σημαντικό οι δαπάνες για την άμυνα να εξαιρεθούν από τους εθνικούς προϋπολογισμούς, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς η ευρωπαϊκή άμυνα είναι θέμα που αφορά όλους».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ , με μήνυμά του στα social media παραδέχτηκε ότι μετά από δύο χρόνια επεξεργασία του Strategic Compass, πλέον μπορεί να αναπτυχθεί μία «στέρεη» ευρωπαϊκή ατζέντα για την ασφάλεια και την άμυνα για την επόμενη δεκαετία, προκειμένου «να αντιμετωπίσουμε το πλήρες φάσμα των απειλών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε» δήλωσε.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα συμμετάσχει στην κοινή Υπουργική συνάντηση ΥΠΕΞ-ΥΠΑΜ ΕΕ με θέμα την εξέταση του κειμένου της «Στρατηγικής Πυξίδας» (Strategic Compass), από κοινού με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Διαφήμιση