Αρχική Special Topics «Παγώνουν» και στην Ελλάδα τα περιουσιακά Ρώσων ολιγαρχών – Η λίστα

«Παγώνουν» και στην Ελλάδα τα περιουσιακά Ρώσων ολιγαρχών – Η λίστα

Στο στόχαστρο της ελληνικής Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος στην Αθήνα υπάρχουν 877 ονόματα Ρώσων πολιτών και 62 νομικές οντότητες και εταιρείες.

0
PutinWallets1
Διαφήμιση

Σύνταξη: ecozen.gr

Σφίγγει ο κλοιός για τους ρώσους ολιγάρχες που υπόκεινται στις οικονομικές κυρώσεις της Δύσης. Σύμφωνα με πληροφορίες που διακινούνται τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο, σειρά παίρνουν για τις πρώτες δεσμεύσεις περιουσιακών τους στοιχείων, παίρνουν οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές, βάζοντας στο στόχαστρο Ρώσους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

«Στις 25 Φεβρουαρίου, ένα 24ωρο μετά την εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία, στο γραφειο της ελληνικής Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος στην Αθήνα διαβιβάστηκε ένα έγγραφο 48 σελίδων» αποκαλύπτει ρεπορτάζ της ιστοσελίδας news247.

Αρχικά, στη λίστα περιλαμβάνονταν ονόματα 670 Ρώσων, για τους οποίους το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητούσε να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις, καθώς βρίσκονταν στην αυλή του Βλάντιμιρ Πούτιν που υπονομεύει την εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Τις επόμενες μέρες, η ευρωπαϊκή λίστα κυρώσεων ανανεώθηκε άλλες πέντε φορές, φθάνοντας την περασμένη Τρίτη να περιλαμβάνει 877 ονόματα Ρώσων πολιτών και 62 νομικές οντότητες και εταιρείες.

Στη λίστα περιλαμβάνονται

  • βουλευτές της ρωσικής Δούμας,
  • περιφερειακοί αξιωματούχοι και
  • επιχειρηματίες μικρότερης προβολής, που φέρεται να κάνουν δουλειές με το καθεστώς στη Μόσχα.

PutinWallets

Η στόχευση των Ελληνικών Αρχών

Οι ελληνικές Αρχές στην Αθήνα είχαν μια πολύ συγκεκριμένη δουλειά να κάνουν. Να ελέγξουν πόσα από τα πρόσωπα ή τις εταιρείες της λίστας έχουν περιουσιακά στοιχεία στην Ελλάδα. Το παραπάνω έργο ανέλαβε μια κλειστή ομάδα πέντε υπαλλήλων της Αρχής για το Ξέπλυμα Χρήματος στην Αθήνα. Κάποιοι από αυτούς διαθέτουν σχετική εμπειρία, καθώς είχαν εργαστεί στο θέμα των κυρώσεων από το 2014, όταν η ΕΕ εξέδωσε την πρώτη αντίστοιχη λίστα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ακίνητα μπορεί να είναι εγγεγραμμένα σε αχυρανθρώπους ή συγγενικά πρόσωπα Ρώσων της λίστας.

Ασφαλής πηγή είπε στην καθημερινή έκδοση επικαιρότητας του news247, Magazine, ότι δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία μικρού αριθμού Ρώσων στην Ελλάδα – «λιγότερων από πέντε». Οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Ε.Ε. έχουν τον χαρακτήρα Κανονισμού, κάτι που σημαίνει ότι η λίστα δεν χρειάζεται να γίνει νόμος του κράτους, αντίθετα το «πάγωμα» γίνεται αυτόματα. Από την έρευνα του Magazine προκύπτει ότι η διαδικασία δεν είναι τόσο απλή.

Το βασικό πρόβλημα εστιάζεται σε πολλές παραμέτρους

  • Οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ακίνητα μπορεί να είναι εγγεγραμμένα σε αχυρανθρώπους ή συγγενικά πρόσωπα Ρώσων της λίστας.
  • Στην περίπτωση των εταιρειών, πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι αυτές ανήκουν σε ποσοστό άνω του 51% σε πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα και επίσης ότι δεν έχουν προλάβει να αλλάξουν το μετοχολόγιό τους.
  • Σκάφη Ρώσων έχουν αναχωρήσει εσπευσμένα τις τελευταίες μέρες από ελληνικά ναυπηγεία με προορισμό την Τουρκία, υπό το φόβο ένταξης των ιδιοκτητών τους στη λίστα.

skorpios

Οι μέχρι τώρα κατασχέσεις

Εκτός από τραπεζικές καταθέσεις, οι ελληνικές Αρχές φέρεται να έχουν δεσμεύσει ακίνητα στα νότια προάστια της Αθήνας κι επίσης σε τουλάχιστον ένα ελληνικό νησί, χωρίς να μπορεί να προσδιοριστεί το συνολικό ύψος των περιουσιακών στοιχείων Ρώσων που έχουν παγώσει στη χώρα μας.

Το Magazine διέτρεξε τα 877 ονόματα προσώπων και τα 62 οντοτήτων/εταιρειών που περιλαμβάνει η τελευταία ανανέωση της ευρωπαϊκής λίστας κυρώσεων, στις 15 Μαρτίου. Δίπλα σε κάθε όνομα, που είναι γραμμένο στα αγγλικά και τα ρωσικά, υπάρχει η ημερομηνία γέννησης και μια σύντομη περιγραφή του λόγου για τον οποίο πρέπει το συγκεκριμένο πρόσωπο να υποστεί κυρώσεις.

Μία περίπτωση με ελληνικό ενδιαφέρον αφορά τη θυγατρική ρωσικής εταιρείας που κατασκευάζει στρατιωτικό υλικό και οπλικά συστήματα, η οποία έχει γραφείο στην Αθήνα.

Τις ελληνικές Αρχές απασχόλησε και η περίπτωση ενός Ρώσου δημοσιογράφου, για τον οποίο περιγράφεται ότι μετέδιδε προπαγανδιστικές πληροφορίες. Ελέγχθηκε, αλλά δεν προέκυψε ότι ο ίδιος έχει περιουσία στην Ελλάδα.

Δείτε εδώ ολόκληρη τη λίστα των Ρώσων Ολιγαρχών και των επιχειρήσεων που περιλαμβάνονται στις δυτικές λίστες κυρώσεων.

 

Alexey Navalny
Alexey Navalny / wikipedia

 

Η «λίστα Ναβάλνι»

Εκτός από τα πρόσωπα που βάζει στο στόχαστρο η ΕΕ, αντίστοιχη λίστα κυρώσεων έχουν συντάξει οι Ηνωμένες Πολιτείες κι επίσης η Μεγάλη Βρετανία, υπάρχει και η λεγόμενη «λίστα Ναβάλνι».

Πρόκειται για τον πιο γνωστό επικριτή του Πούτιν, σε βάρος του οποίου είχε γίνει απόπειρα δολοφονίας με δηλητηρίαση, τον Αύγουστο του 2020. Ο αντικαθεστωτικός Αλεξέι Ναβάλνι νοσηλεύτηκε στο Βερολίνο και όταν επέστρεψε στη Μόσχα, τον Γενάρη του 2021, φυλακίστηκε, προκαλώντας ένα διεθνές κύμα συμπαράστασης.

Η ομάδα γύρω από τον Ναβάλνι έχει συντάξει την περίφημη «λίστα των 35», με πρόσωπα που περιγράφονται ως «πορτοφόλια» του Πούτιν, συνεργάτες του καθεστώτος στη Μόσχα και καταπατητές των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η λίστα δεν έχει κάποια θεσμική αξία, ωστόσο ο Ναβάλνι ζητά την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των 35.

Μεταξύ αυτών, υπάρχει ένα πρόσωπο με ελληνικό ενδιαφέρον. Πρόκειται για τον Γιούρι Τσάικα, πρώην γενικό εισαγγελέα στη Μόσχα. Ο γιος του Τσάικα περιγράφεται ότι έχει κάνει επενδύσεις σε ξενοδοχειακές μονάδες στη Χαλκιδική κι επίσης φέρεται να έχει αγοράσει ακίνητα στη Βόρεια Ελλάδα. Δεν περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

 

Διαφήμιση