Αρχική Ζώα Γιγάντιο είδος χελώνας άγνωστο στην επιστήμη στα νησιά Γκαλαπάγκος

Γιγάντιο είδος χελώνας άγνωστο στην επιστήμη στα νησιά Γκαλαπάγκος

Τα νησιά Γκαλαπάγκος αποτελούν προστατευόμενη περιοχή άγριας ζωής και φιλοξενούν μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

0
xelwna
(Parque National Galapagos/AFP)
Διαφήμιση

Ένα νέο είδος γιγάντιας χελώνας ανακαλύφθηκε στα Γκαλαπάγκος, το οποίο σύμφωνα με ανακοίνωση το υπουργείο Περιβάλλοντος του Ισημερινού, μετά από τεστ DNA διαπιστώθηκε δεν ήταν καταγεγραμμένο στην πανίδα της περιοχής από τους επιστήμονες.

Οι ερευνητές συνέκριναν το γενετικό υλικό των χελωνών που ζουν σήμερα στο San Cristobal με οστά και κοχύλια που συλλέχθηκαν το 1906 από μια σπηλιά στα υψίπεδα του νησιού και βρήκαν ότι είναι διαφορετικά.

Οι εξερευνητές του 20ου αιώνα δεν έφτασαν ποτέ στα πεδινά βορειοανατολικά του νησιού, όπου ζουν τα ζώα σήμερα, και ως εκ τούτου, σχεδόν 8.000 χελώνες αντιστοιχούν σε διαφορετική καταγωγή από ό,τι πιστεύαν προηγουμένως.

«Το είδος της γιγάντιας χελώνας που κατοικεί στο νησί San Cristobal, μέχρι τώρα επιστημονικά γνωστό ως Chelonoidis chathamensis , ταιριάζει γενετικά με ένα διαφορετικό είδος», ανέφερε το υπουργείο την Πέμπτη στο Twitter.

Είδος χελώνας, σχεδόν, σίγουρα εξαφανισμένο

Το  Εθνικό Καταφύγιο Galapagos Conservancy ανέφερε σε ανακοίνωσή του, ότι το είδος C. chathamensis είναι «σχεδόν σίγουρα εξαφανισμένο» και ότι το νησί ήταν στην πραγματικότητα σπίτι δύο διαφορετικών ποικιλιών χελώνας, η μία ζούσε στα υψίπεδα και η άλλη στα πεδινά.

Τα νησιά Γκαλαπάγκος αποτελούν προστατευόμενη περιοχή άγριας ζωής και φιλοξενούν μοναδικά είδη χλωρίδας και πανίδας.

Μάλιστα, το πέλαγός του έγινε διάσημο από τις παρατηρήσεις του Βρετανού γεωλόγου και φυσιοδίφη Charles Darwin σχετικά με την εξέλιξη της εκεί βιοποικιλότητας.

Αρχικά υπήρχαν 15 είδη γιγάντιας χελώνας στα νησιά, τρία από τα οποία εξαφανίστηκαν πριν από αιώνες, σύμφωνα με το Εθνικό Πάρκο Galapagos.

Το 2019, ένα δείγμα Chelonoidis phantasica βρέθηκε στο νησί Fernandina περισσότερα από 100 χρόνια αφότου το είδος θεωρήθηκε εξαφανισμένο.

Η μελέτη από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Newcastle στη Βρετανία, το Yale στις Ηνωμένες Πολιτείες, την αμερικανική ΜΚΟ Galapagos Conservancy και άλλα ιδρύματα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Heredity.

Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι θα συνεχίσουν να ανακτούν περισσότερα δείγματα  DNA από τα οστά και τα κοχύλια για να καθορίσουν εάν στις χελώνες που ζουν στο San Cristobal, το οποίο έχει μήκος 557 χιλιόμετρα, θα πρέπει να δοθεί νέο όνομα.

xelwna1
(Parque National Galapagos/AFP)

Sciencealert / © Agence France-Presse

Διαφήμιση