Αρχική Περιβάλλον Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η διαβίωση κοντά σε χώρους πρασίνου μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Η μελέτη έλαβε υπόψη πληροφορίες σχετικά με τρεις διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων, εξετάζοντας περισσότερους από 3,5 εκατ. πολίτες ηλικίας άνω των 15 ετών που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό.

0
parko attiki
Διαφήμιση

Ο κίνδυνος να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό, ο πιο κοινός τύπος εγκεφαλοαγγειακών επεισοδίων,  άτομα που έχουν χώρους πρασίνου σε απόσταση μικρότερη των 300 μέτρων από τα σπίτια τους, είναι 16% μικρότερος, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών Hospital del Mar.

Η μελέτη έλαβε υπόψη πληροφορίες σχετικά με τρεις διαφορετικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους που συνδέονται με την κυκλοφορία οχημάτων, εξετάζοντας περισσότερους από 3,5 εκατ. κατοίκους της Καταλονίας, ηλικίας άνω των 15 ετών που δεν είχαν υποστεί εγκεφαλικό πριν από την έναρξη της μελέτης.

Την μελέτη διεξήγαγαν από κοινού το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Hospital del Mar, του Hospital del Mar, της Καταλανικής Υπηρεσίας Ποιότητας και Αξιολόγησης Υγείας (AQuAS), από το Υπουργείο Υγείας της Καταλανικής Κυβέρνησης και το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal), κέντρο που προωθείται από το Ίδρυμα «la Caixa». Μία σημαντική εργασία που έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό  Environment International.

Συγκεκριμένα, ανέλυσαν την επίδραση των επιπέδων σωματιδίων κάτω από 2,5 μικρά (PM 2,5 ), διοξειδίου του αζώτου (NO 2) και σωματίδια αιθάλης στον τόπο κατοικίας καθενός από τα άτομα που μελετήθηκαν.

Μελετήθηκε επίσης ο αριθμός και η πυκνότητα των χώρων πρασίνου σε ακτίνα 300 μέτρων από τα σπίτια τους. Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω γεωγραφικής αναφοράς και με σχεδιασμό μοντέλων έκθεσης στους δύο καθοριστικούς παράγοντες, χρησιμοποιώντας δεδομένα πληθυσμού που ελήφθησαν από την επαναχρησιμοποίηση πληροφοριών υγείας που δημιουργήθηκαν στην Καταλονία και ανωνυμοποιήθηκαν από το Πρόγραμμα Ανάλυσης Δεδομένων για Έρευνα και Καινοτομία στην Υγεία (Programa d’Analítica de Dades per a la Recerca i la Innovació en Salut· PADRIS) και διαχειρίζεται ο Καταλανικός Οργανισμός για την Ποιότητα και την Αξιολόγηση της Υγείας (Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya; AQuAS).

 

Περισσότερη ρύπανση, μεγαλύτερος κίνδυνος εγκεφαλικού

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια άμεση σχέση μεταξύ των αυξημένων επιπέδων NO 2  στην ατμόσφαιρα και του κινδύνου ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για κάθε αύξηση 10 μικρογραμμαρίων (μg) ανά κυβικό μέτρο, ο κίνδυνος εγκεφαλικού αυξάνεται κατά 4%. Το ίδιο συμβαίνει όταν τα επίπεδα PM 2,5  αυξάνονται κατά 5 μg/m 3 .

Στην περίπτωση των σωματιδίων αιθάλης, ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 5% για κάθε 1 μg/m 3  αύξησής της στην ατμόσφαιρα. Αυτά τα στοιχεία είναι τα ίδια για ολόκληρο τον πληθυσμό, ανεξάρτητα από άλλους κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες, ηλικία ή καπνιστικές συνήθειες.

«Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι, σε αντίθεση με άλλους ατμοσφαιρικούς ρύπους, που έχουν διάφορες πηγές, το NO 2  προκαλείται κυρίως από την οδική κυκλοφορία. Επομένως, εάν θέλουμε πραγματικά να μειώσουμε τους πολλαπλούς κινδύνους που ενέχει αυτός ο ρύπος για την υγεία των ανθρώπων, πρέπει να εφαρμόστε τολμηρά μέτρα για τη μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου», λέει η Cathryn Tonne, ερευνήτρια στο ISGlobal.

«Η μελέτη καταδεικνύει τη σημασία των περιβαλλοντικών καθοριστικών παραγόντων στον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Δεδομένου ότι προβλέπεται ότι οι επιπτώσεις στην θνησιμότητα και την αναπηρία που αποδίδονται στη νόσο θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλους τους παράγοντες κινδύνου που εμπλέκονται», εξηγεί ο Δρ. Η Carla Avellaneda, ερευνήτρια στην Ομάδα Νευροαγγειακής Έρευνας στο IMIM-Hospital del Mar και ένας από τους κύριους συγγραφείς της μελέτης.

Προηγούμενες μελέτες από την ίδια ομάδα είχαν ήδη παράσχει στοιχεία σχετικά με τη σχέση μεταξύ παραγόντων, όπως τα επίπεδα αιθάλης ή θορύβου με τον κίνδυνο εγκεφαλικού και τη σοβαρότητά του. Όλοι αυτοί οι παράγοντες λειτουργούν ως πυροδοτητές εγκεφαλικού.

Αντίθετα, η ύπαρξη αφθονίας χώρων πρασίνου στην ίδια ακτίνα από το σπίτι μειώνει άμεσα τον κίνδυνο εγκεφαλικού. Συγκεκριμένα, έως και 16%. Υπό αυτή την έννοια, «οι άνθρωποι που περιβάλλονται από μεγαλύτερα επίπεδα πρασίνου στον τόπο διαμονής τους προστατεύονται από την εμφάνιση εγκεφαλικού», λέει ο Δρ Avellaneda.

Η έκθεση σε χώρους πρασίνου θεωρείται γενικά ότι έχει ευεργετικά αποτελέσματα μέσω ποικίλων μηχανισμών, όπως η μείωση του στρες, η αυξημένη σωματική δραστηριότητα και η κοινωνική επαφή, ακόμη και η έκθεση σε ένα εμπλουτισμένο μικροβίωμα.

Επανεξέταση των καθορισμένων ορίων ρύπων

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα δεδομένα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητο να αναλογιστούμε τα τρέχοντα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που θεωρούνται ασφαλή. Προς το παρόν, τα όρια που θέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 40 μg/m 3  για το NO 2 , τα οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας μειώνει σε 10 μg/m 3 και 25 μg/m 3  για PM 2,5 , τα οποία ο ΠΟΥ περιορίζει σε 5 μg/m 3.

Επί του παρόντος, δεν έχουν οριστεί επίπεδα για τα σωματίδια αιθάλης. Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα που καταγράφηκαν κατά την περίοδο που αναλύθηκαν ήταν χαμηλότερα, κατά μέσο όρο, από εκείνα που ορίστηκαν από τις ευρωπαϊκές αρχές (17 μg/m 3  για PM 2,5 , 35 μg/m 3  για NO 2  και 2,28 μg/ m 3 για το NO 23  στην περίπτωση αιθάλης).

«Παρά τη συμμόρφωση με τα επίπεδα που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το παράδοξο ότι εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, όπως αυτός που εντοπίσαμε σε αυτήν τη μελέτη, όπου υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ της έκθεσης σε ρύπους στο περιβάλλον μας και ο κίνδυνος να πάθουμε εγκεφαλικό», εξηγεί η Δρ Rosa Maria Vivanco, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ερευνήτρια στο AQuAS και στο IMIM-Hospital del Mar. «Ο κίνδυνος εξακολουθεί να υπάρχει και πρέπει να ληφθούν πολλά περισσότερα μέτρα», λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση στον αστικό πληθυσμό και τη γήρανση του, προσθέτει.

Υπό αυτή την έννοια, ο Δρ Jaume Roquer, επικεφαλής της Νευρολογικής Υπηρεσίας στο Hospital del Mar και συντονιστής της Ομάδας Νευροαγγειακής Έρευνας στο IMIM-Hospital del Mar, επισημαίνει ότι «Αυτή η μελέτη καταδεικνύει τον πραγματικό αντίκτυπο που έχουν οι περιβαλλοντικές πτυχές στην υγεία των ανθρώπων. Λόγω των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της έλλειψης χώρων πρασίνου, του θορύβου κ.λπ., απαιτούνται περισσότερες προσπάθειες και πληθυσμιακές στρατηγικές για να μειωθεί ο αντίκτυπός του. Οι επιβλαβείς επιπτώσεις του είναι μόνιμα και παγκοσμίως καταστροφικές. Πρέπει να προσπαθήσουμε να επιτύχουμε πιο βιώσιμες πόλεις και πόλεις όπου η ζωή δεν σημαίνει αυξημένο κίνδυνο ασθενειών».

Πηγή: IMIM (Ινστιτούτο Ιατρικών Ερευνών Hospital del Mar) .

Διαφήμιση