Αρχική Special Topics Φουκουγιάμα: Η Ρωσία θα ηττηθεί και θα υποχωρήσει ο λαϊκισμός ανά την...

Φουκουγιάμα: Η Ρωσία θα ηττηθεί και θα υποχωρήσει ο λαϊκισμός ανά την υφήλιο

Δυσμενείς εξελίξεις για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει ο Φουκουγιάμα, εκτιμώντας ότι αυτές θα αποτελέσουν τον καταλύτη για αλλαγές σε Ρωσία, αλλά και γι το μέλλον της δημοκρατίας στον πλανήτη.

0
fukuyama
Διαφήμιση

Δυσμενείς εξελίξεις για τον Βλαντίμιρ Πούτιν, προβλέπει ο Φράνσις Φουκουγιάμα, εκτιμώντας ότι αυτές θα αποτελέσουν τον καταλύτη αναφορικά με την παραμονή του στην εξουσία. Προβλέπει αλλαγές στη Ρωσία, αλλά και το μέλλον της δημοκρατίας στον πλανήτη.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συμπληρώνει τρεις εβδομάδες και τα πράγματα εκτιμά ότι δεν εξελίσσονται σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Κρεμλίνου ο συγγραφέας του «Τέλους της Ιστορίας» σε συνέντευξή του στην «Washington Post».

Τα λάθη του Πούτιν

Όπως σημειώνει, ο Πούτιν έκανε τεράστια λάθη, υπερεκτιμώντας από τη μία πλευρά την ισχύ των δυνάμεών του  και ότι ο Πούτιν δεν έχει τους στρατιωτικούς πόρους για να υποτάξει ολόκληρη τη χώρα. Επίσης, ότι υποτίμησε τη βούληση του λαού της να αντισταθεί λυσσαλέα στους Ρώσους εισβολείς.

Μολονότι ο Ρώσος πρόεδρος, στριμωγμένος στη γωνία, κλιμακώνει τις επιθέσεις κατά αμάχων και στρέφεται πλέον και κατά εσωτερικών «πεμπτοφαλαγγιτών» και «προδοτών», ο Φουκουγιάμα αισιοδοξεί ότι η Ρωσία οδεύει προς μια ήττα που θα έχει μακροπρόθεσμες επιρροές στην παγκόσμια ιστορία, οι οποίες θα καταστήσουν εφικτή την «αναγέννηση της ελευθερίας» και της δημοκρατίας ανά την υφήλιο, με αναβίωση του «πνεύματος του 1989».

Η αναφορά του 1989, φυσικά, αφορά το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης. Στο « The End of History and the Last Man », ο Fukuyama υποστήριξε ότι ο δυτικός φιλελευθερισμός είχε θριαμβεύσει έναντι όλων των ιδεολογικών ανταγωνιστών του και θα κατέληγε ως η μοναδική μορφή διακυβέρνησης μακροπρόθεσμα.

Η άνοδος ωστόσο αυταρχικών καθεστώτων σε όλο τον κόσμο οδήγησε ορισμένους να αμφισβητήσουν αυτή τη θέση. Αλλά το επιχείρημα του Φουκουγιάμα είναι πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι με πρώτη ματιά φαίνεται.

Να γιατί θα ηττηθεί ο Πούτιν

«Η Ρωσία», λέει, «δεν διαθέτει αρκετά μεγάλο στρατό για να καταλάβει την Ουκρανία και να τη φέρει σε σημείο που να κάνει τις παραχωρήσεις που η Μόσχα επιζητεί. Πρόκειται για μια χώρα με πληθυσμό άνω των 40.000.000 και ο Πούτιν έχει ήδη αναπτύξει το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του και είναι εξαιρετικά δαπανηρό για τους Ρώσους να συνεχίσουν αυτό το είδος πολιορκίας. Κάθε μέρα χάνουν μεγάλο αριθμό τεθωρακισμένων οχημάτων, ανδρών, προμηθειών. Το ηθικό στον ρωσικό στρατό φαίνεται να είναι εξαιρετικά χαμηλό».

Ο ίδιος προβλέπει ότι δεν αποκλείεται κάποια στιγμή τα πράγματα για τους Ρώσους να εξελιχθούν όπως για τους Γερμανούς με την πολιορκία του Στάλινγκραντ, που αναγκάστηκαν μετά από μήνες να τη λύσουν και να αποχωρήσουν… Αδυνατούν να ανεφοδιάσουν τις δυνάμεις τους και είτε αναγκάζονται να εγκαταλείψουν θέσεις που καταλαμβάνουν ή απλώς καταρρέουν.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Φουκουγιάμα εδώ

Διαφήμιση