Αρχική Καταστροφές Φονικές καταιγίδες στην Αυστραλία – Στρατιωτικά ελικόπτερα διασώζουν εγκλωβισμένους

Φονικές καταιγίδες στην Αυστραλία – Στρατιωτικά ελικόπτερα διασώζουν εγκλωβισμένους

Στρατιωτικά ελικόπτερα μεταφέρουν ανθρώπους από τις στέγες των σπιτιών τους στις πλημμυρισμένες συνοικίες των ανατολικών ακτών της Αυστραλίας.

0
australia
Διαφήμιση

Σφοδρές καταιγίδες έχουν δημιουργήσει σκηνικό χάους στην Αυστραλία βυθίζοντας σε χειμάρρους νερού ακόμα και γέφυρες στις πολιτείες Κουίνσλαντ και στη Νέα Νότια Ουαλία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνοντι από το τέλος της προηγούμεης εβδομάδας, σήμερα κατευθύνονται νοτιότερα, απειλώντας με πλημμυρικά φαινομενα και το Σίδνεϊ.

Συνολικά δέκα άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω των πλημμυρών που έχουν προκληθεί, ενώ περισσότεροι από 150.000 άνθρωποι έχουν λάβει εντολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Στο Σίδνεϊ, μια πόλη με περισσότερους από 5 εκατομμύρια κατοίκους, προβλέπεται να πέσουν περισσότερα από 150 χιλιοστά βροχής μέσα σε διάστημα έξι ωρών σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνήθως, όλο τον Μάρτιο στο Σίδνεϊ καταγράφονται 138 χιλιοστά βροχής.

Ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, πρωτεύουσα της οποίας είναι το Σίδνεϊ, ο Ντόμινικ Πέροτετ, χαρακτήρισε τα ακραία καιρικά φαινόμενα «γεγονός που σημειώνεται ο μία φορά στα χίλια χρόνια» και πρόσθεσε ότι τα σωστικά συνεργεία έχουν λάβει μέχρι στιγμής 6.000 κλήσεις για βοήθεια.

Εκατοντάδες άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους στην πόλη Λάισμορ στο βόρειο τμήμα της Νέας Νότιας Ουαλίας, που είναι αντιμέτωπη με τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της, ενώ υπήρχαν αναφορές γα ανθρώπους που πέρασαν τη νύκτα στις στέγες των σπιτιών τους.

Ο δήμαρχος του Λάισμορ, ο Στιβ Κριγκ, δήλωσε στο Channel Seven ότι εννέα άνθρωποι αγνοούνται, ενώ πρέπει να πραγματοποιηθούν ακόμη 400 διασώσεις.

Περίπου 50 άνθρωποι διασώθηκαν αφού εγκλωβίστηκαν σε γέφυρα στη διάρκεια της νύκτας, όταν οι δύο άκρες της βυθίστηκαν κάτω από το νερό, επεσήμαναν οι αρχές.

Στις ανατολικές ακτές της Αυστραλίας κυριάρχησε το καλοκαίρι το κλιματικό φαινόμενο Λα Νίνια, το οποίο συνδέεται με ισχυρές βροχοπτώσεις, για δεύτερη συνεχή χρονιά.

 

Σε αρκετές περιοχές έχει σημειωθεί ρεκόρ βροχοπτώσεων τον Φεβρουάριο, καθώς σε κάποιες το ύψος βροχής που έπεσε σε μία ημέρα ισοδυναμούσε με αυτό που κανονικά καταγράφεται σε έναν μήνα.

 

Τον μεγαλύτερο όγκο νερού δέχτηκε το Μπρίσμπεϊν, η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, που υπολογίζεται στο 80% των ετήσιων βροχοπτώσεων, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της πολιτείας Αναστάσια Παλατσούκ.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΕισβολή στην Ουκρανία: Θα πατούσε ο Πούτιν το κουμπί της πυρηνικής ενέργειας;
Επόμενο άρθροΡωσικό κομβόι μήκους 60 χιλιομέτρων θέτει σε πολιορκία την Ουκρανική πρωτεύουσα