Αρχική Ελλάδα Επίδομα βενζίνης με μετρητά ή κουπόνι; – Οι αιτήσεις ηλεκτρονικά

Επίδομα βενζίνης με μετρητά ή κουπόνι; – Οι αιτήσεις ηλεκτρονικά

Το σχέδιο στο οποίο φέρεται ότι έχει καταλήξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναφέρει πως οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν αίτηση σε ειδική πλατφόρμα η οποία θα δημιουργηθεί, στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης.

0
kaysima autokinitou
(EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΙΡΕΤΑΚΗΣ)
Διαφήμιση

Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, στα πρότυπα του επιδόματος θέρμανσης, θα γίνεται η στήριξη πολιτών με επιδότηση για την προμήθεια καυσίμων κίνησης, με το ύψος του να διαμορφώνεται σε συνάρτηση με το μηνιαίο εσόδημα των πολιτών.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου επισημαίνουν πως δεν πρόκειται για οριζόντιο μέτρο. Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες διευκρινίζεται ότι οι δικαιούχοι θα μπαίνουν στη νέα πλατφόρμα με το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού και θα δηλώνουν τις αποδείξεις των καυσίμων που έχουν αγοράσει.

Όπως δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, επί του παρόντος γίνονται οι τελικές εργασίες για την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, όπου θα καταχωρίζονται τα δεδομένα αγοράς των καυσίμων από δικαιούχους, ώστε να προκύπτει το ύψος της επιδότησης.

Το πιθανότερο το πρωί της Πέμπτης θα γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις για το πακέτο στήριξης που δρομολογεί η κυβέρνηση από τους αρμόδιους υπουργούς.

Μέτρα και για τη μεσαία τάξη

Βενζίνη

Αρχής γενομένης από τη βενζίνη, το βασικό σενάριο που μοιάζει «κλειδωμένο» είναι ο μηχανισμός «επιστροφής» μέρους του κόστους του καυσίμου. Με βάση τα δεδομένα ως αργά το βράδυ, η επιδότηση θα κινείται στην περιοχή των 15 λεπτών ανά λίτρο, με ένα μικρό παράθυρο «θετικής» έκπληξης, αν και φαίνεται ότι τα πιο αισιόδοξα σενάρια δεν προχωρούν.

Κεντρική ιδέα είναι οι καταναλωτές να πληρώνουν το συνολικό ποσό στο πρατήριο και με την απόδειξη να μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα δρομολογηθεί, προκειμένου να λάβουν το ποσό που θα δικαιούνται ως επιστροφή και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το μέτρο δεν θα είναι περιοριστικά, αντίθετα θα πιάνουν και τη μεσαία τάξη. Μπορεί να μιλάμε ακόμα και για πολίτες με εισόδημα στην περιοχή των 15-20.000 ευρώ, ανάλογα και με την οικογενειακή κατάσταση, ενώ το όριο θα προσαυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Ρεύμα και φυσικό αέριο

Δεύτερη σημαντική επιδότηση θα είναι αυτή για το ρεύμα και το φυσικό αέριο, η οποία θα αφορά πλέον τον Απρίλιο, μιας και για τον Μάρτιο θα συνεχιστεί με τα δεδομένα του Φεβρουαρίου. Η επιδότηση για τα νοικοκυριά, από 39 ευρώ για ένα νοικοκυριό σήμερα, θα πάει πάνω από τα 50, στην περιοχή των 52-53 ευρώ.

Όσο για τις επιχειρήσεις, από τα σημερινά 65 ευρώ, ήτοι το 50% της αύξησης, η επιδότηση θα είναι και εδώ ενισχυμένη αξιοσημείωτα, με το υπουργείο Ενέργειας να έχει στα σκαριά αύξηση στην περιοχή του 70-75%.

 

«Επιταγή ακρίβειας» για ευάλωτα νοικοκυριά

Η «επιταγή ακρίβειας» υπολογίζεται τουλάχιστον στα 250 ευρώ, αλλά μπορεί να φτάσει και τα 300, με δεδομένη την κυβερνητική προσπάθεια να εξαντλήσει τα περιθώρια στήριξης.

Κύριοι αποδέκτες θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι δικαιούχοι των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, μεταξύ των οποίων και οι πάνω από 200.000 πολίτες που στηρίζονται από το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

 

Εκτακτο επίδομα Πάσχα

Το πακέτο» των μέτρων αναμένεται να συμπληρωθεί από το έκτακτο επίδομα που θα δοθεί τη Μεγάλη Εβδομάδα και θα προβλέπει ένα εφάπαξ ποσό, το οποίο εκτιμάται ότι θα διανεμηθεί σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Το πιο πιθανό είναι οι τελικοί δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος, που δεν θα ξεπερνά τα 300 ευρώ, να είναι όσοι έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση τα Χριστούγεννα.

 

Διαφήμιση