Αρχική Υγεία - Διατροφή Κραυγή αγωνίας του ΟΗΕ για αντιμετώπιση του λιμού στην εμπόλεμη Υεμένη

Κραυγή αγωνίας του ΟΗΕ για αντιμετώπιση του λιμού στην εμπόλεμη Υεμένη

Έκκληση για την αντιμετώπιση της δύσκολα διαχειρίσιμης επισιτιστικής κρίσης στην εμπόλεμη Υεμένη απευθύνει ο ΟΗΕ, η οποία επιδεινώθηκε με τον πόλεμο της Ουκρανίας και την έλλειψη σιτηρών.

0
yemen
Διαφήμιση

«Η Υεμένη βρίσκεται σε μια σοβαρή ανθρωπιστική κρίση. Προτρέπω τους δωρητές και όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς να ενθαρρύνουν τις προσπάθειες βοήθειας με επαρκή χρηματοδότηση, πρόσβαση και άλλη υποστήριξη», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, προαναγγέλλοντας τις ανοικτές εργασίες συνεδρίου ευαισθητοποίησης κι εξεύρεσης πόρων.

Συνεπικουρούμενος από τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις και Συντονιστή Έκτακτης Ανάγκης, Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος δήλωσε, «Καθώς οι συγκρούσεις συνεχίζονται για έβδομο χρόνο, εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να υποφέρουν στην Υεμένη.

Χρειαζόμαστε επείγουσα υποστήριξη για να συνεχίσουμε το έργο μας και να σώσουμε ζωές. Αλλά πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε τους υποκείμενους παράγοντες της κρίσης. Αυτό θα βοηθήσει να γίνουν οι άνθρωποι λιγότερο ευάλωτοι, να ενισχυθεί η ικανότητά τους να αντέχουν τους «κραδασμούς» του πολέμου με ελπίδα για το μέλλον» δήλωσε, ζητώντας από τους δωρητές να αποδεσμεύσουν σχεδόν 4,3 δισεκ. δολάρι» προκειμένου να βοηθηθούν 17,2 εκατομμύρια άνθρωποι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον λιμό.

Το ιστορικό των συγκρούσεων

Επτά χρόνια συγκρούσεων και οικονομικής κατάρρευσης της χώρας, έχουν ουσιαστικά εξαντλήσει την ικανότητα αξιοπρεπούς επιβίωσης των ανθρώπων.

Περισσότεροι από 23 εκατομμύρια άνθρωποι στην Υεμένη είναι αντιμέτωποι με τον λιμό, ασθένειες και άλλους θανάσιμους κινδύνους. Ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά 13% σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Οι βασικές υπηρεσίες και η οικονομία της χώρας καταρρέουν, ενώ οι οργανώσεις αρωγής έχουν ήδη αναγκαστεί να περιορίσουν ή να αναστείλουν την παροχή επισιτιστικής βοήθειας και κάθε άλλης ζωτικής σημασίας βοήθεια, λόγω της έλλειψης πόρων.

Ο ΟΗΕ συγκέντρωσε το 2020 λίγα περισσότερα από τα μισά από τα 3,4 δισ. δολάρια που χρειαζόταν, ενώ πέρυσι οι δωρητές του προσέφεραν 2,3 δισ. δολάρια.

 

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αν δεν λάβει νέα χρηματοδότηση θα επικρατήσει στην Υεμένη επισιτιστική ανασφάλεια και ακολούθως λιμός.

«Σήμερα ελπίζουμε να συγκεντρώσουμε τους απαραίτητους πόρους για να αναζωογονήσουμε την αλυσίδα ανεφοδιασμού τροφίμων, να εφοδιάσουμε τα κέντρα υγείας, να προσφέρουμε κατάλυμα στους εκτοπισμένους και να δηλώσουμε στους κατοίκους της Υεμένης ότι δεν τους ξεχνάμε», τόνισε ο Γκρίφιθς.

Αν δεν υπάρξει άμεση παροχή χρημάτων, σχεδόν 4 εκατομμύρια άνθρωποι
δεν θα έχουν πλέον πόσιμο νερό.

 

Εξάλλου σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 161.000 άνθρωποι θα είναι αντιμέτωποι σύντομα «με καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια», ενώ «συνολικά 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται ένα βήμα από αυτό το τελικό στάδιο της ανθρωπιστικής κρίσης».

Σχεδόν τα 3/4 του πληθυσμού της χώρας θα έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια το 2022, προειδοποίησε ο Γκρίφιθς.

«Αυτό το ποσοστό μας κάνει να λέμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη είναι μεταξύ των χειρότερων στον κόσμο», τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί λόγω της αβεβαιότητας που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, εξαιτίας του οποίου έχουν αυξηθεί οι τιμές των σιτηρών.

 

Σύμφωνα με τον Γκρίφιθς, περίπου το ένα τρίτο του σιταριού που χρησιμοποιείται στην Υεμένη προέρχεται από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Οι άνευ προηγουμένου ελλείψεις χρηματοδότησης ανάγκασαν τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να περικόψουν τη βοήθεια τις τελευταίες εβδομάδες, όπως τρόφιμα, καθαρό νερό, υγειονομική περίθαλψη και προστασία.

Η εκδήλωση ενδιαφέροντος για ενίσχυση της ανθρωπιστικής βοήθειας που οργανώνει ο ΟΗΕ, θα αποτελέσει μια κρίσιμη ευκαιρία για τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει τη συνεχή δέσμευσή της στον λαό της Υεμένης.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σήμερα Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022, σε συνδιοργάνωση των Ηνωμένων Εθνών και τις κυβερνήσεις της Σουηδίας και της Ελβετίας. Οι γλώσσες εργασίας για την εκδήλωσηθα είναι τα αραβικά και τα αγγλικά.

The @UN Special Envoy for #Yemen, Hans Grundberg, will brief the Security Council on the situation in Yemen today, 15 March 2022, at 10:00 (EST)/17:00 (Yemen)/ 17:00 (Jordan Time). Follow the briefing live at: https://t.co/Mm7rr8PxdT pic.twitter.com/dNy27ztkpO

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Υεμένη, Χανς Γκρούντμπεργκ, ενημερώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις τελευταίες εξελίξεις στην Υεμένη και τις ειρηνευτικές προσπάθειές του. Δείτε ζωντανά παρακάτω

Διαφήμιση