Αρχική Special Topics Ένας πρώτος απολογισμός του πολέμου στην Ουκρανία… πόλη προς πόλη

Ένας πρώτος απολογισμός του πολέμου στην Ουκρανία… πόλη προς πόλη

Η Οδησσός, το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας, προετοιμάζεται για σφοδρή ρωσική επίθεση, ακόμα και μέσα στην ημέρα, μετά την εμφάνιση δώδεκα πολεμικών πλοίων  κοντά στην Κριμαία.

0
Kievo
Διαφήμιση

Η Ρωσία κατέλαβε την πρώτη μεγάλη πόλη στην Ουκρανία μετά από μια εβδομάδα μαχών. Πλέον η Χερσώνα, μια περιφερειακή πρωτεύουσα 300.000 κατοίκων στη Μαύρη Θάλασσα, βρίσκεται υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Πούτιν, αν και σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου «δεν είναι ξεκάθαρο εάν οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αποσυρθεί πλήρως. Η κατάσταση είναι «ασαφής».

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τη ρωσική εισβολή. Ενώ, η Μόσχα παραδέχεται ότι 498 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στην Ουκρανία, κάτι που ευρέως θεωρείται ότι είναι ένα υποτιμημένο νούμερο αλλά εξακολουθεί να αποτελεί ρεκόρ για τη μετασοβιετική Ρωσία.

Εάν η Χερσώνα βρίσκεται υπό πλήρη ρωσικό έλεγχο, τότε η Οδησσός το κύριο λιμάνι της Ουκρανίας και κύρια της ναυτική βάση, θα δεχτεί άμεσα επίθεση. Ήδη, αμφίβια αποβατικά πλοία εθεάθησαν να σχηματίζονται στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κριμαίας το πρωί της Πέμπτης, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν ότι μια μεγάλη επίθεση από τη θάλασσα θα μπορούσε να συμβεί αργότερα μέσα στην ημέρα.

Εν τω μεταξύ, το Κίεβο και το Χάρκοβο, οι δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, παρέμειναν υπό σφοδρή πολιορκία βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια της νύχτας με πυραύλους να χτυπούν περιοχές αμάχων -συμπεριλαμβανομένου ενός σιδηροδρομικού σταθμού στην ουκρανική πρωτεύουσα που χρησιμοποιείται για την εκκένωση των ανθρώπων από την πόλη και ως καταφύγιο για όσους δεν μπορούν ή έχουν επιλέξει να μην φύγουν.

Οι απώλειες αμάχων

Το Τσέρνιχιβ, στα βορειοδυτικά, και η Μαριούπολη, στο νότο, παραμένουν επίσης υπό ουκρανικό έλεγχο, παρά το γεγονός ότι περικυκλώνονται πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις και υφίστανται σφοδρούς βομβαρδισμούς. Ο δήμαρχος της Μαριούπολης δήλωσε την Πέμπτη ότι τα πυρά του ρωσικού πυροβολικού ήταν τόσο έντονα που δεν μπορούν καν να απομακρύνουν τραυματίες από τους δρόμους.

Ο Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τους Ρώσους ότι «έκαναν τα πάντα για να εμποδίσουν την έξοδο αμάχων», συμπεριλαμβανομένης της ανατίναξης των τρένων της πόλης, αφήνοντας τους ανθρώπους αποκλεισμένους πριν ανοίξει πυρ το πυροβολικό.

Ωστόσο, οι εκκενώσεις συνεχίστηκαν αλλού, με τον ΟΗΕ να υπολογίζει ότι 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν πλέον εγκαταλείψει την Ουκρανία σε γειτονικές χώρες.

Η Ουκρανία υπολογίζει ότι 2.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στις μάχες. Ο ΟΗΕ έχει επιβεβαιώσει 227 από αυτούς, αλλά είπε ότι ο πραγματικός απολογισμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος. Οι εισαγγελείς εγκλημάτων πολέμου έχουν ανοίξει τις έρευνες  για τους θανάτους.

Οι διαπραγματεύσεις

Διαπραγματευτές τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσία πρόκειται να συναντηθούν στα σύνορα με τη Λευκορωσία σήμερα, για δεύτερο γύρο συνομιλιών, αφού η αρχική σύνοδος κορυφής τη Δευτέρα δεν πέτυχε να δώσει κανένα αποτέλεσμα.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ουκρανός πρόεδρος, απηύθυνε μια τηλεδιάσκεψη προς το έθνος τα ξημερώματα της Πέμπτης, δίνοντας μια αισιόδοξη αξιολόγηση του πολέμου και καλώντας τους Ουκρανούς να συνεχίσουν την αντίσταση.

«Είμαστε ένας λαός που σε μια εβδομάδα κατέστρεψε τα σχέδια του εχθρού», είπε στο βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Δεν θα έχουν ησυχία εδώ. Δεν θα έχουν φαγητό. Δεν θα έχουν εδώ ούτε μια ήσυχη στιγμή ».

Ο Ζελένσκι δεν σχολίασε εάν οι Ρώσοι έχουν καταλάβει πολλές πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της Χερσώνας. «Όπου κι αν βρίσκονται, αυτό θα είναι προσωρινό. Θα τους διώξουμε», είπε.

Είπε ότι οι μάχες επηρεάζουν το ηθικό των Ρώσων στρατιωτών, οι οποίοι «πηγαίνουν στα παντοπωλεία και προσπαθούν να βρουν κάτι να φάνε». Και πρόσθεσε: «Αυτοί δεν είναι πολεμιστές μιας υπερδύναμης. Πρόκειται για μπερδεμένα παιδιά που έχουν χρησιμοποιηθεί», ενώ δίνει τον απολογισμό των νεκρών σε 9.000 Ρώσους στρατιώτες. Οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ο απολογισμός είναι στην πραγματικότητα περίπου 6.000. Η Μόσχα έχει παραδεχτεί μόνο 500 θανάτους.

Την εκτίμησή του για τη ρωσική επίθεση συμμερίστηκαν αρκετοί αμυντικοί αναλυτές των ΗΠΑ, οι οποίοι είπαν ότι η εκστρατεία είχε κακοδιαχειριστεί, υποτροφοδοτηθεί, ήταν  αναποτελεσματική και ανάγκασε τη Μόσχα να υποστεί πολύ μεγαλύτερες απώλειες τις πρώτες ημέρες των μαχών από ό,τι αναμενόταν.

Ο πόλεμος της Ουκρανίας: Πόλη με πόλη

Κίεβο : Τέσσερις μεγάλες ρουκέτες έπληξαν την ουκρανική πρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης μιας που έπληξε έναν σιδηροδρομικό σταθμό που χρησιμοποιήθηκε για την εκκένωση αμάχων, ενώ άλλες έπληξαν τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Η Ουκρανία ισχυρίστηκε ότι κατέρριψε ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος πάνω από το Irpin, μια δορυφορική πόλη του Κιέβου που έχει δεχθεί σφοδρή επίθεση, τα ξημερώματα της Πέμπτης

Το Χάρκοβο, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Ουκρανία συνεχίζει να βομβαρδίζεται, με φωτογραφίες ήδη να κυκλοφορορούν και να δείχνουν κατεστραμμένα κτίρια κατοικιών και ερείπια.

Το Ίζιαμ, μια πόλη 70 μίλια νότια του Χάρκοβο προς το Ντόνετσκ, δέχτηκε επίσης σφοδρό βομβαρδισμό με εκρήξεις που φωτίζουν τον νυχτερινό ουρανό

Το Τσέρνιχιβ, βορειοδυτικά του Κιέβου,  έγινε τόπος σκληρών μαχών με τα ρωσικά στρατεύματα από τις πρώτες ημέρες της εισβολής. Παρά το γεγονός ότι η πόλη είναι περικυκλωμένη και υπό σφοδρό βομβαρδισμό, η πόλη παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο

Στην Μαριούπολη,  ο σφοδρός ρωσικός βομβαρδισμός που άρχισε να στοχεύει την πόλη την Τετάρτη συνεχίζεται και την Πέμπτη, με τον δήμαρχο να λέει ότι ο βομβαρδισμός είναι τόσο σφοδρός που οι γιατροί δεν μπορούν να βγουν στους δρόμους για να σώσουν τους νεκρούς και τους τραυματίες. Παρά τις επιθέσεις, η πόλη παραμένει στα χέρια της Ουκρανίας

Η Χερσώνα, καταλήφθηκε από τις ρωσικές δυνάμεις, ωστόσο, το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε την Πέμπτη το πρωί ότι η στρατιωτική κατάσταση είναι ακόμα «ασαφής», υποδηλώνοντας ότι η Ρωσία μπορεί να μην έχει τον πλήρη έλεγχο

Στη Ζαπορίνια οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη και το πυρηνικό εργοστάσιό της, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Άμαχοι έστησαν οδοφράγματα γύρω από το εργοστάσιο για να το υπερασπιστούν, με τον δήμαρχο της πόλης να λέει ότι το ένα δέχτηκε πυρά από ρωσικά στρατεύματα την Τετάρτη, αφήνοντας δύο ανθρώπους να τραυματιστούν

Η Οδησσός, το λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας και κύρια ναυτική βάση της Ουκρανίας, προετοιμάζεται για μια ρωσική επίθεση μετά την εμφάνιση δώδεκα πολεμικών πλοίων  κοντά στην Κριμαία.

Ο δήμαρχος είπε ότι τα μαχητικά αεροσκάφη φαίνεται να δοκιμάζουν την αντιαεροπορική τους άμυνα πετώντας ακριβώς πάνω από τους κατοίκους που  προετοιμάζουν αυτοσχέδιες άμυνες από τα συντρίμμια του σιδηρόδρομου και βάζουν νάρκες στην παραλία.

Tα σημεία όπου μαίνονται οι μάχεςxartis war

Διαφήμιση