Αρχική Special Topics Πόσο πραγματικά απομονωμένος είναι ο Πούτιν – Η δυναμική των συμμάχων του

Πόσο πραγματικά απομονωμένος είναι ο Πούτιν – Η δυναμική των συμμάχων του

Ο Ρώσος πρόεδρος διατήρησε την υποστήριξη της γνωστής συμμαχίας των τεσσάτων χωρών που ψήφισαν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ , μαζί με την Ρωσία, κατά του ψηφίσματος αλληλεγγύης στην Ουκρανία. 

0
ΟΗΕ
Διαφήμιση

Η Ρωσία έχει αποδοκιμαστεί έντονα από τον ΟΗΕ για την άγρια ​​εισβολή του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία ζητά την άμεση απομάκρυνση των στρατευμάτων του. Σε μια έκτακτη συνεδρίαση, 141 χώρες τάχθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας, δείχνοντας την αλληλεγγύη τους στον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.Ενώ 35 χώρες απείχαν.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος διατήρησε την υποστήριξη της γνωστής συμμαχίας των τεσσάτων χωρών που ψήφισαν, μαζί με την Ρωσία, κατά του ψηφίσματος αλληλεγγύης στην Ουκρανία.

Τα αντιδημοκρατικά καθεστώτα της Βόρειας Κορέας, της Λευκορωσίας, της Ερυθραίας και της Συρίας, καθένα από τα οποία διοικείται από δικτάτορες που κατηγορούνται για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή και εγκλήματα πολέμου, υποστήριξαν τον Πούτιν.

Κάποιες άλλες χώρες συνέχισαν να βαδίζουν σε τεντωμένο διπλωματικό σκοινί απέχοντας ή αρνούμενοι να ψηφίσουν, λόγω του φόβου ότι θα διαταράξουν τις σχέσεις με τη Ρωσία.

Μεταξύ αυτών, η Κίνα, η Ινδία και το Πακιστάν αρνήθηκαν να καταδικάσουν τον Πούτιν προκειμένου να διατηρήσουν τους ζωτικούς εμπορικούς δεσμούς τους με το έθνος που αντιμετωπίζει τώρα σοβαρές κυρώσεις.

Η Κίνα, η οποία έχει δικές της εδαφικές φιλοδοξίες στην Ταϊβάν, δήλωσε ότι θέλει να μεσολαβήσει για την ειρήνη και κατηγόρησε το ΝΑΤΟ ότι προκαλεί τη Ρωσία μέσω της ανατολικής επέκτασης που επιδιώκει, ενώ ταυτόχρονα «εκφράζει τη λύπη της για το ξέσπασμα της σύγκρουσης».

Άλλοι, όπως η Βενεζουέλα, που υποστήριξαν τον Πούτιν καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής, δεν μπόρεσε να δείξει την υποστήριξή τους αφού έχασε τα δικαιώματα ψήφου στον ΟΗΕ λόγω απλήρωτων τελών.

Αλλά η ψηφοφορία αποκαλύπτει ξεκάθαρα τα συμφέροντα των εθνών, που βάζουν τους δικούς τους οικονομικούς δεσμούς πάνω από την ασφάλεια των Ουκρανών, ενόψει του σφοδρού βομβαρδισμού από τη Ρωσία.

OHE

Οι υποστηρικτές του Πούτιν

Λευκορωσία

Οι γειτονικές χώρες της Λευκορωσίας και της Ρωσίας μοιράζονται περισσότερα από χερσαία σύνορα. Τα πρώην σοβιετικά έθνη έχουν σημαντικούς οικονομικούς και πολιτικούς δεσμούς, με τη Ρωσία να αντιπροσωπεύει το 48% του εξωτερικού εμπορίου της Λευκορωσίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Αλεξάντερ Λουκασένκο είναι στενοί σύμμαχοι, με τη Λευκορωσία να αποτελεί πλέον στόχο κυρώσεων για τον ρόλο της στον πόλεμο από τη Βρετανία και την ΕΕ.

Οι κυρώσεις θα πλήξουν «ορισμένους οικονομικούς τομείς, και ιδιαίτερα την ξυλεία, τον χάλυβα και την ποτάσα», ανέφερε η ΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Συρία

Ο Μπασάρ αλ Άσαντ επαίνεσε τον Πούτιν για την εισβολή του στην Ουκρανία και κατήγγειλε τη δυτική «υστερία» για τις ενέργειες της Ρωσίας. Ο Σύρος ηγέτης, που ο ίδιος έχει κατηγορηθεί για εγκλήματα πολέμου για χρήση χημικών όπλων, τα οποία αρνήθηκε ο Πούτιν, είπε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία είναι «μια διόρθωση της ιστορίας και αποκατάσταση της ισορροπίας που χάθηκε στον κόσμο μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης».

«Η Συρία στέκεται στο πλευρό της Ρωσικής Ομοσπονδίας με βάση την πεποίθησή της ότι η θέση της είναι σωστή και επειδή η αντιμετώπιση του επεκτατισμού του ΝΑΤΟ είναι δικαίωμα της Ρωσίας»δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Ρωσία και η Συρία είχαν ισχυρές σχέσεις επί Σοβιετικής Ένωσης που στο παρελθόν υποστήριζε την ανεξαρτησία της Συρίας. Η συμμαχία ενισχύθηκε μεταξύ των δύο ηγετών όταν ο Πούτιν μπήκε στον συριακό εμφύλιο για να υποστηρίξει τη δικτατορία.

Βόρεια Κορέα

Η Βόρεια Κορέα έσπασε τη σιωπή της για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τη Δευτέρα, κατηγορώντας την «ηγεμονική πολιτική» και την «υψηλά χέρια» των ΗΠΑ και της Δύσης.

Στην πρώτη του επίσημη δήλωση για την επίθεση της Ρωσίας, το υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι η Δύση είναι ένοχη για «κατάχρηση εξουσίας».

«Η βασική αιτία της κρίσης στην Ουκρανία βρίσκεται εξ ολοκλήρου στην ηγεμονική πολιτική των ΗΠΑ και της Δύσης, οι οποίες επιβάλλουν τον εαυτό τους με υψηλούς χειρισμούς και κατάχρηση εξουσίας εναντίον άλλων χωρών», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων του Βορρά KCNA, επικαλούμενο ένα στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών.

Η Βόρεια Κορέα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της ότι «αγνοούν τις εύλογες και νόμιμες απαιτήσεις της Ρωσίας».

«Συστηματικά υπονομεύουν το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφάλειας επιδιώκοντας την επέκταση του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου προς τα ανατολικά, συμπεριλαμβανομένης της κατάφωρης ανάπτυξης οπλικών συστημάτων επίθεσης», ανέφερε το KCNA.

Ερυθραία

Το έθνος της Ανατολικής Αφρικής είναι ένα μονοκομματικό κράτος που κυβερνάται από τον Isias Afwerki, ο οποίος δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ εκλογές από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 1993.

Η Ρωσία έχει δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στη χώρα του Κέρας της Αφρικής για να αποκτήσει μεγαλύτερη βάση στην ήπειρο.

Ο δείκτης τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατατάσσει τη χώρα τακτικά μεταξύ των χαμηλότερων στον κόσμο, χωρίς ουσιαστική ελευθερία του Τύπου και 10.000 πολιτικούς κρατούμενους φυλακισμένους και βασανισμένους.

Η Ερυθραία έχει γίνει στόχος διεθνών κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας όπλων και στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά η Ρωσία έχει αντιταχθεί πολλάκις στα μέτρα.

Η συνεργασία είναι αμοιβαία επωφελής, με τη Ρωσία να θέλει να χρησιμοποιήσει τα στρατηγικά λιμάνια στην Ερυθρά Θάλασσα, και η Ερυθραία να κερδίζει την υποστήριξη μιας παγκόσμιας υπερδύναμης μετά από δεκαετίες απομονωτισμού.

Βενεζουέλα

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο ηγέτης της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο προσέφερε «ισχυρή υποστήριξη» στον Πούτιν την Τρίτη. Το αυταρχικό ζευγάρι συζήτησε την σύσφιξη των στρατηγικών εταιρικών σχέσεων που διατηρούν, σε τηλεφωνική επικοινωνία, με τον Μαδούρο να καταγγέλει «τα διεστραμμένα σχέδια που επιδιώκουν να πλήξουν τη Ρωσία στρατιωτικά και στρατηγικά».

«Η Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας εκφράζει την ανησυχία της για την επιδείνωση της κρίσης στην Ουκρανία και λυπάται για την κοροϊδία και την παραβίαση των συμφωνιών του Μινσκ από την πλευρά του ΝΑΤΟ, την οποία ενθαρρύνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αναφέρεται σε ανακοίνωση της χώρας.

Όμως την Τετάρτη, η χώρα δεν μπόρεσε να ψηφίσει υπέρ του Πούτιν στον ΟΗΕ επειδή είχε χάσει το δικαίωμα ψήφου λόγω απλήρωτων τελών.

Σημειώνεται ότι η Βενεζουέλα είναι ο σημαντικότερος εμπορικός σύμμαχος της Ρωσίας στη Λατινική Αμερική. Οι σχέσεις των δύο χωρών δημιουργήθηκαν από εποχής Σοβιετικής Ένωσης, και συνεχίστηκαν υπό τον Ούγκο Τσάβες, ο οποίος αγόρασε όπλα αξίας δισεκατομμυρίων λιρών από τον σύμμαχό του.

Κατά τη διάρκεια της τρέχουσας προεδρικής κρίσης στη Βενεζουέλα, ο Πούτιν υποσχέθηκε την υποστήριξή του στον Μαδούρο και αναγνώρισε τις εκλογικές του νίκες, τις οποίες άλλοι έκριναν δόλιες.

OHE1
Πίνακας Ψηφοφορίας – ΟΗΕ

«Ουδέτεροι» ή οι λεγόμενοι σύμμαχοι

Κίνα

Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ήταν μία από τις ελάχιστες χώρες που αποφάσισαν να απόσχουν από την ψηφοφορία επί ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδίκαζε την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Την ίδια κίνηση έκανε και την Τετάρτη, συνεχίζοντας την εξισορροπητική της στάση προκειμένου να διατηρήσει τους διπλωματικούς της δεσμούς.

Η Κίνα μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να χαρακτηρίσει τη δράση της Ρωσίας στην Ουκρανία «εισβολή» ή να επικρίνει το Κρεμλίνο παρά τις εντεινόμενες επιθέσεις από τον στρατό του Πούτιν.

Το Πεκίνο έριξε ένα ακόμα «σωσίβιο»» στη Μόσχα, άροντας τους περιορισμούς στις εισαγωγές σιταριού σε μια οικονομική ώθηση στη Μόσχα, παρά τις σαρωτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τη Δύση σε μια προσπάθεια να σταματήσει ο πόλεμος.

Περίπου το 30% του πετρελαίου και του φυσικού αερίου που παράγονται στη Ρωσία πωλούνται τώρα στην Κίνα.

Ο Πούτιν βασίζεται στους δεσμούς του με τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ για να τον σώσει από τις ολοένα και πιο σκληρές κυρώσεις που επιβάλλονται στη Μόσχα από τα δυτικά έθνη καθώς η εισβολή κλιμακώνεται.

Ινδία

Η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι προσπάθησε επίσης να κρατήσει εξισορροπιστική στάση και απείχε και στα δύο ψηφίσματα του ΟΗΕ. 

Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει ρητά τις ενέργειες της Ρωσίας ούτε τις χαρακτήρισε εισβολή, ούτε εξέφρασε την υποστήριξή της στον Πούτιν, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ και η Ουκρανία να «κάνουν το σωστό».

Η Ρωσία εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων της Ινδίας και τα δύο τεράστια έθνη ήταν κοντά κατά τη σοβιετική εποχή. Ο Πούτιν προμηθεύει το 49% των όπλων της Ινδίας, αν και αυτό έχει μειωθεί από 70% τα τελευταία χρόνια λόγω της στροφής των Ινδών στην εγχώρια κατασκευή.

Η Ρωσία παρέχει επίσης το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Ινδία, ενισχύοντας την άμυνά της έναντι της Κίνας και του Πακιστάν, εν μέσω των συνοριακών διαφορών τους.

Η Ινδία έχει επίσης  και δεν θέλει να κρατήσει μια στάση που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ευημερία της, αντί να προτιμά να κρατήσει ανοιχτούς όλους τους διπλωματικούς διαύλους.

Ο Μόντι μίλησε με την Ουκρανία, αφού 20.000 Ινδοί φοιτούν εκεί, αλλά μόνο για να εκφράσει την ανησυχία του για τη βία, καθώς προσπαθεί να αποφύγει να παρασυρθεί σε διεθνή διαμάχη.

Κούβα

Όπως και η Βενεζουέλα, η Κούβα έχει ορκιστεί πίστη στη Ρωσία και έχει κατηγορήσει τις ΗΠΑ και τη Δύση, αλλά επέλεξε να απόσχει κατά την ψηφοφορία του ΟΗΕ.

Το έθνος έχει επικρίνει τις ΗΠΑ ότι ενθαρρύνουν «την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορα της Ρωσικής Ομοσπονδίας». Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε: «Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απειλεί τη Ρωσία εδώ και εβδομάδες και χειραγωγεί τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τους κινδύνους μιας «επικείμενης μαζικής εισβολής» στην Ουκρανία.

Η Κούβα και η Ρωσία είχαν στενές σχέσεις από τη Σοβιετική Ένωση, όταν οι βαλλιστικοί πύραυλοι τοποθετήθηκαν εκεί από τον Nikita Khrushchev.

Μετά την κουβανική επανάσταση του 1959 υπό τον Φιντέλ Κάστρο, η νέα μαρξιστική-λενινιστική κυβέρνηση επιδίωξε μια στενή συμμαχία με τους Σοβιετικούς. Οι κυρώσεις και τα εμπάργκο που προέκυψαν από τις ΗΠΑ οδήγησαν την Κούβα περαιτέρω στη σοβιετική σφαίρα και οι χώρες διατήρησαν τις ισχυρές τους σχέσεις μετά την κατάρρευση της υπερδύναμης.

Η Κούβα αναγνώρισε επίσης την Κριμαία ως μέρος της Ρωσίας κατά την προσάρτηση του 2014.

Πακιστάν

Το Πακιστάν εξέφρασε ανησυχία για την εισβολή, αλλά δεν την καταδίκασε και παρέμεινε ουδέτερο στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

Κορυφαίοι διπλωμάτες από 22 χώρες κάλεσαν από κοινού την κυβέρνηση του Πακιστάν να υποστηρίξει το νέο ψήφισμα, αλλά ο Χαν αρνήθηκε.

Κεντρική Ασία

Τα έθνη του Καζακστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Τατζικιστάν, του Τουρκμενιστάν, της Αρμενίας και της Κιργιζίας προσπάθησαν να παραμείνουν εκτός της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Οι χώρες διατηρούν στρατηγικές συνεργασίες με τη Ρωσία, αλλά καμία από τις κυβερνήσεις τους δεν έχει μιλήσει υπέρ της εισβολής.

Ορισμένες από τις χώρες είναι μέλη της στρατιωτικής συμμαχίας του Οργανισμού Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας με τη Ρωσία, αλλά έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αρνηθούν να στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία.

Το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν αρνήθηκαν να ψηφίσουν την Τετάρτη, ενώ οι άλλες χώρες απείχαν.

Μάλι και Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

Η παρουσία της ομάδας μισθοφόρων Wagner στην Αφρική έχει οδηγήσει σε φιλορωσικά αισθήματα στο Μάλι και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Η ομάδα θεωρείται από στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες ότι είναι φίλα προσκείμενοι στον Βλαντιμίρ Πούτιν, αν και το Κρεμλίνο έχει επανειλημμένα αρνηθεί κάτι τέτοιο.

Σε αυτέ τις χώρες έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις με υποστηρικτές να κυματίζουν ρωσικές σημαίες στο Μάλι και οι κυβερνήσεις αρνούνται να καταδικάσουν τον Πούτιν.

Νότια Αφρική

Το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να σεβαστεί την κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Όμως ο πρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα έχει πλέον ουσιαστικά ανακαλέσει τη δήλωση, θέλοντας να κρατήσει μια πιο ουδέτερη στάση.

«Η Νότια Αφρική πιστεύει ότι αυτή η ένοπλη σύγκρουση, όπως όλες οι άλλες, θα οδηγήσει σε περιττό ανθρώπινο πόνο και καταστροφή με παγκόσμιες επιπτώσεις» αναφέρεται αρκούντως διπλωματικά στη  δήλωση του πρεσβευτή Mathu Joyini.

«Σε καταστάσεις σύγκρουσης, οι πιο ευάλωτοι τείνουν να υποφέρουν περισσότερο, κατά τη διάρκεια και μετά τη σύγκρουση» συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από dailymail

Διαφήμιση