Αρχική Ενέργεια Ασυγκράτητες πλέον οι τιμές πετρελαίου- ΗΠΑ και σύμμαχοι «στήνουν ανάχωμα»

Ασυγκράτητες πλέον οι τιμές πετρελαίου- ΗΠΑ και σύμμαχοι «στήνουν ανάχωμα»

Οι ανησυχίες για τη «σύσφιξη» των προμηθειών οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα χωρίς να εκπέμπουν σαφές μήνυμα.

0
Πετρέλαιο
Διαφήμιση

Κορυφώνεται η παγκόσμια ανησυχία για πιθανές διακοπές εφοδιασμού, εν μέσω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται από την αρχή της σημερινής διαπραγμάτευσης στις αγορές. Πλέον οι συζητήσεις στρέφονται στην ανάγκη άμεσου συντονισμού για παγκόσμια απελευθέρωση αποθεμάτων αργού, προκειμένου να τις «ηρεμήσουν».

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent, από την αρχή της σημερινής  διαπραγμάτευσης, σημείωσαν άνοδο 1,8% στα 99,7 δολάρια, αφού άγγιξαν για λίγο και τα 100 δολάρια. Ο δείκτης αναφοράς άγγιξε το υψηλό επταετίας των 105,79 δολαρίων μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) Απριλίου αυξήθηκαν 1,6% στα 97,28 δολάρια. Αυτό το συμβόλαιο άγγιξε το υψηλό των 99,10 δολαρίων το βαρέλι την προηγούμενη ημέρα και είχε διακανονιστεί πάνω από 4%.

Οι ανησυχίες για τη «σύσφιξη» των προμηθειών οδήγησαν τις τιμές υψηλότερα, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα με αξιωματούχους να επιστρέφουν στις πρωτεύουσες για περαιτέρω διαβουλεύσεις, υποδηλώνοντας ότι η επίλυση των συγκρούσεων δεν είναι επικείμενη.

«Η εύθραυστη κατάσταση στην Ουκρανία και οι χρηματοοικονομικές και ενεργειακές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα κρατήσουν την ενεργειακή κρίση σε ένταση και το πετρέλαιο πολύ πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βραχυπρόθεσμα και ακόμη υψηλότερα εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί περαιτέρω», σχολιάζουν στο Reuters αναλυτές της αγοράς πετρελαίου.

 

Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένων των BP και Shell, έχουν ανακοινώσει σχέδια για έξοδο από τις ρωσικές δραστηριότητες και κοινοπραξίες.

 

Οι αγοραστές ρωσικού πετρελαίου αντιμετωπίζουν δυσκολίες όσον αφορά τις πληρωμές και τη διαθεσιμότητα των πλοίων, καθώς, έχουν τεθεί σε ισχύ οι δυτικές κυρώσεις ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Το ενεργειακό «ανάχωμα» των Δυτικών

Εν τω μεταξύ, τα εργοστάσια της Ασίας παρουσίασαν ραγδαία ανάκαμψη τον Φεβρουάριο, εν μέσω ενδείξεων ότι η πανδημία του κορωνοϊού είχε μικρότερο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, υποδηλώνοντας άνοδο της ζήτησης πετρελαίου.

Ωστόσο, η διάθεση της αγοράς μπορεί να τονωθεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους που ζήτησαν μια συντονισμένη αποδέσμευση αποθεμάτων αργού για να μετριαστούν οι απώλειες από ενδεχόμενη διακοπή του εφοδιασμού. Αυτή η κίνηση θα μπορούσε να εξασφαλίσει περίπου 60 έως 70 εκατ. βαρέλια, αναφέρουν μέσα ενημέρωσης.

«Αυτή η πιθανή απελευθέρωση περιορίζει προς το παρόν τις αυξήσεις της τιμής του πετρελαίου», έγραψαν οι αναλυτές της Commonwealth Bank of Australia.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία, η οποία αποκαλεί τις ενέργειές της στην Ουκρανία «ειδική επιχείρηση» κι όχι πόλεμο, εξάγει περίπου 4 έως 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα και 2 έως 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα διυλισμένων προϊόντων.

 

Κινητοποίηση και των «γιγάντων»

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) πρόκειται να πραγματοποιήσει σήμερα Τρίτη 1 Μαρτίου, έκτακτη υπουργική συνεδρίαση για να συζητήσει τον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα μέλη του στη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και άλλοι παραγωγοί, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας,  θα συναντηθούν επίσης,  αμέσως μετά, την Τετάρτη 2 Μαρτίου, χωρίς να επιφυλάσσουν «εκπλήξεις». Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα, αναμένεται να διατηρήσουν μια σταδιακή αύξηση των προμηθειών.

Διαφήμιση