Αρχική COVID-19 Το “κομβόι ελευθερίας” του Καναδά βρίσκει μιμητές σε Γαλλία και Ευρώπη

Το “κομβόι ελευθερίας” του Καναδά βρίσκει μιμητές σε Γαλλία και Ευρώπη

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία εμπνέονται από τους Καναδούς φορτηγατζήδες και ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα για το εμβόλιο και διαμαρτύρονται για το κόστος στην ενέργεια

0
FRANCE
Εικόνα: SAMEER AL-DOUMY/Getty Images
Διαφήμιση

Οι διαδηλωτές στη Γαλλία εμπνέονται από τους Καναδούς φορτηγατζήδες που κατάφεραν να νεκρώσουν την πρωτεύουσα,  Οττάβα,διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα κατά του COVID-19 κλείνοντας πολλές γέφυρες στα σύνορα ΗΠΑ-Καναδά.

Τα  αιτήματα των Γάλλων διαδηλωτών είναι η κυβέρνηση να αποσύρει τα μέτρα για το εμβόλιο αλλά και να βοηθήσει με τους λογαριασμούς ενέργειας καθώς το κόστος έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Πώς αντέδρασαν οι γαλλικές αρχές

Στη Γαλλία, χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη χώρα δεσμεύτηκαν να σχηματίσουν «μια μάζα οχημάτων που οι δυνάμεις ασφαλείας θα ήταν αδύνατο να συγκρατήσουν».

Μετά το βράδυ της Παρασκευής, όταν οι οδηγοί είχαν σταθμεύσει στην περιφέρεια του Παρισιού, το Σάββατο εκατοντάδες οχήματα εισήλθαν στον περιφερειακό δρόμο γύρω από το Παρίσι.

Η αστυνομία απάντησε με πρόστιμα για «συμμετοχή σε μη εξουσιοδοτημένη διαμαρτυρία» και κατάφερε να εμποδίσει τουλάχιστον 500 οχήματα να εισέλθουν στην πρωτεύουσα.

Η γαλλική αστυνομία ανέπτυξε 7.200 αστυνομικούς για να το αποτρέψει, με τα Ηλύσια Πεδία να είναι ιδιαίτερα οχυρωμένα καθώς ήταν το επίκεντρο των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων».

Τεθωρακισμένα οχήματα της χωροφυλακής κατέβηκαν επίσης στους δρόμους του Παρισιού για πρώτη φορά μετά τις διαδηλώσεις των «κίτρινων γιλέκων».

«Κομβόι ελευθερίας»: τα αιτήματα

Αν και ο πρωταρχικός λόγος της διαμαρτυρίας «κομβόι ελευθερίας» ήταν γύρω από το κίνημα  κατά των εμβολίων στην Οτάβα, τα αιτήματα των διαδηλωτών στη Γαλλία επεκτάθηκαν και στη διαμαρτυρία για την αύξηση του ενεργειακού κόστους και συνδέθηκε και με το κίνημα των «κίτρινων γιλέκων».

Την Παρασκευή, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναγνώρισε την κούραση που νιώθουν οι άνθρωποι καθώς η πανδημία παρατείνεται. “Αυτή η κούραση οδηγεί επίσης σε θυμό. Το καταλαβαίνω και το σέβομαι. Αλλά ζητώ τη μέγιστη ηρεμία” δήλωσε στην εφημερίδα Ouest-France.

Μετά τη διαδήλωση του Σαββάτου , ορισμένοι συμμετέχοντες σχεδίαζαν να ταξιδέψουν στις Βρυξέλλες σε μια σύγκλιση της διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το Σάββατο, παρόμοια διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε στη Χάγη, της Ολλανδίας, με διαδηλωτές να αποκλείουν την είσοδο στο ιστορικό συγκρότημα του κοινοβουλίου της χώρας.

 

 

Διαφήμιση