Αρχική Καταστροφές Ηφαιστειακή καταιγίδα δημιουργήθηκε στην Αίτνα – Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο

Ηφαιστειακή καταιγίδα δημιουργήθηκε στην Αίτνα – Πόσο συχνό είναι το φαινόμενο

Οι ηφαιστειακές καταιγίδες είναι ασυνήθιστα φαινόμενα που συμβαίνουν όταν δημιουργούνται βίαιες εκρήξεις ή όταν το ηφαίστειο βρίσκεται κοντά κοντά στο νερό.

0
aetna
Διαφήμιση

Μια απροσδόκητα ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Αίτνα της Σικελίας δημιούργησε μία ηφαιστειακή καταιγίδα το βράδυ της Πέμπτης. Ακολούθησαν κεραυνοί πάνω από τον κρατήρα.

Ο Boris Behnke, ηφαιστειολόγος του Ιταλικού Εθνικού Ινστιτούτου Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας, δήλωσε στο EuroJournal ότι οι ηφαιστειακές καταιγίδες είναι ασυνήθιστα φαινόμενα που συμβαίνουν όταν δημιουργούνται βίαιες εκρήξεις ή όταν το ηφαίστειο βρίσκεται κοντά κοντά στο νερό.

Συγκεκριμένα κατά την έκρηξη του ηφαιστείου της Τόνγκα υπήρξαν περίπου 100 τέτοιες ηφαιστειακές καταιγίδες που συνοδεύτηκαν από κεραυνούς σημείωσε ο Behnke.

Ηφαιστειακές καταιγίδες με κεραυνούς σημειώθηκαν στην Αίτνα το 2021, το 2015 και το 2013, σύμφωνα με τον Behnke.

Η έκρηξη έστειλε ηφαιστειακή τέφρα πάνω από 10 χιλιόμετρα (6 μίλια) στον αέρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Η Αίτνα είναι ένα από τα 3 πιο σημαντικά ενεργά ηφαίστεια της Ιταλίας. ακολουθεί το Στρόμπολι, επίσης στο νησί της Σικελίας με παρόμοια ταυτότητα, και ο Βεζούβιος κοντά στη Νάπολη.

Να σημειωθεί ότι η Αίτνα αποτελεί ένα ευρέως διαδεδομένο μέρος διακοπών, όπου προσελκύει παραθεριστές και πεζοπόρους που θέλουν να δουν τις άτυπες ροές λάβας που λαμπυρίζουν μέσα στη νύχτα.

Διαφήμιση